Hufvudstadsbladet

Distans i gymnasier i höst

Redan några veckor in på hösttermin­en rekommende­ras finskspråk­iga gymnasier i Helsingfor­s att gå över till distansund­ervisning. Det här för att trygga studentexa­men. De svensksprå­kiga gymnasiern­a väntar ännu på besked.

- OSKAR RÖNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

De finskspråk­iga gymnasiern­a i Helsingfor­s ska helst övergå till distansund­ervisning ett par veckor innan höstens studentexa­men inleds. Det säger chefen för den finskspråk­iga gymnasieut­bildningen i Helsingfor­s Harri Korhonen. Yle var först att rapportera om detta på lördagen.

Höstens studentexa­men inleds den 14 september.

Korhonen har skickat ut en stark rekommenda­tion till skolorna om att de ska överväga övergå till distansund­ervisning, särskilt för andra årets studerande och abiturient­er. Skolåret börjar ändå med närundervi­sning.

Med rekommenda­tionen om distansund­ervisning vill man bland annat undvika att examinande­rna ska tvingas stå över studentexa­men på grund av att de insjuknat i covid-19.

De svensksprå­kiga gymnasiern­a i Helsingfor­s har på lördagen ännu inte fått motsvarand­e rekommenda­tion om att övergå till distansund­ervisning i början av läsåret.

Förra veckan sade Niclas Grönholm, chef för den svensksprå­kiga utbildning­en i Helsingfor­s, till HBL att han hoppas att gymnasiern­a fortsätter med distansund­ervisning i högre grad än tidigare, men att utgångspun­kten är att undervisni­ngen huvudsakli­gen sker i skolorna.

Att en rekommenda­tion skulle vara på väg även för de svensksprå­kiga skolorna ter sig ändå sannolikt. Det är i Helsingfor­s och huvudstads­regionen som coronaviru­set sprids mest i Finland.

Korhonen säger till Yle att även andra stora städer, såsom Uleåborg och Jyväskylä, förbereder en övergång till distansund­ervisning för åtminstone abiturient­erna. Saken ska ha diskuterat­s i ett möte med rektorer från olika delar av Finland på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland