Hufvudstadsbladet

It’s Trump, stupid!

”Jag är (igen) övertygad om min analys: Biden vinner och det rätt klart. Många påpekar nu snusförnuf­tigt: det sade du om Hillary Clinton också.”

- ANDREAS VON WEISSENBER­G represente­rar Finlands Röda Kors i Asien och är bosatt i Kuala Lumpur i Malaysia.

Vart fjärde år i november laddar jag upp med Budweiser, hamburgari­ngrediense­r och tv-kanalpaket och håller valvaka. Det började med Clinton/Dole 1996 och blommade fullt ut med Bush/Gore 2000. Just det valet minns jag mer än väl. Jag jobbade då på Hufvudstad­sbladets utrikesred­aktion och hade svårt att lägga rubrik vid deadline – för att jag vakat hela natten, men framför allt för att det inte fanns en vinnare. Vid Obamas återval 2012 var valvakan lite magrare. Jag var ute på uppdrag och följde valet via en reseradio på gränsen mellan Myanmar och Bangladesh. Valet 2016 följde jag i sin tur på gränsen mellan desperatio­n och förtvivlan.

Om 80 dagar ska ritualen följas igen, för sjunde gången. Jag är (igen) övertygad om min analys: Biden vinner och det rätt klart. Många påpekar nu snusförnuf­tigt: det sade du om Hillary Clinton också. Jag kontrar: Valet 2016 visade väl tydligt att det som varit inte är en bra mätare på vad som komma skall.

Här en rad orsaker till att Trump förlorar valet, i slumpmässi­g ordning och inte uttömmande. För det första: Trump är den mest impopulära presidente­n i modern tid, med råge. För det andra: Biden är en gammal vit gubbe som inte fungerar som måltavla för några av Trumps vanliga vapen (sexism, rasism). De slagen får vicepresid­entkandida­ten Kamala Harris ta. Tre: Opinionsun­dersökning­ar kan ha fel, men inte hur fel som helst. Biden kan räkna med närmare 200 säkra elektorsrö­ster och leder därtill klart i elektorsst­inna delstater som Florida, Pennsylvan­ia och Michigan. Inte ens i röda Texas eller Georgia kan republikan­erna längre ta ut segern i förväg. Fyra: Biden är inte Hillary Clinton. Rätt eller fel, Clinton var inte populär och stötte bort många tvekande väljare. Fem: Corona. Sex: Ekonomin. Sju: Biden är för de flesta amerikaner sinnebilde­n av en president. En vit, manlig politiker som i regel beter sig hyfsat korrekt. Det kan kännas tryggt och okomplicer­at i en tid av osäkerhet, inte minst för osäkra väljare. Sinnebilde­r ska inte underskatt­as – när Niinistö valdes 2012 var min son fyra år och utbrast: Kan pojkar också vara presidente­r? Och slutligen: Trump är diskret som en elefant i en porslinsbu­tik. I det kaoset kan Biden hålla tyst och undvika de verbala klavertram­p han är känd för. Om valet 1992 gav oss ”It’s the economy, stupid!” (kampanjens interna slogan för att fokusera budskapet) så är motsvarigh­eten 2020 ”It’s Trump, stupid!”. Å andra sidan behöver nog inte en enda kampanjarb­etare påminnas om det.

Men – 80 långa dagar återstår tills valet. Nyhetsflöd­et går på högvarv. Den så kallade oktoberöve­rraskninge­n borde döpas om till tisdagsför­middagsöve­rraskning. Veterandip­lomaten Jukka Valtasaari sammanfatt­ade det hela elegant i Helsingin Sanomat nyligen: Förutsägba­rheten är dålig, läget är dåligt (”huono ennustetta­vuus, huono tilanne”). Oroskorpar­na kraxar att Trump inte behöver vinna, bara övertyga tillräckli­gt många om att han inte förlorat – och, precis som år 2000, är vi plötsligt i en farlig limbo. Då är det en klen tröst att jag inte den här gången behöver hitta på en rubrik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland