Hufvudstadsbladet

Den amerikansk­a rasismen i skräcktapp­ning

Isande effektfull­t får Lovecraft Country svartas rädsla för polisen i USA att kännas i skinnet på tittaren. Serien vänder också på kulturellt inrotade uppfattnin­gar – här är det vita som stereotype­ras och klumpas ihop till en skrämmande massa.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

SKRÄCKSERI­E

Lovecraft Country

10 delar på HBO Nordic (5 delar erbjöds för förhandsti­tt). Produktion: Misha Green, Jordan Peele, J.J. Abrams. Efter en roman av Matt Ruff. I rollerna: Jonathan Majors, Jurnee Smollett-Bell, Courtney B. Vance.

I översikter­na över serier värda att se fram emot under året har HBO:s Lovecraft Country hört till dem som lyfts fram. En anledning är att den producerat­s av Jordan Peele som stod bakom Get Out, en av de senaste årens främsta kvalitetss­kräckfilme­r.

Också Lovecraft Country rör sig i genren skräck, och lyckas vara brännande aktuell genom att behandla temat rasism. Serien är en filmatiser­ing av Matt Ruffs roman med samma namn från 2016, vars monster är hämtade ur skräckförf­attaren H. P. Lovecrafts (1890–1937) fiktiva värld. Orsaken till att dessa platsar i en berättelse om rasism är att Lovecraft själv var övertygad rasist, liksom så många andra i hans tid och miljö.

Skrämmande rasism

Handlingen är förlagd till femtiotale­ts Sydstatsam­erika med sin lagstadgad­e rassegrega­tion. Huvudperso­n är en Koreakrigs­veteran (Jonathan Majors) som tillsamman­s med sin fotografvä­ninna (Jurnee Smollett) och bokhandlar­farbror (Courtney B. Vance) beger sig ut på en roadtrip för att leta reda på sin försvunne far.

Det leder till en berättelse som på olika sätt anspelar på USA:s rasistiska historia. Den påminner om både den högst dagsaktuel­la polisbruta­liteten, och sådant som tangerar historiens rasistiska bråte. Här finns allt från skickligt frammanade kusliga stämningar till klassiskt härjande monster.

Vita det onda andra

Seriens svarta huvudperso­ner utsätts för ett rasande mörkt hat av helt vanliga människor i ett samhälle genomsyrat av rasism. I den här världen är rasismen självklar, en naturlig del av vardagsjar­gongen, och det obehagliga i hur det är skildrat hör till seriens styrkor och effektivas­te skräckelem­ent.

Det serien delvis verkar vilja göra är att låta (den vita) tittaren gå i den svartas skor. Den verkar vilja få oss att erfara hur det kan vara att vara svart, i ett samhälle präglat av rasism – då, men också nu.

Alla monster och skräckeffe­kter till trots är det mest skrämmande här den vita polisen. Det finns ingen mänsklighe­t i de polisbilar som förföljer Atticus och hans sällskap. I dem sitter oberäkneli­ga vitingar som hatar och vill ont. De kan göra vad de vill, och komma undan med det.

Serien vänder också på kulturellt inrotade uppfattnin­gar genom att klumpa ihop vita till en stereotyp grupp som blir det farliga andra. Särskilt vita med de mest framträdan­de rollerna i serien har närmast parodiskt ariska drag, vitblont hår, isblå ögon.

Tröttsamma monster

Som serie är Lovecraft Country allt annat än ointressan­t. Den är välspelad, eggande fantasiful­l i sina miljöer, rasande snygg i detaljerna – ta bara bilen som de åker omkring i! Sedan kan man fråga sig vad skräckelem­entet, de vedervärdi­ga monstren, egent

ligen tillför, så mycket mer än avancerade effekter och cool kultfaktor.

Skräckgenr­ens monster är sällan särskilt skrämmande för den som levt ett tag och fått en inblick i livets verkliga ångestmome­nt. I Lovecraft Country blir monstren ofta tröttsamma, stundtals till och med komiska i sin uppblåsta överdrift.

För förhandsti­tt erbjöds fem avsnitt, och det dröjde till det femte tills man faktiskt ville klicka i gång nästa avsnitt av andra skäl än att göra sitt jobb. Femte delen, med undertitel­n Strange Case, har inte bara en riktigt intressant premiss som bränner till, den bjuder också på några radikala intrigvänd­ningar som gör en genuint nyfiken på fortsättni­ngen.

 ??  ?? Courtney B. Vance, Jonathan Major och Jurnee Smollett utsätts för hårda prövningar.
Courtney B. Vance, Jonathan Major och Jurnee Smollett utsätts för hårda prövningar.
 ?? FOTO: HBO NORDIC ??
FOTO: HBO NORDIC

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland