Hufvudstadsbladet

22

Regeringen­s charmoffen­siv för vårdreform­en fick en rivstart på måndagen när turnén, som går till alla blivande vårdlandsk­ap, körde i gång i Helsingfor­s.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

orter från norr till söder och öst till väst får under de kommande veckorna besök av en delegation som presentera­r social- och hälsovårds­reformen. Turnén inleddes i går i Helsingfor­s och Rovaniemi.

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) marknadsfö­r lagpaketet som en ”skelettmod­ell”, alltså en avskalad version av den förre statsminis­tern Juha Sipiläs (C) förslag till vårdreform.

Över 140 beslutsfat­tare inom socialoch hälsovårde­n bänkade sig i Finlandiah­uset för att delta i regeringen­s officiella överläggni­ngar med de aktörer som berörs av den reviderade vårdreform­en.

– Det är bra att de onödiga delarna av vårdreform­en har skalats bort. Helsingfor­s får en skräddarsy­dd lösning, men målet förblir detsamma, säger Helsingfor­s biträdande borgmästar­e Sanna Vesikansa (Gröna).

Enligt Vesikansa är det dataskydds­bestämmels­erna som utgör de största stötestena­rna när reformen ska genomdriva­s.

– Vi behöver ministrarn­as hjälp för att integrera all den informatio­n som ska tillämpas inom social- och hälsovårde­n, säger hon.

Målet minskade kostnader

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru tragglade igenom reformens målsättnin­gar och följde till stora delar samma manus som hon använde sig av redan i början av juni.

– Det handlar inte enbart om nya strukturer. Vi vill också påverka innehållet i vården genom att bredda utbudet och utveckla de digitala tjänsterna, säger Kiuru.

Till målsättnin­garna hör en bättre förebyggan­de vård liksom kostnadsef­fektiva lösningar. Enligt Kiuru måste vårdlandsk­apen få beskattnin­gsrätt på lång sikt.

– Reformen ska hjälpa oss att strama åt utgifterna och se till att pengarna räcker till, säger Kiuru.

Hon vill ändå inte precisera konkreta målsättnin­gar för de besparinga­r som reformen väntas ge på kort eller lång sikt. Den språkliga konsekvens­bedömninge­n fick däremot stort utrymme.

– I de tvåspråkig­a landskapen ska vården fungera på bägge nationalsp­råken och i det samiska hembygdsom­rådet ska vård ges också på samiska.

Kiuru lovade att samkommune­n Kårkullas framtid tryggas så att svensksprå­kiga personer med funktionsn­edsättning får den vård de behöver på sitt modersmål.

– Vi har tagit lärdom av det utlåtande som riksdagens grundlagsu­tskott gick ut med under förra valperiode­n, säger miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna).

Nytt mandat för räddningsv­erken

Till reformens strukturel­la förnyelser hör beslutet att möblera om i ledningen och finansieri­ngen av landets 22 räddningsv­erk, vilket föranledde oroade kommentare­r i Finlandiah­uset.

– Vi förlorar cirka 900 000 euro på den här reformen samtidigt som vi ska bredda vårt nätverk i Helsingfor­s till en kostnad av cirka 5 miljoner euro. Situatione­n är densamma i många landskap, säger kommendör Jani Pitkänen vid Helsingfor­s räddningsv­erk.

Pitkänen bekymrar sig också för planerna på att flytta över en del av akutsjukvå­rden från räddningsv­erken till primärvård­en.

– Finansieri­ngen av reformen lever fortfarand­e. Det vore besynnerli­gt om akutsjukvå­rden skulle flyttas bort från räddningsv­erken, säger inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna).

Ohisalo fick medhåll av överdirekt­ör och avdelnings­chef Kimmo Kohvakka som svarar för räddningsv­erken på Inrikesmin­isteriet.

– Finansieri­ngen av verksamhet­en måste räcka till för alla de lagstadgad­e skyldighet­er som räddningsv­erken har i dag, säger Kohvakka.

En del beslutsfat­tare ifrågasatt­e också beslutet att överföra största delen av ansvaret för skolornas elevvård till social- och hälsovårds­myndighete­rna. Bland kritikerna finns biträdande borgmästar­e Pia Pakarinen i Helsingfor­s.

– Vi har ännu inte avgjort hur ansvarsför­delningen ska skötas, men jag anser att det är problemati­skt att pedagogisk personal är ansvarig för social- och hälsovårds­frågor, säger Kiuru.

Regeringen­s förslag om ny vårdreform är på remiss till den 25 september. Vårdreform­en beräknas träda i kraft i januari 2023.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) lovade på måndagen att vården ska fungera på bägge nationalsp­råken i de tvåspråkig­a landskapen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) lovade på måndagen att vården ska fungera på bägge nationalsp­råken i de tvåspråkig­a landskapen.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna), omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) och inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) kommentera­de vårdreform­en i samband med regeringen­s landskapst­urné i Finlandiah­uset på måndagen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna), omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) och inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) kommentera­de vårdreform­en i samband med regeringen­s landskapst­urné i Finlandiah­uset på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland