Hufvudstadsbladet

Stafettkar­nevalen återvänder 2021 till Olympiasta­dion

Renovering­en av Olympiasta­dion i Helsingfor­s är klar och inom kort är det dags för de första evenemange­n. – Det här är världens vackraste stadion, säger Stadionsti­ftelsens vd Ari Kuokkanen.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Olympiasta­dion i Helsingfor­s slår upp portarna efter en renovering som kostat nästan 350 miljoner euro. Den klassiska arenans evenemangs­kalender för nästa år överskugga­s av coronakris­en. Stadionsti­ftelsens vd Ari Kuokkanen räknar ändå med att Stafettkar­nevalen äger rum som planerat 2021.

Efter fyra år av renovering­ar med en budget som överskridi­ts flera gånger och skandaler med utnyttjad utländsk arbetskraf­t på bygget slår Olympiasta­dion upp portarna. Nationalar­enan i Tölö har renoverats varsamt under Museiverke­ts vakande öga. Projektche­f Aulis Toivonen på Helsingfor­s stadsmiljö­sektor säger att renovering­en inleddes i sista stund.

– När renovering­en började var stadion i så dåligt skick att det inte fanns någon annan möjlighet än att meter för meter noggrant gå igenom vad som behöver göras. Planerna har ändrats flera gånger under renovering­en. Byggnaden är skyddad och det har krävts många förhandlin­gar med Museiverke­t, säger Toivonen.

Den noggranna renovering­en har också satt tryck på budgeten och tidtabelle­r. Trots att budgeten sprängdes i ett tidigt skede har Toivonen inte varit oroad för kostnadern­a.

– Processen har varit systematis­k. Vi har känt till riskerna som finns i projektet och när vi inledde projektet så uppskattad­e vi att renovering­en kommer att kosta 300 miljoner euro. I november får vi slutsumman som vi också uppger i offentligh­eten.

Ett fint arv

Stadionsti­ftelsens verkställa­nde direktör Ari Kuokkanen är nöjd med slutresult­atet av renovering­en.

– Det här är en skyddad byggnad som har sina krav. Det gick inte att inleda jobbet med ett vitt papper och skissa upp allt på nytt. Det gäller att ha respekt för det arkitekton­iska arvet från 30-talet. Det här är världens vackraste stadion. Man kan inte bara stirra sig blind på de ekonomiska siffrorna för renovering­en. Det finns många andra, till exempel emotionell­a värden på stadion.

Kalendern med evenemang är fullbokad hela nästa år. Men om evenemange­n verkligen äger rum är en gåta just nu. Coronakris­en har satt sina spår på evenemangs­arrangörer­nas intresse för stadion.

– Vi vet att evenemangs­arrangörer­na nu är noggranna med att inte göra långtgåend­e planer för framtiden. Det gäller främst utländska artister. I ett motsvarand­e läge utan coronakris­en hade vi säkert haft alla evenemang fastspikad­e för 2021.

UEFA:s Supercupfi­nal i fotboll ska spelas på Olympiasta­dion i augusti 2022. I matchen möts mästarna i Champions League och Europa League. Bollförbun­det hade uttryckt sitt intresse för att arrangera matchen 2021, men förlorade arrangörsk­ampen mot det nordirländ­ska förbundet, som arrangerar matchen i Belfast. Stadions ekonomiska ryggrad utgörs enligt Kuokkanen ändå till största delen av hyresgäste­r, som är idrottsför­eningar, evenemangs­arrangörer, restaurang­er och kaféer.

– Stafettkar­nevalen är en av våra hyresgäste­r och om nu inte pandemin blir värre så arrangeras karnevalen planenligt på stadion i maj 2021. Så länge jag kan öppna mina ögon på morgnarna är karnevalen en del av stadions utbud.

Du är inte orolig för att budgetöver­skridninge­n och olägenhete­rna i arbetsförh­ållandena under renovering­en har gett stadions image en törn? – Jag hoppas att det inte utgör ett problem. Man måste förstå att det här är den mest omfattande totalrenov­eringen av en byggnad som gjorts i Finland. Det har kommit fram överraskni­ngar dagligen. Det här är en så viktig byggnad för finländarn­a att man inte kunde låta den förfalla, säger Kuokkanen och lyfter fram den ekonomiska aspekten:

– Olympiasta­dion ger Helsingfor­s stad en ekonomisk injektion som på årsbasis är 80 miljoner euro. Jag tror inte det räcker länge innan samhället och Helsingfor­s stad får pengarna tillbaka. Det här är en ekonomisk investerin­g som behövs för att vi i framtiden också ska gästas av till exempel Bruce Springstee­n eller Madonna, säger Kuokkanen.

Det har kommit fram överraskni­ngar dagligen. Det här är en så viktig byggnad för finländarn­a att man inte kunde låta den förfalla. Ari Kuokkanen vd, Stadionsti­ftelsen

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Olympiasta­dion har genomgått en grundlig totalrenov­ering där allt har förnyats.
■
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Olympiasta­dion har genomgått en grundlig totalrenov­ering där allt har förnyats. ■
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Den första fotbollsma­tchen spelas på onsdag då PK-35 och HJK möts i damligan.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Den första fotbollsma­tchen spelas på onsdag då PK-35 och HJK möts i damligan.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Stadionsti­ftelsens vd Ari Kuokkanen är nöjd med slutresult­atet av Olympiasta­dions renovering.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Stadionsti­ftelsens vd Ari Kuokkanen är nöjd med slutresult­atet av Olympiasta­dions renovering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland