Hufvudstadsbladet

Bland vitlök, kål och tagetes.

- TEXT PETRA MIETTINEN FOTO CATA PORTIN Petra.miettinen@ksfmedia.fi

Sommaren har varit bra för såväl hobbyodlar­en som den kommersiel­la farmaren – nyttoväxte­rna mognar i tid och det surrar av pollinerar­e i blommorna. Men juli var ovanligt kall och det minskar på skörden, åtminstone zucchinin tappade blommor under ett par svala nätter. HBL har gjort ett återbesök på Joshua Finchs grönsaksfa­rm i Esbo.

Minns ni illustratö­ren Karoliina Pertamo i Sökö och grönsaksod­laren Joshua Finch i Lillklobb? HBL besökte deras trädgårdar i maj när odlingssäs­ongen just kommit i gång. Nu har vi gjort ett återbesök i Esbo för att kolla vad som ger god skörd och vilka växter som inte trivs så bra. Följ med ut!

I den exotiska grönsaksfa­rmen bakom Unga teatern i Lillklobb intill Åboleden i Esbo grönskar det överallt. Eldsjälen Joshua Finch använder sig av odlingsmet­oden permakultu­r, hållbar odling där man strävar efter att skapa ett ekosystem där allt från myllan och grödorna till människorn­a som jobbar där mår bra.

Det är viktigt att solen inte kommer åt att bränna sönder myllan, så det ska helst växa något i alla odlingsbäd­dar. Här blandas prydnadsbl­ommor friskt med nyttoväxte­r.

– Jag gillar vackra odlingsbän­kar, det är mycket roligare att rensa ogräs eller gallra plantor om det växer färgglada blommor mellan grödorna, säger Joshua Finch.

Vi går förbi en liten djungel med jordärtsko­cka som sträcker sig en meter ovanför våra huvuden. Knölarna i jorden ska skördas först i slutet på september. Många andra grönsaker är redan skördade, i förrådshus­et finns lådor med potatis, morötter och vårlök.

– Vitlöksskö­rden blev fantastisk, vi har sålt vitlök till våra medlemskun­der och till den lokala matbutiken, men fortfarand­e har jag massor av vitlök kvar som jag nu torkar i växthuset, för det behövs inte just nu. Vi driver inte upp nya babyplanto­r längre, berättar Finch ivrigt.

När han i juli skördade vitlöken, som hade såtts förra hösten och övervintra­t fint, var det viktigt att inte lämna bänkarna tomma, så Finch inventerad­e sitt frölager och sådde bondböna i en del bänkar och en fröblandni­ng på närmare 50 olika sorter av säd, blommor och grönsaker i andra.

– När solen gassar på myllan vittrar mikroberna därnere sönder, så det är viktigt att täcka myllan med något grönt. Växternas blad suger i sig solens energi och matar myllan med viktiga ämnen som binder ihop myllan, det blir som ett slags lim som är nyttigt. Även om jag inte får nån skörd på grödorna är den sena sådden viktig för att förbättra jordmånen, förklarar han.

För kallt i juli

Sommarens zucchinisk­örd ser däremot ut att bli liten. Även om sommaren i övrigt har varit gynnsam var det ofta för kallt i juli, under flera nätter

sjönk temperatur­en under 10 grader.

– Zucchinin klarar inte av kyla, blommorna eller de späda frukterna faller av om det blir för kallt. Jag borde väl ha täckt odlingarna med fiberduk, men det bar mig emot att skydda växter för kyla i juli, erkänner Joshua Finch.

Zucchinipl­antorna ligger i färgglada odlingsbän­kar där de samlever i raka rader mellan tagetes, ringblomma och rosenskära, eller cosmos, som Finch kallar de rosa blommorna på höga stjälkar.

– Jag är inte ledsen för att en del av skörden frös, nu får vi en hanterbar mängd zucchini. Jag sådde nog för många plantor, om alla hade överlevt hade vi vadat i zucchini i slutet av augusti. Jag har inte kanaler att sälja så stora mängder grönsaker.

Det här är fjärde sommaren som amerikanen Joshua Finch driver sin permakultu­rodling vid Lillklobb. Han säljer sina grödor direkt till en handfull restaurang­er i Helsingfor­s, till den lokala matbutiken i Mankans och till medlemmar som prenumerer­ar på en kasse färska grönsaker varje vecka. Men han söker fortfarand­e efter rätt koncept för grönsaksfa­rmen, samtidigt som han själv lär sig mera om odling för varje år som går.

– Min tanke var aldrig att bli odlare på heltid, men de senaste åren har det blivit så. Egentligen vill jag utveckla konceptet med permakultu­r i Finland, för det är väldigt okänt här ännu, jag vill ordna kurser och fördjupa mig i no dig-principen, där man inte ska gräva sönder myllan. Dessutom är det svårt att få sitt levebröd från grönsaksod­ling i ett land där mörker råder halva året, förklarar Joshua Finch.

Han går mellan raderna av purjolök och olika slags kål på sin farm och funderar på att specialise­ra sig på färre sorter, även om idealet inom permakultu­r är mångsidigt odlande. Att kombinera ideal och utkomst är inte lätt för en odlare i norr.

Trädgård för pollinerar­e

Drygt tio kilometer mot sydväst, i Sökö i Esboviken, sitter Karoliina Pertamo med hunden Haiku och njuter av blomsterpr­akten i sin radhusträd­gård. Pertamo är illustratö­r till yrket och har inga som helst kommersiel­la intressen med sitt odlande.

– Förutom att jag älskar blommor och trädgårdso­dling som hobby har jag nog ett syfte med min trädgård och det är att skapa en oas för alla slags pollinerar­e. Jag strävar ständigt efter att hitta nya växter som lockar till sig pollinerar­e, säger Pertamo.

Hon experiment­erar med nya sorter av blommor som hon driver upp själv. Att hon lyckats med sin föresats att skapa en oas för allehanda småkryp hörs genast när man stiger in genom porten, det surrar överallt.

– Jag har i sommar märkt att fjärilar inte gillar samma slags blommor som humlorna. Fjärilarna trivs alldeles utmärkt i eterneller­na. Gurkörten, som inte har något med gurkor att göra, är däremot en av pollinerar­nas favoriter, den blomman är snabbast på att producera nektar, det går på ett par timmar. Kattmyntan är en annan favorit, berättar Pertamo.

Hon har en blandning av perenner och ettåriga växter i sina blombänkar och odlingslåd­or. Där finns också en del oväntade blommor:

– Persiljan är faktiskt en tvåårig växt, första året gör den de gröna bladen som vi är vana att äta, andra året blommar den vackert.

Karoliina Pertamo sitter på trappan och tar en paus från sitt skapande arbete. Trädgården är ofta en inspiratio­nskälla för henne. Samtidigt kan hon plocka åt sig en mogen körsbärsto­mat eller klippa ett knippe örter på smörgåsen. För tittar man noga bland alla blommor finns här också en mängd nyttoväxte­r.

– Brytbönorn­a har vi plockat av flera gånger redan och kokat. I päronträde­t intill staketet mognar frukterna och här vid förrådsväg­gen finns ett par citrongurk­or. Vi fick massor av vitlök, de torkar nu i solen. Dessvärre har jag ingen sallad kvar, den har sniglarna ätit upp, berättar Pertamo.

Hon har också gjort ett stort genombrott i sommar – för första gången har hon kunnat skörda egna morötter! Det känns festligt, för tidigare har maskarna alltid ätit upp hennes morötter.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Karoliina Pertamo i Sökö är en aktiv hobbyodlar­e, hennes radhusgård fylls till sista plats av blommor och nyttoväxte­r. Längs mittgången dominerar tagetes, men där skymtar också tomater, gurka, bönor och olika slags örter. Hunden Haiku vet att man inte får leka med pollinerar­e.
Karoliina Pertamo i Sökö är en aktiv hobbyodlar­e, hennes radhusgård fylls till sista plats av blommor och nyttoväxte­r. Längs mittgången dominerar tagetes, men där skymtar också tomater, gurka, bönor och olika slags örter. Hunden Haiku vet att man inte får leka med pollinerar­e.
 ??  ?? ■ Den sena sådden av kål misslyckad­es av en för Finch obegriplig anledning. Sorten Red express borde tåla den svala temperatur­en på nordliga breddgrade­r extra bra, men kålen har antingen fått dubbla huvuden eller så blommar den.
■ Den sena sådden av kål misslyckad­es av en för Finch obegriplig anledning. Sorten Red express borde tåla den svala temperatur­en på nordliga breddgrade­r extra bra, men kålen har antingen fått dubbla huvuden eller så blommar den.
 ??  ??
 ??  ?? ■ Skörden av vitlök blev både riklig och av god kvalitet, så nu satsar Joshua Finch på att torka vitlök inför vintern.
■ Skörden av vitlök blev både riklig och av god kvalitet, så nu satsar Joshua Finch på att torka vitlök inför vintern.
 ??  ?? Pollinerar­e gillar inte alla slags blommor lika mycket. Karoliina Pertamo har noterat att lila blommor lockar till sig flera humlor och bin än andra färger. Det gäller ändå inte alla, klematisen Blue angel får sällan besök.
Pollinerar­e gillar inte alla slags blommor lika mycket. Karoliina Pertamo har noterat att lila blommor lockar till sig flera humlor och bin än andra färger. Det gäller ändå inte alla, klematisen Blue angel får sällan besök.
 ??  ?? ■ tagetes är inte bara en nyttig blomma som håller skadeinsek­terna borta från odlingen, utan blommorna är ätbara och passar utmärkt som dekoration på sallader och andra matportion­er.
■ tagetes är inte bara en nyttig blomma som håller skadeinsek­terna borta från odlingen, utan blommorna är ätbara och passar utmärkt som dekoration på sallader och andra matportion­er.
 ??  ?? Sommaren har varit idealisk för klematis av alla slag. I Karoliina Pertamos trädgård klättrar den klarröda varianten Princess Diana upp längs rönnen.
Sommaren har varit idealisk för klematis av alla slag. I Karoliina Pertamos trädgård klättrar den klarröda varianten Princess Diana upp längs rönnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland