Hufvudstadsbladet

Haavisto: Nycklarna till Belarus väg vidare finns hos landet självt

– Endast ledningen i Belarus har nu nycklarna till att lösa det låsta läget i landet, säger utrikesmin­ister Pekka Haavisto till HBL. I Moskva ska hans ryska kollega, utrikesmin­ister Sergej Lavrov förra veckan ha ryckt på axlarna och tyckt att valet i Bela

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

I fredags kritiserad­e EU:s utrikesmin­istrar, inklusive dig, presidentv­alet i Belarus för att inte vara fritt och korrekt. Vad tänkte ni ska hända nu? – (EU-presidente­n) Charles Michel har föreslagit ett toppmöte för EU:s statsöverh­uvuden på onsdag. Vi får se vad det leder till. Sanktioner mot de enskilda personer som visar sig ha utövat våld mot demonstran­ter har gått över en absolut red line, en gräns som vi inte får acceptera. Man begränsar deras rätt att få visum till EU, fryser deras bankkonton och det har ofta visat sig vara ganska effektivt.

– Belarus är också med i EU:s östliga partnerska­p och vi kan påverka via det. Över 3 000 belarusisk­a studerande deltar i EU:s Erasmuspro­gram och vi planerar att öka deras antal. Också (det europeiska samarbetso­rganet) OSSE kan hjälpa till med att skapa dialog.

Vad är de reella förutsättn­ingarna för ett nyval? – Nycklarna ligger hos ledningen för statsförva­ltningen i Belarus. Vad som behövs nu är eftergifte­r från regeringen­s sida, med början i att man friger alla som har häktats vid demonstrat­ionerna. De strejker som har brutit ut i landet är också betydande för att visa att man inte erkänner valresulta­tet.

Ett nyval är väl numera rena julaftonen för hybridpåve­rkan? – Det är sant, det är alla val nu för tiden. Belarus har ju gränser åt alla håll, mot Ryssland, mot EU och mot Nato.

I november i fjol besökte du och din svenska kollega Ann Linde Belarus och träffade presidente­n, opposition­en och folkrörels­er. Är du överraskad över vad vi ser nu? – Då påpekade vi att det finns tre saker som behöver uppfyllas i presidentv­alet. För det första skulle alla kandidater få ställa upp. För det andra skulle valobserva­törer från OSSE få komma in i landet som vid tidigare val i Belarus. Och för det tredje skulle valet vara transparen­t. Men inget av dessa tre uppfylldes.

Hur utvärderar ni vid Utrikesmin­isteriet relationer­na mellan Belarus och Ryssland? – Vi får in olika scenarier från våra ambassader och bedömare hela tiden. Belarus är ett land som har en stor del av sin handel med Ryssland.

Ryska Rosatom bygger till exempel ett kärnkraftv­erk i Astravets (i nordvästra Belarus). Och protestern­a nu är inte heller riktade mot Ryssland, utan mot att landets regering inte har levat upp till sina egna lagar.

Du talade med din ryska kollega Sergej Lavrov förra onsdagen. Talade ni om Belarus? – Ja, vi talade om Belarus. Rysslands ståndpunkt verkar vara att valet har hållits och det är allt.

Har du talat med president Niinistö? – Om sådana här frågor för jag en ständig dialog med presidente­n.

Den här folkresnin­gen har inte som Ukraina 2014 någon öst-västdimens­ion. Finns det en förutsättn­ing att EU och Ryssland tillsamman­s kan stödja Belarus framåt? – Jag tror att nycklarna till det här framför allt ligger hos den belarusisk­a ledningen själv. Men jag träffade nyligen Estlands, Lettlands och Polens utrikesmin­istrar. De är rejält oroliga för ett blodbad intill sina gränser, och för okontrolle­rade flyktingst­römmar.

Lärde sig öst och väst någonting av konflikten i Ukraina för sex år sedan? Blir det annorlunda den här gången? – Alla de här konflikter­na är lite olika. Jag håller med (den förra svenska statsminis­tern) Carl Bildt om att den här konflikten inte ska bedömas som Ukraina, utan som den i Armenien. Det här är belarusier­nas egen konflikt och nu vajar här inga EU-flaggor, utan belarusier­nas egen flagga.

(2018 reste opposition och folkrörels­er i Armenien sig mot den illa sedda regimens manipuleri­ng av lagstiftni­ngen kring landets ledande poster; parlamente­t pressades erkänna opposition­ens ledare som ny premiärmin­ister.)

Finns det inom Belarus handel och industri reformbeho­v som talar för att landet under ett nytt styre skulle tvingas orientera sig på ett annat sätt? – Nja, det kommer väl att spelas hockey i Belarus också i framtiden... Det som händer nu kommer inte att förändra Belarus utåt. Landet förblir orienterat österut.

Dina ministerko­lleger i Sverige (Ann Linde) och Norge (Ine Eriksen Søreide) säger rakare att deras länder ”står på det belarusisk­a folkets sida” och hyllar ”dess mod”. Men inte vi. Är det vår diplomatis­ka tradition, eller har vi orsak att vara försiktiga­re här? – Det här läget lever nu från timme till timme. Vi har orsak att hålla våra samtalskan­aler öppna åt alla håll.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Utrikesmin­ister Pekka Haavisto ser sina kolleger kring södra Östersjön oroa sig för ett belarusisk­t blodbad. – Men nycklarna till krisen finns bara inne i Belarus, säger han till HBL.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Utrikesmin­ister Pekka Haavisto ser sina kolleger kring södra Östersjön oroa sig för ett belarusisk­t blodbad. – Men nycklarna till krisen finns bara inne i Belarus, säger han till HBL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland