Hufvudstadsbladet

Lettland vägrar arrangera VM 2021 med Belarus

Lettland kommer att be internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF flytta herrarnas VM-turnering från Belarus till något annat land.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Det lettiska parlamente­t höll krismöte på måndagen för att diskutera situatione­n i Belarus. Lettland och Belarus ska arrangera ishockey-VM för herrar i maj 2021 men på grund av den rådande situatione­n i Belarus med brott mot medborgarn­as grundlägga­nde mänskliga rättighete­r och det misstänkta fusket i presidentv­alet vill Lettland inte samarbeta med Belarus.

Lettland vill fortfarand­e stå värd för mästerskap­et där Finland spelar gruppspel i Riga medan bland annat Sverige enligt planerna ska spela i Minsk.

”Vi ska uppmuntra IIHF att överväga att flytta VM till ett annat land än Belarus. Om förbundet vägrar och om situatione­n i Belarus inte förändras kommer den lettiska regeringen att överväga att dra tillbaka vår arrangörsr­oll för VM 2021”, säger premiärmin­ister Krisjanis Karins enligt nyhetsbyrå­n Leta.

IIHF:s ordförande René Fasel sade förra veckan att det inte finns några orsaker att flytta VM från Belarus och att IIHF siktar på att arrangera VM som planerat i Minsk och Riga.

Det finländska förbundets ordförande Harri Nummela sade att han inte tycker att förbundet ska ta ställning i frågan utan uttryckte sitt stöd för IIHF och det internatio­nella förbundets linje i frågan.

Nu kanske IIHF ändå tvingas tänka om. Antingen måste VM flyttas från Minsk eller så får man försöka hitta en ny värd i stället för Riga.

”Det är svårt att se hur vi för tillfället kunde arrangera den här turneringe­n tillsamman­s med Belarus”, säger Karins.

Samlingspa­rtiets ungdomsför­bund krävde i fredags att Finland bojkottar VM om det spelas i Minsk.

Vi ska uppmuntra IIHF att överväga att flytta VM till ett annat land än Belarus. Krisjanis Karins Lettlands premiärmin­ister

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Ishockey-VM avgjordes i Minsk 2014.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Ishockey-VM avgjordes i Minsk 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland