Hufvudstadsbladet

Rekordfå lag i ligan om PIF kan tvingas ge upp sin plats

Med knappt fyra veckor till säsongstar­ten i handbollsl­igan ser Pargas IF ut att tvingas ge upp sin plats i serien. Det skulle betyda att säsongen 2020– 2021 skulle genomföras med rekordfå finländska lag.

- FILIP SAXéN

För två veckor sedan berättade Åbo Underrätte­lser att Pargas IF:s herrlag kan tvingas ge upp sin plats i herrarnas FM-serie i handboll.

Enligt planen ska Pargas vara ett av åtta finländska lag som deltar i serien. Dessutom gästspelar HC Tallinn i grundserie­n den här säsongen. Det estniska laget spelar inte i fortsättni­ngsseriern­a utan spelar om det estniska mästerskap­et på hemmaplan.

– Vi har för tillfället svårt att locka studerande handbollss­pelare till PIF och då våra äldsta juniorer är endast B-juniorer ännu, kan de inte riktigt plockas in för ligaspel, även om de delvis börjat träna tillsamman­s, sade Robert Åberg från PIF till tidningen.

Under veckorna som gått sedan ÅU:s intervju med Åberg har situatione­n i Pargaslage­t inte blivit bättre. PIF har hört av sig till andra klubbar om de skulle ha spelare att undvara så att lagets medverkan i FM-ligan kan garanteras.

Förra säsongen lånade PIF spelare av åboländska konkurrent­en ÅIFK. Den här gången ser förfrågnin­garna inte ut att ge resultat.

Handbollfö­rbundet skickade på måndag ut en förfrågan till FM-ligaklubba­rna om de kan hjälpa krisande Pargas IF. Det här är ett sista försök att rädda kvar PIF i FM-ligan. Utan nya spelare kommer laget att åka ner till division 2.

De senaste säsongerna har antalet lag i de högsta handbollss­erierna minskat. Inför förra säsongen föll Hangöklubb­en HIK och Vandafören­ingen Atlas bort. Om Pargas IF inte kan delta säsongen 2020–2021 är det bara 7 finländska herrlag som gör upp om titeln. Så få herrlag har aldrig gjort upp om mästerskap­et sedan seriestart­en 1944.

Då Cocks lag dessutom består av två finländska och 13 utländska spelare är spelarbris­ten mycket värre än någonsin tidigare både bland herroch damlagen.

13 mästerskap­sserielag (6 damlag och 7 herrlag) är det lägsta antalet sedan säsongen 1957–1958 då 10 herroch 2 damlag gjorde upp om titlarna.

Pargas IF ska spela sin första match för säsongen den 4 september då laget möter Akilles i finländska cupen. Enligt spelschema­t ska PIF inleda FM-ligan med hemmamatch mot HIFK den 12 september. Pargas skulle också stå värd för HC Tallinns första match i den finländska serien den 26 september.

Matcherna är nu i fara att ställas in och matchprogr­ammet ritas om ifall PIF inte lyckas värva nya spelare.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? – Vi har för tillfället svårt att locka studerande handbollss­pelare till PIF och då våra äldsta juniorer är endast B-juniorer ännu, kan de inte riktigt plockas in för ligaspel, även om de delvis börjat träna tillsamman­s, sade Robert Åberg från Pargas IF.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA – Vi har för tillfället svårt att locka studerande handbollss­pelare till PIF och då våra äldsta juniorer är endast B-juniorer ännu, kan de inte riktigt plockas in för ligaspel, även om de delvis börjat träna tillsamman­s, sade Robert Åberg från Pargas IF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland