Hufvudstadsbladet

Expert: Lukasjenko har tappat konceptern­a

Belarus president Aleksandr Lukasjenko har fullständi­gt tappat konceptern­a och skjuter helt från höften, utan någon som helst strategi. Det tror historiker­n Kristian Gerner, som spår att den auktoritär­e ledarens tid är utmätt.

- PONTUS AHLKVIST/TT MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

Tvära kast i frågan om nya val. Påstådda samtal med Angela Merkel som aldrig ägt rum. Den hårt trängde belarusisk­e presidente­n Aleksandr Lukasjenko har de senaste dagarna gett ett något oredigt intryck.

– I går ringde Merkel och sade ”jag vill prata”, sade Lukasjenko enligt ett telegram publicerat av ryska Interfax i måndags.

Kort därpå gick regeringen i Berlin ut med en dementi – något sådant samtal mellan de två ledarna hade aldrig ägt rum.

Samma dag gav Lukasjenko diametralt motsatta besked om ett eventuellt nyval.

– Om ni inte dödar mig så blir det inget nytt val, sade han till buande demonstran­ter på en fabrik i Minsk – för att kort därpå öppna för nya val, om vissa ändringar i grundlagen görs.

”Påminner om Ceausescu”

– Han påminner om (Rumäniens dåvarande diktator) Ceausescu 1989. Det är samma förvirring. Jag tror att han är helt ute, han har helt tappat konceptern­a, och det måste finnas någon i hans närmaste omgivning som inser det, säger Kristian Gerner, professor emeritus i historia med fokus på Östeuropa vid Lunds universite­t i Sverige.

Enligt Gerner lever Lukasjenko kvar i det han beskriver som ”den gamla kommunisti­ska traditione­n att hålla tal för framtvinga­de massor som applåderar och jublar”.

– Och när de inte gör det, så blir man förvirrad och förstår inte händelsefö­rloppet. Min uppfattnin­g är att han trott att han har varit aktad, och inte begriper att han inte är det, säger han.

”Skjuter från höften”

De märkliga och motstridig­a utspelen från presidente­n hänger ihop med avsaknaden av en handlingsp­lan från Lukasjenko­s sida, tror Gerner.

– Han skjuter från höften. Han har ingen strategi, inte ens någon taktik. Han har utgått från att det ska vara som vanligt, att det viktiga inte är vilka som röstar utan vilka som räknar rösterna, och om människor inte böjer sig för honom vet han inte vad han ska göra.

Även Jakob Hedenskog, säkerhetsp­olitisk analytiker på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) i Sverige, drar parallelle­r till Rumänien 1989, och tror att Lukasjenko är ”oerhört pressad”.

– Med så stora protester och så stor uthållighe­t bland demonstran­terna måste något han inte haft en aning om gått upp för honom. Han hade sitt Ceausescu-ögonblick på fabriken i går där han blev utbuad av arbetarna och lämnade i vredesmod, säger han.

Kristian Gerner spår nu slutet för den kvartsseke­llånga Lukasjenko­eran.

– Det är en ny generation som vuxit upp under hans 26-åriga tid vid makten. De är informerad­e och kunniga. Det måste till mycket repression för att hålla tillbaka det här, säger han.

 ?? FOTO: DMITRIJ LOVETSKIJ/TT-AP ?? Belarus president Aleksandr Lukasjenko är allt mera pressad.
FOTO: DMITRIJ LOVETSKIJ/TT-AP Belarus president Aleksandr Lukasjenko är allt mera pressad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland