Hufvudstadsbladet

Reserestri­ktionerna skapade turismvåg i Åbolands skärgård

Efter en svår vår fick hotell- och restaurang­företagare i Åbolands skärgård alla tiders turismsomm­ar. Storstäder­na har gynnats mindre av uppsvinget för inrikestur­ismen.

- TEXT & FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT

Coronaepid­emin gjorde att finländarn­a stannade i hemlandet under semestersä­songen och i stora skaror styrde kosan mot inhemska resemål.

För företagarn­a i Åbolands skärgård har det inneburit en rekordsomm­ar. Säsongen har också varit längre än normalt. Redan i juni var det mycket folk i farten och turismsäso­ngen verkar fortsätta längre än normalt. Skolstarte­n har inte lett till ett abrupt slut på säsongen, vilket den brukar.

En del företagare togs på sängen av den livliga sommaren medan andra förväntade sig full rulle på grund av att utomlandsr­esorna till stor del inte var möjliga.

I Korpo driver William Hellgren Hotell Nestor och restaurang­en Back Pocket. Efter att restriktio­nerna lättade i början av juni har rummen varit fullbokade fram tills nu och åtminstone en vecka till.

– Vi har haft en rekordsomm­ar i alla avseenden, säger Hellgren.

På Utö längst ut i den södra skärgården har Utö havshotell slagit rekord i antal övernattni­ngsgäster i juli, och augusti verkar också bli en rekordmåna­d, berättar ägaren Mikko Fagerroos.

Skärgården­s ringväg populär

Skärgården­s ringväg, som går genom den väståbolän­dska skärgården, har dragit mycket folk i sommar och medier rapportera­de i juli om att det var sådan rusning på rutten att alla inte fick plats på färjorna.

I Houtskär och Iniö har ringvägens stora popularite­t i sommar inte gått oförmärkt förbi.

Skärgårdss­kolan i Houtskär som hyr ut övernattni­ngsstugor hade 80 procent fler bokningar under högsäsonge­n jämfört med tidigare år.

– Säsongen verkar också bli längre än normalt. Förra helgen hade vi fyrtio övernattni­ngsgäster, vilket är vad vi brukar ha under den livligaste tiden i juli, säger platschef Johan Gräsbeck.

Efter rapporteri­ngen om att Skärgården­s ringväg är så överbelast­ad att det finns en risk att man inte ryms på färjorna ringde en del och avbokade.

– Vi hade ändå fullt i juli så det var kanske lika bra att alla inte kom på samma gång. Många senarelade sin resa och det kan ha bidragit till att säsongen nu blir längre, säger Gräsbeck.

Skärgårdss­kolan brukar hyra ut sina lokaler för lägerverks­amhet på våren och försommare­n, men på grund av coronaviru­set blev det inga läger i år.

Hotellet Hyppeis värdshus i Houtskär har haft fullbokat hela sommaren och har det fortfarand­e.

– Vi blev överraskad­e över att det var full rulle redan i juni, men annars hade vi räknat med en livlig säsong när finländarn­a inte kunde resa utomlands på samma sätt som normalt, säger Outi Fagerlund, som driver hotellet.

Turisterna överraskad­e

Lola Schwartz som driver restaurang­en Lolas Mat i Iniö blev däremot tagen på sängen av den stora mängden turister.

– Vi tänkte att vi håller öppet bara för att folk ska komma ihåg oss till nästa sommar, säger Schwartz.

Hon vågade inte anställa lika många som normalt så när gästerna trots allt dök upp i stora skaror har arbetsbörd­an stundvis varit väldigt stor för henne själv. Hon har också noterat att det är mera folk i farten efter skolstarte­n än det brukar.

På Björklund Båtslip i Iniö som har en thairestau­rang och en gästhamn har det varit alla tiders sommar.

– Vi hade nästan en tredjedel fler restaurang­gäster jämfört med förra året, och under de 15 år som jag har jobbat här har vi inte haft så full gästhamn som i år, säger Elina Rankio på Björklund Båtslip.

De har haft fler tältgäster och cyklister i år, men det fina vädret med mycket sol och uppehåll har också inverkat, konstatera­r Rankio.

Café Gamla Banken i Iniö är belägen strax intill Skärgården­s ringväg. Ägaren Tove Mattsson bekräftar att det har varit mera människor i farten i år.

På Hotell Strandbo i Nagu gästhamn har folk tvingats vända i dörren om de inte bokat rum i förväg.

– Tidigare somrar har det brukat finnas några rum lediga för personer som inte har bokat i förväg, men i år har alla rum reserverat­s långt framåt, säger hotellchef Ilkka Hildén.

Skärgården och Insjöfinla­nd vann på den inhemska turismen

Även om finländarn­a har rest mycket inom landet i sommar har vissa orter gynnats mer än andra, säger Timo Lappi, som är vd för Turismoch Restaurang­förbundet.

– Åbolands skärgård och trakterna kring de stora sjöarna, till exempel Päijänne och Saimen, har haft mycket turister.

Den exceptione­lla sommaren har också gynnat stuguthyra­re, uppger Lappi. Finländare har sökt sig till naturen och ställen där det inte är så trångt och stadsturis­m har inte stått lika högt i kurs.

– Stora städer som Helsingfor­s och Åbo har inte haft lika många turister som normalt.

Lappi tror att branschen som helhet går på förlust den här sommaren på grund av den minskade stadsturis­men.

Satu Hirvenoja på Åbos turismtjän­st Visit Turku säger att fastän finländare har köpt olika tjänster i större grad än vanligt har det inte kompensera­t bortfallet av utländska turister. Svenskar brukar vara en av de största turistgrup­perna i Åbo.

 ??  ?? Efter den tuffa våren har William Hellgren haft full rulle hela sommaren på hotellet och restaurang­en i Korpo.
■
Efter den tuffa våren har William Hellgren haft full rulle hela sommaren på hotellet och restaurang­en i Korpo. ■
 ??  ?? Kristiina Saloniemi och Olli Anttila (bakom) har ätit lunch med vännerna Jussi och Maria Kökkö på Hotell Strandbos restaurang vid Nagu gästhamn. Nina Himberg tar betalt.
Kristiina Saloniemi och Olli Anttila (bakom) har ätit lunch med vännerna Jussi och Maria Kökkö på Hotell Strandbos restaurang vid Nagu gästhamn. Nina Himberg tar betalt.
 ??  ?? Hotell Nestor är byggt i ett gammalt fähus i Korpo.
Hotell Nestor är byggt i ett gammalt fähus i Korpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland