Hufvudstadsbladet

Koeman – därför vill Barcelona ha honom

Champions League-fiaskot slog Barcelona i spillror. Om det vill sig illa för klubben är inte ens Lionel Messi kvar i höst. Är Ronald Koeman rätt man för världens just nu kanske tuffaste tränarjobb?

- PATRIK DOKK/TT

Det var åtta knockout-slag som delades ut av Bayern München i fredags då Barcelona slogs ut ur Champions League med siffrorna 2–8. Tunga siffror som fick tunga konsekvens­er. Pressen är stor på klubbens ledning och både sportchefe­n Éric Abidal och tränaren Quique Setién har fått sparken.

– Vi måste acceptera att vi är på botten. Inte bara spelarna utan som klubb, sade mittbacken Gerard Piqué efter matchen enligt BBC.

Dessutom uppges Lionel Messi, enligt uppgifter i brasilians­ka medier, vilja lämna klubben redan i sommar.

Från att ha varit ett av fotbollsvä­rldens absoluta drömjobb ser nu uppgiften att träna Barcelona ut att bli ett av de svåraste jobben i fotbollsvä­rlden. Klubbpresi­denten Josep Maria Bartomeu har bekräftat att Ronald Koeman är den som ska ta över Barcelona nästa säsong.

– Han kommer att få leda det här laget och de här spelarna i ett annat sorts projekt och ledaren är en tränare som alla Barcelonas fans känner till, sade han till klubbens egen tv-kanal i tisdags.

Men varför Ronald Koeman? Som så ofta i Barcelonas historia är Johan Cruyff svaret på frågan.

Tillbaka till rötterna

Cruyff har varit död i fyra år men kastar fortfarand­e en lång skugga över staden där han begravdes. I Barcelona är den nederländs­ke fotbollsik­onen – allmänt ansedd som en av de bästa spelarna genom tiderna – i princip helgonförk­larad. Först för att han som spelare nobbade dåvarande diktatorn Francisco Francos favoritlag Real Madrid för att i stället skriva på för de bråkiga separatist­erna i Katalonien. Sedan för sin tränargärn­ing, då han med sin ”totalfotbo­ll” ledde Barcelona in i den moderna framgångsp­eriod som klubben trots allt fortfarand­e befinner sig i.

En era som Ronald Koeman var en viktig del av.

I Cruyffs så kallade ”Dream Team” i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet var Koeman given i backlinjen. Inte främst för sitt försvarssp­el, utan för sitt spelsinne och otroliga skott. Det var också Koeman som sköt Barcelona till sin första Europacupt­itel, föregångar­en till Champions League, när han 1992 bombade in en frispark mot Sampdoria.

Lyfte Nederlände­rna

Ronald Koeman – kallad ”Tintin” för sin likhet med den tecknade reportern – har haft en kringflack­ande tränarkarr­iär, men mellan 1998 och 2000 var han tillsamman­s med José Mourinho assisteran­de åt Louis van Gaal i just Barcelona. I början av 2000-talet slog storspelar­e som Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart och – inte minst – Zlatan Ibrahimovi­c igenom i Ajax, som Koeman då tränade.

De två senaste åren har han som förbundska­pten vänt Nederlände­rnas dåliga trend och fört landslaget till EM 2021, samtidigt som han har genomfört en lyckad generation­sväxling.

– Vi satsar på honom för att vi känner honom väl. Vi vet hur han tänker och hur hans lag spelar, men också på grund av hans erfarenhet. Eftersom han var en del av Johans ”Dream Team” så känner han till ”Barça” och vet hur vi ser på fotboll, sade Bartomeu.

Barcelona har gjort sitt bästa för att mjölka ur de sista dropparna ur Cruyff-eran – en viss Pep Guardiola var också med i ”Dream Team” – och Ronald Koeman vore en logisk fortsättni­ng på det spåret.

 ?? FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA ?? ■
Ronald Koeman ska ta över Barcelona men många ställer sig tveksamma till om han är rätt man för jobbet.
FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA ■ Ronald Koeman ska ta över Barcelona men många ställer sig tveksamma till om han är rätt man för jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland