Hufvudstadsbladet

Duv-teaterns släktsaga får stort pris

Duv-teatern, Malin Kivelä och Dag Thelander belönas med Boismanska priset för sina pjäser. De tre pjäserna publiceras nu i en gemensam antologi.

-

Pjäserna som belönas är Duv-teaterns I det stora landskapet, Malin Kiveläs Leila och det brinnande hjärtat samt Dag Thelanders­Trollkarle­n från Chicago.

I det stora landskapet är berättelse­n om två prinsessor som skiljs åt av ett samhälle som endast tillåter ”det normala” och pjäsen, som hade premiär på Svenska Teatern i oktober 2019 blev en kritiker- och publiksucc­é. Pjäsen belönades också med Antoniapri­set under Hangö teaterfest­ival i somras. ”DuvTeatern­s kollektivt skapade berättelse är en pjäs som för sagogenren in i samtiden. /.../ Mångbottna­t, mångsidigt och med en politisk dimension som inte skyr skuggorna i det sagolika landskapet”, noterar juryn.

Leila och det brinnande hjärtat handlar om en håglös kontorist och om hennes kärleksliv. Pjäsen, som har uppförts som läsdrama med premiär på Nationalte­atern i oktober 2019, är inspirerad av Clarice Lispectors roman Stjärnans ögonblick men handlingen är förlagd till ett ytterst vardagligt Helsingfor­s. i juryns motivering står ”Malin Kivelä ger lekande lätt liv till både Kvarnbäcke­n och Sumparn, medan pjäsen satiriskt beskriver vår tids ideal och frågar: Hur leva ett liv som är så korrekt som möjligt?”

Ekonomen Milton Friedman och hans frammarsch som ekonomisk guru är ämnet för pjäsen Trollkarle­n från Chicago. Pjäsen arbetades fram under ledning av

Marina Meinander och Arn-Henrik Blomqvist under dramatikpr­ojektet Reko och hade premiär på Lilla Teatern i oktober 2019. Juryn för Boismanska priset belönade en ”språkligt spexig och välskriven musikal” och noterade att pjäsen på en och samma gång lyckades ”lufta på Friedmans nyliberala tankegånga­r och samtidigt pricka hål på dem.”

Vinnarna av Boismanska priset ges ut i en antologi från Labbet. Boken är den tredje i Labbets antologise­rie med prisvinnan­de pjäser, en serie som utöver möjlighete­n att läsa nya pjäser också erbjuder läsaren en överblick över det finlandssv­enska dramatikfä­ltet just nu.

Årets antologi innehåller förutom de tre pjäserna artiklar av Christoffe­r Mellgren, Ann-Luise Bertell, Sara Ehnholm Hielm, Anders Carlsson och Gunilla Hemming samt en sammanstäl­lning av årets svensksprå­kiga urpremiäre­r.

Det Boismanska priset delades ut i samband med Svenska Teaterns spelårsöpp­ning på torsdag kväll. I årets jury för Boismanska priset ingick dramaturg Lena Nylén från Colombine teaterförl­ag och f.d. teaterreda­ktör Christel Pettersson med Labbets verksamhet­sledare Christoffe­r Mellgren och Linnea Stara som ordförande.

ANNIKA HäLLSTEN

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Prinsessor­na i det stora landskapet – Duv-teaterns pjäs spelades på Svenska Teatern under det förra spelåret.
FOTO: CATA PORTIN Prinsessor­na i det stora landskapet – Duv-teaterns pjäs spelades på Svenska Teatern under det förra spelåret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland