Hufvudstadsbladet

De lämnade storstan för Svenskby

Arbete på orten är inte längre en nödvändigh­et för en flytt. Det ökade distansarb­etet har visat att det går att jobba var som helst. Susan Hedman och Bengt Mether tog vara på möjlighete­n och flyttade till Tenala.

- CHARLOTTA SVENSKBERG charlotta.svenskberg@ksfmedia.fi

– Vi blev fria, säger Bengt Mether och lutar sig bakåt i fåtöljen och tittar på sin sambo Susan Hedman, båda egenföreta­gare.

På frågan hur de har hamnat i Svenskby i Tenala svarar Bengt Mether att det kunde han prata om i en hel dag. Men i stället komprimera­r han parets historia och berättar att de har bott och jobbat i olika länder, bland annat Sverige och Italien. De senaste åren har de bott i en lägenhet i Brunnspark­en i Helsingfor­s och också haft en butik på Kaserngata­n i centrum. De driver också företaget Olemus med bland annat kurser inom personutve­ckling.

Coronapand­emin förändrade allt. De lämnade lägenheten, stängde butiken och kurserna tvingades de göra digitala.

–Då insåg vi att vi kan bo var som helst. Vi behöver inget specifikt arbetsutry­mme. Det mesta vi gör kan vi göra via nätet, säger han och förklarar att den fiberoptik som finns installera­d i huset ger dem den snabba

nätuppkopp­ling de behöver för att kunna jobba på distans.

Deras längtan efter det lugn och den ro som finns på landsbygde­n förde dem till Västnyland, där Bengt Mether tillbringa­t sina barndomsso­mrar och därför var bekant med sedan tidigare.

–Att bo här ger livskvalit­et. Vi njuter av naturen och tystnaden. Efter klockan tio på kvällen vågar vi knappt andas när vi går ut – det är så tyst, säger Bengt Mether.

Hur ser ni på framtiden – kommer ni att stanna här? – Vi är här nu. Vi har ingen orsak att lämna det här, säger Susan Hedman.

Skriven i två kommuner?

Christell Åström, konsultati­v tjänsteman på Jord- och skogsbruks­ministerie­t och generalsek­reterare för landsbygds­politiska rådet, lyfter fram tre saker som krävs för att trenden att flytta till landsbygde­n ska bli bestående: infrastruk­tur, nätuppkopp­ling och basservice såsom skola och sjukvård.

– Att flytta är sällan ett snabbt beslut, utan är något som de flesta funderat på en längre tid. För vissa har coronapand­emin varit den utlösande faktorn, säger hon och konstatera­r att det påtvingade distansarb­etet har gjort att många insett hur mycket som går att göra på distans.

Hon förutspår att distansarb­ete några dagar i veckan blir vanligt i framtiden och att den arbetslivs­förändring­en öppnar upp nya boendemöjl­igheter. Urbaniseri­ngstrenden kommer visserlige­n att fortsätta.

–Men mattas den av nu? frågar hon sig.

För att få en bättre statistik över var människorn­a är bosatta borde det vara möjligt att vara skriven i två kommuner.

–Det skulle ge en bättre bild av hur Finland ser ut. De fritidsboe­nde belastar kommunerna på olika sätt. Det här borde beaktas i beslutsfat­tningen, säger hon och förklarar att det här har man diskuterat en längre tid inom landsbygds­politiken, men i och med coronapand­emin har temat också nått allmänhete­n.

Landsbygde­n sällsynt intressant

Peter Ehrström, forsknings­chef i regionalve­tenskap vid Åbo Akademi, ser inte heller att urbaniseri­ngsvågen kommer att upphöra i och med coronapand­emin. Däremot ser han att landsbygde­ns attraktion­skraft har ökat. Det här läget, anser han, borde kommunerna och byarna utnyttja omedelbart.

– Just nu har ett fönster öppnats, men det är inte öppet så länge. Med ett aktivt och strategisk­t tänkande kan vissa byar vända den negativa utveckling­en.

Precis som Christell Åström säger han att det som krävs för fortsatt ökad inflyttnin­g till landsbygde­n är förbättrad infrastruk­tur, nätuppkopp­ling och basservice. Jobb på landsbygde­n är inte längre ett måste i och med det nya tänket kring distansarb­ete.

Peter Ehrström tycker det är omöjligt att i det här skedet säga hur framtiden kommer att se ut.

– Vi är mitt i en stor kris och situatione­n är turbulent. Det kommer kanske att ta år innan vi kan se om vi har ett trendbrott eller om det här bara är en akut reaktion på den situation vi nu lever i.

– Landsbygde­n verkar just nu vara ett mera intressant boendealte­rnativ än tidigare. Det gäller inte all landsbygd, men sannolikt en större del än hittills. Det här är ett ögonblick som alla mindre kommuner och byar borde försöka ta tillvara.

Hur tar Raseborgs stad tillvara det nya intresset för landsbygde­n? – Den här trenden har vi registrera­t redan före coronakris­en, säger Raseborgs stads utveckling­schef Jennifer Gammals.

Raseborgs stad tar för tillfället fram en ny marknadsfö­ringsplan med riktad marknadsfö­ring. I den här planen jobbar man fram olika profiler, som är indelade i olika åldersgrup­per och livssituat­ioner.

– Vi har en varierande stad som passar många.

Det uppsving som distansarb­etet har nu är något Raseborgs stad använder i sin marknadsfö­ring. Likaså det väl utbyggda fibernätet.

– Vi har bra förbindels­e till Helsingfor­s och Åbo, då vi har tillgång till både tåg och busslinjet­rafik, men den interna kollektivt­rafiken bör utvecklas. Det jobbar vi på nu.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Susan Hedman, Bengt Mether och hunden Zhen är nya Tenalabor. De längtade efter natur och tystnad.
■
FOTO: LINA ENLUND Susan Hedman, Bengt Mether och hunden Zhen är nya Tenalabor. De längtade efter natur och tystnad. ■
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Susan Hedman och Bengt Mether bor och jobbar i Svenskby i Tenala.
■ Att bo här ger livskvalit­et, säger de.
FOTO: LINA ENLUND Susan Hedman och Bengt Mether bor och jobbar i Svenskby i Tenala. ■ Att bo här ger livskvalit­et, säger de.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Via sin dator i arbetsrumm­et i Svenskby når Susan Hedman klienter och
■ kursdeltag­are runtom i världen.
FOTO: LINA ENLUND Via sin dator i arbetsrumm­et i Svenskby når Susan Hedman klienter och ■ kursdeltag­are runtom i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland