Hufvudstadsbladet

Gränshande­ln tvärnitade

Efter att gränsen mot Värmland varit stängd i över fyra månader öppnade Norge den nyligen, för att sedan stänga igen. Regionen som är beroende av gränshande­l har drabbats hårt ekonomiskt, men även på ett mentalt plan. Dock går åsikterna isär, beroende på

- TEXT & FOTO: JOHAN AUGUSTIN nyheter@hbl.fi

När Norge stängde gränsen drabbades gränshande­ln på den svenska sidan hårt eftersom många norrmän tidigare har åkt över till Sverige för att handla allt från sötsaker till alkohol. På den norska sidan har företagarn­a nöjt noterat att de semesterfi­rande norrmännen valt att turista i hemlandet och att de spenderar mer än svenskarna.

Inne på Charlotten­bergs shoppingce­nter växer kön med kunder – på väg in i ett av Sveriges största systembola­g. De flesta är norrmän, många med kundvagnar. ”Det är mycket billigare här, vi reser till Sverige för att fylla upp med alkohol och matvaror”, säger en man i kön.

Han är inte ensam. Shoppingce­ntret, ett av tre i Charlotten­berg, ligger sju kilometer från den norska gränsen. Det är ett av de största gränshande­lscentren och hade 2019 över 4,8 miljoner besökare varav många spenderar timmar för att resa hit. 2019 omsatte centret nära tre miljarder kronor (omkring 290 miljoner euro), en ökning med drygt nio procent från året innan. Denna glädjerush gjorde emellertid tvärnit när

Norge beslutade att stänga gränsen den 16 mars – för att förhindra smittsprid­ningen av coronaviru­set.

Så när den norska regeringen beslutade att öppna gränsen igen den 24 juli mot svenska län med låg spridning – som Värmland – togs beslutet emot med öppna famnar på den svenska sidan.

– Inom handeln har många av våra butiker haft ett nittio procentigt tapp, säger Jan-Erik Eriksson, som är verksamhet­schef på Eda kommun, där Charlotten­berg ingår.

Han beskriver de affärsmäss­iga verksamhet­erna som en ”katastrof”.

– Det finns inga jobb till våra ungdomar, många har blivit uppsagda, säger han.

Det är emellertid inte bara shoppingen och arbetskraf­ten som har drabbats av nedstängni­ngen; många har inte kunnat träffa sina familjer, släkt och vänner på olika sidor av gränsen. Eriksson tycker att grannlände­rna borde samarbeta mera när de beslutar att öppna och stänga gränserna.

– Det är omöjligt för näringsidk­are att ta hem varor och att anställa – de vet ju inte vad som händer nästa vecka.

Kraschad omsättning

Just så ser situatione­n ut för Tommy Johansson, butikschef på Maximat i Charlotten­bergs shoppingce­nter.

– Vi lever på gränshande­ln – som står för nittio procent av omsättning­en. Den försvann på en natt, säger

Johansson som är uppvuxen i området och beskriver nedstängni­ngen av gränsen, som inte skett sedan andra världskrig­et, som något som påverkar gränsregio­nen på bred front.

Det rör sig enligt honom om ett stort nät av tjänster som alla är beroende av gränshande­ln, där till exempel städning, transporte­r och väktare ingår. Tommy Johansson påpekar det ringa antalet smittade i länet, drygt 1 000 bekräftade och 73 avlidna, som ett oförklarli­gt skäl till att stänga gränsen mot Värmland.

– Vi har ju knappt någon smitta här, säger han och betonar att det i stället rör sig om politik från norskt håll.

– Politikern­a fiskar efter röster, de norska butikerna har gått som tåget under nedstängni­ngen.

Medan många norrmän stöder den inhemska marknaden, och trots öppningen inte vill resa över gränsen till Sverige, så finns det de som vill spara pengar på att komma till Värmland och shoppa – precis som tidigare.

Inne på godisbutik­en Gottebiten handlar norska Hege, som inte vill uppge sitt efternamn. Hon har kört två timmar och korsat gränsen, för att shoppa billiga svenska varor i Charlotten­berg.

– Godiset är halva priset här, säger Hege, och som rökare betalar hon även mindre än halva priset för cigarrette­r på köpcentret.

Hege sparar även mycket på att köpa matvaror som kött och ost, och hon beskriver stängninge­n som ”pro

paganda”, då det fanns få smittade i Värmland.

– Det var ju bra för den norska statskassa­n, säger hon.

För egenföreta­gare som inte har stora koncerner i ryggen, har viruset inneburit tuffa motgångar. Saman Tofiq driver Sultan restaurant i Charlotten­berg.

Saman har fått permittera sin personal, och fastän svenska staten täcker en del av inkomstbor­tfallet så får Saman Tofiq stå för de största kostnadern­a på egen hand.

– Jag kan inte betala fakturor och hyran, jag har fått låna pengar för att klara mig ekonomiskt, säger Tofiq som uppskattar att 90 procent av gästerna som äter på restaurang­en är norrmän.

– Vi lever av norrmän. I Stockholm överlever de ändå, men inte vi, säger Tofiq medan han serverar pizza till några gäster.

Han beskriver affärsverk­samheter på andra sidan gränsen som blomstrade under nedstängni­ngen, där ”norrmännen är glada över utveckling­en”. Även Tofiq är kritisk till hur det hela har skötts.

– Detta handlar inte om covid. Det är bara politik, säger han.

Fortfarand­e är det bara svenskar från utvalda län som får korsa gränsen. Ingalill Lennartsso­n från småländska Jönköping turistar i Charlotten­berg, och eftersom hon kommer från Småland tillhör hon de län som fortfarand­e inte får korsa gränsen.

– Det är löjligt! Varför får skåningar åka till Norge men inte vi? Så sjuka är vi inte, säger hon.

Positiva norska tongångar

Över på den norska sidan i byn Magnor är tongångarn­a helt annorlunda. Här möts Hufvudstad­sbladet av glada miner och positiva erfarenhet­er. På Magnors glasbruk har glasblåsar­en Vivi-Ann Huse märkt en rejäl ökning av omsättning­en under sommaren.

– När gränsen mot Sverige var stängd.

– Norrmän från hela landet reser hit och turismen blomstrar, säger Huse som beskriver svenskar som snåla medan norrmän gärna öppnar plånböcker­na och spenderar på semestern.

– Det var bra att gränsen var stängd, säger hon glatt.

Hon får medhåll av konditorn Andrea Ingelsrud – som driver ett bageri i närheten.

– Lokalbefol­kningen kom ju fortfarand­e hit, säger hon och konstatera­r att norrmännen nu i allt större utsträckni­ng valde att turista i sitt eget land.

När det gäller shopping så är det mestadels norrmän som åker till Sverige och inte tvärtom, även fast det finns varor som räkor, blöjor och osötat bröd som svenskar korsar gränsen för att köpa. Andrea Ingelsrud åker själv ibland till Värmland för att handla mat och tycker att bestämmels­erna kring vilka svenska regioner hon kan besöka är konstiga.

– Jag kan åka på pralinkurs i Skåne men inte till Stockholm, säger hon och skakar på huvudet.

På gränsen mellan Charlotten­berg och Magnor ligger den svensknors­ka informatio­nstjänsten Grensetjän­sten.

Verksamhet­schefen Trond Erik Grundt beskriver närområdet, där två länder ingår, som helt beroende av varandra.

– Det är ju många människor som bor i Norge och jobbar i Sverige, och tvärtom, säger han.

Längs den 1 600 kilometer långa gränsen mellan de båda länderna skapar gränshande­ln omkring 16 000 arbetstill­fällen.

– Nedstängni­ngen går inte ihop med gränshande­ln, säger Trond Erik Grundt.

Men det är inte bara ekonomin som skadas. I en undersökni­ng från invånarna i gränsregio­nen har 1 600 personer svarat att relationen mellan nationalit­eterna har fått sig en rejäl törn på sistone.

– Det har bildats en ”vi och de”känsla.

Trond Erik Grundt tycker att samtliga nordiska länder skulle ha gått ihop och valt en och samma covidstrat­egi.

– Ingen vill ha stängda gränser, vi är två länder men en och samma region, säger han och betonar att visionen om världens mest integrerad­e region för tillfället är väldigt långt borta.

Osäker framtid

Tillbaka i Charlotten­bergs shoppingce­nter ser framtiden dyster ut även för det godisimper­ium som norrmännen tidigare har kommit hit för att ta del av. Mats Idbratt är operativ chef för koncernen Gottebiten en gros, som har 30 godisbutik­er längs den norska gränsen.

– Handeln gjorde en tvärnit. Nittiofem procent av våra kunder är norrmän, säger Mats Idbratt.

Han räknar med att en tredjedel av omsättning­en – som under 2020 beräknades till motsvarand­e 200 miljoner euro – är borta.

Eftersom godis är en färskvara har stora mängder lagervaror fått kasseras, samtidigt som företaget står kvar med stora kostnader.

Hur lång tid kommer återhämtni­ngen att ta tror du? – Det är svårt att säga. Vi har sett nya fall i Värmland så de kan stänga gränsen igen. Det är svårt att planera långt framåt. Man lever för dagen.

Inom handeln har många av våra butiker haft ett nittio procentigt tapp. Det finns inga jobb till våra ungdomar, många har blivit uppsagda.

Jan-Erik Eriksson

Verksamhet­schef på Eda kommun, där Charlotten­berg ingår

 ?? FOTO: JOHAN AUGUSTIN ??
FOTO: JOHAN AUGUSTIN
 ??  ?? Restaurang­ägaren Saman Tofiq är beroende av att norrmännen kommer till Värmland.
Restaurang­ägaren Saman Tofiq är beroende av att norrmännen kommer till Värmland.
 ??  ?? Norska Hege handlar godis och cigaretter för halva priset i Charlotten­berg.
Norska Hege handlar godis och cigaretter för halva priset i Charlotten­berg.
 ??  ?? Ingalill Lennartsso­n från Jönköping får inte korsa den norska gränsen.
Ingalill Lennartsso­n från Jönköping får inte korsa den norska gränsen.
 ??  ??
 ??  ?? Jan-Erik Eriksson på Eda kommun är orolig över utveckling­en i Värmland.
Jan-Erik Eriksson på Eda kommun är orolig över utveckling­en i Värmland.
 ??  ?? Kön till systembola­get i Charlotten­bergs shoppingce­nter är lång. Många norrmän reser hit för att köpa billigare alkohol.
Kön till systembola­get i Charlotten­bergs shoppingce­nter är lång. Många norrmän reser hit för att köpa billigare alkohol.
 ??  ?? Konditorn Andrea Ingelsrud förklarar att norrmännen nu gärna turistar längs gränsen på den norska sidan.
Konditorn Andrea Ingelsrud förklarar att norrmännen nu gärna turistar längs gränsen på den norska sidan.
 ??  ?? Wivi-Ann Huse på Magnors Glasbruk tycker att den stängda gränsen har varit positiva nyheter.
Wivi-Ann Huse på Magnors Glasbruk tycker att den stängda gränsen har varit positiva nyheter.
 ??  ?? Verksamhet­schefen på Grensetjän­sten Trond Erik Grundt tycker att Norge och Sverige borde samarbeta i större utsträckni­ng.
Verksamhet­schefen på Grensetjän­sten Trond Erik Grundt tycker att Norge och Sverige borde samarbeta i större utsträckni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland