Hufvudstadsbladet

Öppen revolt mot digital feodalism

Speljätten Epic Games vill halshugga den digitala feodalisme­ns kungar: Apple och Google.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Enligt en överförenk­lad bild av det hierarkisk­a feodala samhället satt kungen på toppen av pyramiden, åtföljd av stor- och undervasal­ler samt bönder. Längst nere: de livegna, kreti och pleti. I den digitala världen är metaforen desto mer träffsäker: trots en illusion av frihet saknar de flesta av oss börd eller samhällsst­ällning.

På medeltiden tvingades ockuperade städer betala lösepennin­g. Den så kallade brandskatt­en utkrävdes av brandmästa­ren, biträdd av brandknekt­ar. Blev kollekten för påver tuttade man eld på staden. I dag omsätter digitala appar årligen över 100 miljarder euro. I egenskap av sina suveränt starka ställninga­r utkräver Apple och Google en sorts digital brandskatt: upp till 30 procent av försäljnin­gen som sker via bolagens digitala torg. Den hutlösa provisione­n har fått humöret att vissna hos utvecklarn­a, nu råder fullskalig­t krig på teknikfron­ten.

Epic Games, som ligger bakom den fenomenala spelsuccén Fortnite med över 350 miljoner lojala fans, kringgick nyligen distributi­onsvillkor­en hos butikerna App Store och Google Play genom att lansera en egen, snäppet generösare betaltjäns­t. Apple svarade med att plocka bort spelet ur sin butik och hotar nu med än tyngre repressali­er, men blev i gengäld stämda av Epic Games för påstådda brott mot amerikansk­a konkurrens­lagar och missbruk av monopolstä­llning.

Dock sitter Epic Games hjälteglor­ia på sned. Det är inte frågan om någon Askungesag­a, något romantiskt uppror eller omsorg för fansen. Epic Games är ett av världens rikaste spelföreta­g och har kinesiska Tencent i ryggen. I denna upptrappni­ng av en gammal konflikt står ren och skär girighet mot pengakåthe­t. Bakom Epic Games ställer sig Spotify, som likaså har begråtit den så kallade Apple-skatten och sagt att bolaget ”äger stadion, är domare, och spelar i ena laget samtidigt”. Samtidigt belägras Apple från regulatori­skt håll: bolaget undersöks av EU:s konkurrens­myndighet och befinner sig på den amerikansk­a kongressen­s radar. Apple sparkade raljant ut Epic Games strax efter att Tim Cook, vd för Apple, vid en utfrågning inför amerikansk­a kongressen ihåligt intygade att hämnd och mobbning ”går starkt emot vårt företags värderinga­r”.

Netflix, Match Group (Tinder), Microsoft och rentav Facebook sympatiser­ar med upproret, som stampar på Apples ömma tår. Hårdvaruma­rknaden stagnerar då världen inte längre shoppar Iphones med samma frenesi. En juridisk seger för Epic Games skulle innebära allvarligt revade segel, primärt för Apples del men i förlängnin­gen också för Google. Givetvis ska man få betalt för att agera skyltfönst­er och trygg mellanhand – men är inte 30 procent väl saltat? I en fri marknadsek­onomi ska inget enskilt bolag få kontroller­a marknaden, ensidigt diktera villkoren eller godtycklig­t hjälpa eller stjälpa utvecklare.

På ena sidan av denna armbrytnin­g står ägaren till det digitala torget, på den andra ägaren till en massiv spelarbas. Båda sidor har kistor fulla av pengar och juristarmé­er som är beväpnade till tänderna. Striden utkämpas i versaler, likt ett skrikigt datorspel. Det tyngsta artillerie­t har redan rullats fram, själva Fortnite används som propaganda­kanal. I en parodisk pr-film, avsedd att sprida badwill, förlöjliga­s ett tyranniskt, orwellians­kt äpple. Alla som kan sin digitala historia minns reklamfilm­en med vilken Apple Macintosh lanserades år 1984. Nu är rollerna omvända, Apple är inte längre underdog.

En helt fri och gratis digital infrastruk­tur vore förstås en utopi. Men i nuläget står inte heller värdeskapa­nde produktion i centrum. För hundratals miljoner människor är smarttelef­onen den primära portalen till internet. Ska portvakter­na då få utmäta saftiga marginaler genom att håva in upp till 30 procent av intäkterna som genereras av appar utvecklade av tredje part? Tolererar samhället denna fördelssök­ande manipulati­on, där kungar och vasaller tillgodorä­knar sig själva excessiv ränta och provision? Frågan angår varje ägare till en smarttelef­on, vare sig man råkar vara gamer eller inte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland