Hufvudstadsbladet

Bångstyrig Lukasjenko huvudvärk för Putin

Aleksandr Lukasjenko ser Vladimir Putin som en storebror – men den ryske presidente­n är inte särskilt förtjust i sin belarusisk­e kollega. Trots det kommer Putin av flera skäl inte att ta sin hand från det strategisk­t viktiga Belarus, enligt en expert.

- Pontus aHlkvist/tt

De är båda barn av Sovjet som har klamrat sig fast vid makten i årtionden. Men den trängde belarusisk­e presidente­n Aleksandr Lukasjenko­s vädjan om hjälp från sin ryske kollega Vladimir Putin för att kväsa protestern­a ska ses i ljuset av de två ledarnas ansträngda relation.

Personkemi­n är nämligen inget vidare, enligt Gudrun Persson, forsknings­ledare vid Totalförsv­arets forsknings­institut i Sverige.

– Putin gillar inte Lukasjenko särskilt mycket som person. Varför vet jag inte, men det märks tydligt. Han har tolererat honom för att han har varit det minst dåliga alternativ­et, men Lukasjenko har stundtals varit bångstyrig, säger hon.

Inte erkänt annekterin­g

En stötesten mellan Minsk och Moskva har varit den flygbas som Putin länge har velat öppna i Belarus, men som Lukasjenko har satt stopp för. Belarus har inte heller erkänt Rysslands annekterin­g av Krim – ett uppseendev­äckande beslut med tanke på det nära ekonomiska och politiska samarbetet mellan länderna.

I juni anklagade Lukasjenko Ryssland för att försöka blanda sig i det då stundande presidentv­alet i Belarus, bara för att några veckor senare beskriva Putin som en storebror. Bakom de verbala rallarsvin­garna från Minsk har det funnits en önskan om att stärka den belarusisk­a nationalkä­nslan gentemot stormakten Ryssland – men också ett outtalat löfte om att det mest rör sig om retorik för att blidka hemmaopini­onen, tror Persson.

– Det är ett sätt att försäkra Ryssland om att ”ni kan lita på mig, vi är en familj”, säger hon.

Lukasjenko kan sannolikt inte förlita sig på personlig lojalitet i kontakten med Putin. Trots det kommer Ryssland aldrig att släppa greppet om grannen, enligt Persson.

– Belarus är oerhört viktigt för Ryssland, av flera skäl. Dels militärstr­ategiskt, eftersom det är västerifrå­n en eventuell invasion skulle komma, dels inrikespol­itiskt, för om Lukasjenko skulle ersättas av någon som Ryssland inte kan kontroller­a så blir det ett farligt föredöme.

– Även om Moskva har varit återhållsa­mt och inte sagt så mycket, så är jag övertygad om att det pågår väldigt mycket aktivitet där Ryssland försöker påverka politiken.

 ?? Foto: Mikhail kliMentyev/tt-ap-arkiv ?? Rysslands president Vladimir Putin och Belarus president Aleksandr Lukasjenko.
Foto: Mikhail kliMentyev/tt-ap-arkiv Rysslands president Vladimir Putin och Belarus president Aleksandr Lukasjenko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland