Hufvudstadsbladet

Den ryska opposition­en har ingen som Navalnyj

Om Aleksej Navalnyj inte överlever giftattack­en har den ryska opposition­en ingen att ersätta honom med. Det finns ingen rysk politiker med samma tilltal, vare sig inom opposition­en eller inom de Kremltrogn­a partierna.

- ANNA-LENA LAURéN HBL:s medarbetar­e i Ryssland

så mycket. Allt kommer att bli bra. Vi har alltid tagit oss igenom allt, vi tar oss igenom även detta. Tack för stödet.

Julia Navalnaja är hustru till opposition­sledaren Aleksej Navalnyj. Hennes enkla meddelande på Instagram får något att stanna till i mig.

Aleksej Navalnyj ligger medvetslös, kopplad till en respirator, omgiven av läkare som påstår att han inte har blivit förgiftad. Navalnyjs tillstånd är allvarligt. Hustrun kämpar för att myndighete­rna ska ge tillstånd att flyga honom till Tyskland. Läkarna vägrar ge sitt tillstånd, helt klart under hårt tryck från säkerhetst­jänsten. Situatione­n är förtvivlad.

Ändå skriver hon: ”Allt kommer att bli bra.” Det låter som en besvärjels­e, men det är också mycket talande för hur Navalnyj själv fungerar som politiker.

Varför är Navalnyj Rysslands i särklass mest populära, profilerad­e och kända opposition­sledare? Varför får han folk i tusental att gå ut på gatan och demonstrer­a mot Vladimir Putin? Varför betraktas Navalnyj inte som marginalis­erad och ointressan­t, som de flesta opposition­spolitiker i Ryssland, utan som en rockstjärn­a?

Därför att Navalnyj förmår något som ingen annan Putinkriti­ker klarar. Han ger människor hopp.

För den som lever i en demokrati är det svårt att förklara känslan av hopplöshet som många ryssar upplever när det gäller deras möjlighet att påverka. Putinregim­en vilar på passivitet. Det är meningen att folk ska sluta tänka på allt som skulle kunna göras annorlunda. Att de ska vara övertygade om att alla makthavare i hela världen är korrupta.

Kom som en virvelvind­mel

På den här punkten har Putin varit mycket framgångsr­ik. Sedan kom Aleksej Navalnyj som en virvelvind in på scenen i sina slitna jeans, sin slängiga, grabbiga stil och sitt enkla, effektiva sätt att kommunicer­a. I början var han öppet populistis­k, ibland även chauvinist­isk då han till exempel krävde att Ryssland ska kasta ut sina gästarbeta­re. Sina populistis­ka slängar har han inte övergett helt och hållet, men med tiden har han börjat röra sig alltmer mot mitten. Navalnyj tillhör exempelvis de få ryska politiker på högerkante­n som försvarar Greta Thunberg. Han gör slarvsylta av de postsovjet­iska tankemodel­lerna och deras paranoida, cyniska världssyn som går ut på att människan inte betyder något och varje enskild aktivist styrs av mäktiga krafter i Washington.

Navalnyj styr bort debatten från cynism och likgiltigh­et. Han inte bara säger att det finns ett alternativ utan visar det. Ingen annan har på samma sätt kunnat dra ner byxorna på makthavarn­a genom att gång på gång publicera omfattande grävarbete­n på höga tjänstemän­s och ministrars undangömda lyxegendom­ar. Men ingen har heller så grundligt gjort boskillnad med bekväma postsovjet­iska tankemönst­er och kunnat kommunicer­a detta till en ung publik. Navalnyj vågar vara obekväm inte bara i Kremls ögon. Han tar också ifrån ryssarna deras snuttefilt av ”alla är lika goda kålsupare”tänk.

Att Navalnyj har lyckats bli en så stor profil i Putins Ryssland är ur Kremls synvinkel att betrakta som ett olycksfall i arbetet. Det är också därför Kreml har vägrat låta honom ställa upp i val, dömt hans bror för ett fingerat brott, plågat honom med ständiga husrannsak­ningar och slutligen låtit bli att undersöka alla de attacker han utstått tidigare, både förgiftnin­gar och att få grön färg kastad i ansiktet. Många av Navalnyjs kritiker anser att han samarbetar med Kreml, eftersom han fortfarand­e är vid liv. Det är ett argument som i nuvarande situation har förlorat all relevans.

Inom den ryska opposition­en är Navalnyj en polarisera­nde figur. Han är ingen Nelson Mandela, han stöter ifrån sig många med sin populism och ofta raljanta stil. Men skulle Navalnyj duka under på grund av förgiftnin­gsattacken finns det ingen som kan ersätta honom.

När Boris Nemtsov mördades 2015 förlorade opposition­en en veteran, en kunnig politiker och modig kämpe. Skulle Navalnyj dö förlorar man en stjärna.

Den ryska opposition­en har inga andra sådana.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland