Hufvudstadsbladet

Idrottsstj­ärnor i protest – hotar med bojkott

Ett hundratal belarusisk­a idrottsstj­ärnor kräver i ett öppet brev att resultatet i förra veckans presidentv­al ogiltigför­klaras. Annars hotar man med att bojkotta landslagss­pel.

- HBL-TT

Det pågår omfattande protester efter presidentv­alet där den sittande presidente­n Aleksandr Lukasjenko förklarade att han fått 80 procent av rösterna och därför sitter kvar ytterligar­e en mandatperi­od.

Både i omvärlden och bland de många belaruser som protestera­r anklagas Lukasjenko för valfusk. Så även av idrottsstj­ärnorna. ”Vi fördömer valfusket, som omfattande fakta talar för, och även säkerhetss­tyrkornas övervåld mot fredliga demonstran­ter”, skriver idrottarna i brevet som sajten Insidetheg­ames tagit del av.

”Alla idrottare agerar solidarisk­t och kan komma att vägra att delta för landslag eller vägra att organisera internatio­nella och nationella idrottseve­nemang.”

Bland dem som skrivit under det öppna brevet är Alexandra Pankina, som tog OS-brons i rodd när Belarus för första gången deltog i OS som en oberoende nation i Atlanta 1996. Även simmaren Aleksandra Gerasimenj­a, som tog OS-silver i London 2012 och brons i Rio 2016, står bakom brevet, liksom idrottsled­are och sportjourn­alister.

De protestera­nde idrottsstj­ärnorna ska även kontakta Internatio­nella olympiska kommittén och internatio­nella idrottsför­bund.

Lukasjenko, som haft enväldig makt i Belarus sedan 1994, är ordförande i landets olympiska kommitté.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland