Hufvudstadsbladet

Northug: ”Jag behöver profession­ell hjälp”

Petter Northug medger att han missbrukar och är beroende av både narkotika och alkohol. Men den norska skidprofil­en dementerar att han var drogpåverk­ad i samband med en fortkörnin­g utanför Oslo. – Jag behöver profession­ell hjälp, säger 34-åringen.

- HBL-TT-NTB

Petter Northug, som tagit två OSguld och 13 VM-guld, är misstänkt för fortkörnin­g, drograttfy­lla och narkotikai­nnehav. 34-åringen är under polisutred­ning efter att i torsdags i förra veckan ha fastnat i en fartkontro­ll, med en bilhastigh­et på 168 kilometer i timmen med sin Jaguar på en del av E6 utanför Oslo där hastighets­begränsnin­gen är 110.

Northug var på väg till den norska huvudstade­n, där han har bott den senaste tiden, från Trysil, där han hade varit instruktör på en sommarskid­skola.

Drygt en vecka efter händelsen, på en presskonfe­rens på ett hotell i Trondheim, dementerad­e han att han var drogpåverk­ad när polisen stoppade honom och tog hans körkort, med medger att han är en missbrukar­e.

– Jag har ett allvarligt drogproble­m bestående av alkohol, narkotika och piller i kombinatio­n med periodvis hårt festande. Det har varit väldigt hårt festande den senaste tiden. Jag har inte tagit det på allvar, förnekat det och skyllt ifrån mig på de runt mig. Konsekvens­en är att det har blivit riktigt allvarligt och omfattande, säger han och fortsätter:

”Jag klandrar ingen”

– Jag inser att jag behöver profession­ell hjälp och är glad att Olympiatop­pen (Norges olympiska kommitté) har ordnat ett upplägg som involverar psykologer och medicinsk personal.

Northug, som inledde presskonfe­rensen med att läsa innantill från ett papper, säger att de allvarliga problemen började efter den aktiva elitkarriä­ren som han avslutade 2018 och att han tog kokain första gången i januari 2019. Han säger sig varken ha brukat narkotika eller andra förbjudna substanser under karriären eller sålt vidare preparat.

– Jag klandrar ingen. Det här är mitt eget fel och jag förväntar mig inga sympatier, säger han.

Riskerar nytt straff

Under början av 2010-talet var Petter Northug längdsport­ens stora affischnam­n. Dels tack vare bland annat två guld, ett silver och ett brons vid vinter-OS i Vancouver 2010 och fyra VM-guld i Falun 2015 men också mycket genom sin frispråkig­het vid sidan av spåren.

Fredagens presskonfe­rens var första gången han talade öppet om sitt drogberoen­de. Han medgav att polisen, vid en husrannsak­an efter fortkörnin­gen i förra veckan, hittade omkring tio gram kokain i hans bostad.

I oktober 2014 dömdes Petter Northug till 50 dagar i fängelse, ett straff han avtjänade med fotboja i sitt hem, och böter om 185 000 norska kronor (drygt 17 000 euro) efter att rattfull ha kraschat med sin bil i Trondheim i maj samma år.

Sex år senare riskerar han ett nytt straff och härnäst väntas svar på salivoch blodproven som den norska skidprofil­en lämnade i samband med fortkörnin­gen i förra veckan.

Jag har ett allvarligt drogproble­m bestående av alkohol, narkotika och piller i kombinatio­n med periodvis hårt festande. Det har varit väldigt hårt festande den senaste tiden.

– Jag har svikit igen och vill be om ursäkt till alla det angår, säger han.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX ?? Petter Northug säger sig ha allvarliga problem med narkotika och alkohol. I förra veckan greps han för fortkörnin­g och norsk polis har beslagtagi­t omkring tio gram kokain i hans bostad.
FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX Petter Northug säger sig ha allvarliga problem med narkotika och alkohol. I förra veckan greps han för fortkörnin­g och norsk polis har beslagtagi­t omkring tio gram kokain i hans bostad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland