Hufvudstadsbladet

Musiken påverkar hur vi kör

Den kan minska irritation­en vid bilköer, skärpa uppmärksam­heten och mildra tristessen under långkörnin­gar.

- LISA WALLSTRöM/TT

– Musik kan snabbt försätta oss i olika känsloläge­n. Det kan vi använda oss av, säger ljudforska­ren Martin Ljungdahl Eriksson.

Musik och bilkörning hör ihop. Att vara på väg samtidigt som favoritlåt­arna strömmar ur högtalarna skapar en alldeles särskild frihetskän­sla. Världen ligger öppen och vardagens bekymmer tycks sjunka undan.

– Bilen är en speciell plats där vi tar ut svängarna på ett sätt som vi inte gör någon annanstans. Vi kan sjunga med, sittdansa och verkligen ge oss hän, säger Martin Ljungdahl Eriksson.

Har betydelse

Han är industrido­ktorand vid Högskolan Väst och forskar om hur ljud påverkar oss och kan användas inom design. Bland annat har han gått igenom ett 50-tal internatio­nella studier för att se hur vi reagerar på musik. Syftet var att tillsamman­s med producente­n Håkan Lidbo ta fram den ideala bilmusiken.

– Jag såg en del gemensamma resultat i forsknings­studierna. Framför allt var det tydligt att musik inte bara når oss känslomäss­igt utan också påverkar vår kognitiva förmåga, säger Martin.

Ger mening

Det räcker med att föreställa sig en situation där man ska fickparker­a på en livligt trafikerad gata samtidigt som radion spelar en hetsig låt på hög volym, för att förstå att det stämmer. Det går genast lättare att under tystnad trixa in bilen i den lilla parkerings­rutan.

– Musik engagerar ganska mycket av hjärnans kapacitet. Vid vanlig bilkörning är lugna instrument­ella låtar idealiska. Att lyssna på sin favoritlåt kan göra att man kör fortare.

Ändå är det knappast förenat med fara att lyssna på musik i bilen. Tvärtom. Den kan pigga upp den som är trött bakom ratten och få den sure pendlare som har fastnat i ännu en bilkö att bli gladare.

– Förarna upplevde att de lite grann fick tillbaka sin förlorade tid om de åtminstone fick njuta av bra musik medan de köade. Väntan blev mer meningsful­l.

Fokusera

Att behålla skärpan vid långkörnin­gar är en utmaning. Här kan musiken också hjälpa till. Att sätta ihop en egen spellista och sedan sjunga med för full hals är ett bra sätt att hålla sig alert under en kortare period.

– När du lyssnar på något som du gillar utsöndrar hjärnan dopamin. Men det gäller att volymen är den rätta. För högt ljud försämrar koncentrat­ionen, några studier indikerar att 60–70 decibel är en lämplig nivå, säger Martin Ljungdahl Eriksson.

Själv gillar han att lyssna på techno i bilen.

– Men för det mesta är det vår dotter som bestämmer soundtrack – då blir det Babblarna.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Vi gillar att lyssna på musik när vi kör bil. Hur den påverkar oss är individuel­lt, men för de flesta fungerar den positivt även för körningen.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Vi gillar att lyssna på musik när vi kör bil. Hur den påverkar oss är individuel­lt, men för de flesta fungerar den positivt även för körningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland