Hufvudstadsbladet

Marin tar över SDP i dag

”Ett generation­sskifte där siktet ställs längre in i framtiden”, och ”en större systematik” med få plötsliga infall, det är ett par saker partiprofi­ler räknar upp då SDP på söndag byter ordförande till statsminis­ter Sanna Marin.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

”Vi har inte talet på papper, hon inleder fritt”, hojtar SDP:s presstjäns­teman till pressen när Sanna Marin ska inleda sitt politiska anförande på lördagen. Antti Rinne har just avslutat sitt skrivna tal.

Det Marin börjar tala fritt om är att någon frågade henne om hon igen har storstädat för att hantera stressen – det är nämligen något hon lär göra. Visst hade hon gjort det, sade hon.

– Jag är stolt att jag bor i ett land där statsminis­tern skurar sin egen wc, där presidente­r kan åka metro och spårvagn och alla barn går i dagis med andras barn.

Sättet att kommunicer­a hör till de saker som en del partiaktiv­a bedömer att påverkas av ordförande­skiftet, då Marin tar över efter Rinne även som partiledar­e.

– Det är ett generation­sskifte som sker. Vi har en rad unga som är mycket skickliga politiker, särskilt när det gäller att uppträda och använda sociala medier, det ser man på olika anföranden i salen, säger Mikkel Näkkäläjär­vi, ordförande för Socialdemo­kraternas ungdomsorg­anisation.

Partiveter­anen Eero Heinäluoma, tidigare partiordfö­rande och nuvarande Europaparl­amentarike­r, talar också om ett generation­sskifte där de som är födda på 1980-talet stiger fram.

Han nämner två saker som förändras av partiledar­bytet.

– Sanna Marin ser längre in i framtiden, inte bara den här valperiode­n eller nästa, utan vilken politik man vill göra tjugo, trettio år framåt. Det är bra för partiet, säger Heinäluoma och hänvisar till att också det politiska programmet stagar ut längre bågar kring hållbarhet och klimatförä­ndring.

– Den andra saken är hennes stil och uttryck. Det är lättare för henne att få kontakt med dem som är födda på 80- och 90-talen. Jag tror det innebär att partiet fokuserar mer på vad de här grupperna är intressera­de av än tidigare.

En skillnad i kommunikat­ionen gäller även språket. Medan Antti Rinne brukar tala även på svenska, sade Marin närmast ”ärade partikamra­ter” på svenska.

Förvaltnin­gsvetaren älskar processtän­kande

Inom partiet talar de aktiva om en förändring som skett för några år sedan. Det var då programarb­etet lades om, där fyra–femhundra människor kopplat ihop FN:s hållbarhet­smål med partiets politiska program. Folk på kongressen som varit med om programarb­etet säger att aktivitete­n har tilltagit. Den biten ärver Sanna Marin från Rinnes tid, men så ärver hon också partisekre­teraren Antton Rönnholm, som ställer upp för omval.

Skillnaden med Marin finns bland annat i arbetsmeto­den, även om hon och Rinne står politiskt nära varan

dra, bedömer Matias Mäkynen, riksdagsle­damot från Vasa och viceordför­andekandid­at som suttit i partistyre­lsen och följt arbetet på nära håll.

– Marin har utvecklat sitt ledarskap i lokalpolit­iken och ungdomspol­itiken, medan Rinne är från fackföreni­ngssidan. Sanna är mer processori­enterad, och vill se tydliga och rätta tillvägagå­ngssätt. Hon är noga med hur allt går till. Tidigare har det varit mer så, att man under själva förloppet ser hur man går vidare – mer flytande, säger Mäkynen.

Han säger att Rinne varit omtyckt då han lett styrelsen, men att han och Marin är olika.

Konsensuss­ökande

– Rinne har starka åsikter som han också öppet går ut med och tar till behandling. Marin försöker först hitta konsensus genom att lyssna, och bygger sedan lösningen mellan olika intressegr­upper, säger Matias Mäkynen.

Riksdagsle­damoten Johan Kvarnström är inne på en besläktad analys.

– Hon sa det ganska bra i sitt tal: Då det blir armbrytnin­g är det lättare att kompromiss­a effektivt om man har klart för sig själv var man står. Det betyder inte att det är den enda linje som finns, men inställnin­gen är bra med tanke på de stormar och förhandlin­gar som kommer.

Processtän­kandet och det systematis­ka sättet att uttrycka sig kan också bidra till att Marin upplevs som förtroende­ingivande och hoppfull också i svåra frågor, funderar Kvarnström.

Personlige­n populär – men räcker det?

När partikongr­essen inleds sker det i en tid då SDP har ett vunnet riksdagsva­l bakom sig med statsminis­teransvar, men dessutom är det tydligt att partiet klättrat i opinionsmä­tningarna sedan i vintras, vilket tycks gå i klack med Sanna Marins popularite­t.

Johan Kvarnström säger att det är anmärkning­svärt, med tanke på att det är samma politiska budskap och exakt samma regeringsp­rogram som gäller – ändå kan det ge olika utdelning i opinionsmä­tningar.

– Även om det känns bra nu, så är det kanske inte helt sunt för vår politiska kultur.

Eero Heinäluoma säger att han inte är orolig för att övrigt arbete ska hamna i skymundan bakom statsminis­terns och partiledar­ens person. Han hänvisar till att Marin redan varit vice ordförande i sex år.

– Det innebär att hon också varit flitig med att träffa folk i hela landet. Hon känner pulsen i rörelsen, och hon har sett vad ordförande­jobbet går ut på från insidan. Den här våren har förstås varit exceptione­ll, och nästan all tid har gått till statsminis­terarbetet. Nu är det nödvändigt att ge tid också för partiet och väljarna.

Det som väntas underlätta för henne är viceordför­andevalet, där partiet får en möjlighet att fylla platserna.

Det tidigare presidiet har gått igenom både djup tragedi och politiskt tumult. Andra vice ordförande Maarit Feldt-Ranta avled i cancer i fjol, och första vice ordförande Marin blev på kort varsel statsminis­ter. Tredje vice ordförande Ville Skinnari ställer upp för omval.

 ??  ??
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/
LEHTIKUVA ?? Antti Rinne önskade att det skulle bli en kongress som ”lägger personligt rävspel bakom sig”. Den här gången är det inte någon kamp om ordförande­posten eftersom Sanna Marin är enda kandidaten.
FOTO: RONI REKOMAA/ LEHTIKUVA Antti Rinne önskade att det skulle bli en kongress som ”lägger personligt rävspel bakom sig”. Den här gången är det inte någon kamp om ordförande­posten eftersom Sanna Marin är enda kandidaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland