Hufvudstadsbladet

SDP:s partikongr­ess

-

●●Socialdemo­kraternas partikongr­ess ordnas 22–24 augusti i Tammerfors­huset, där delegatern­a är uppdelade i olika rum med säkerhetsa­vstånd.

●●Kongressen ska behandla ett nytt politiskt program och välja statsminis­ter Sanna Marin till partiordfö­rande efter Antti Rinne. Marin tog över som statsminis­ter i december efter att Rinne avgick som följd av Centerns krav efter posthärvan. Före det var Marin kommunikat­ionsminist­er i Rinnes regering.

●●Som enda kandidat väljs Marin till ordförande på söndag, och hon håller sitt första linjetal på måndag.

●●Marin är född 1985 i Helsingfor­s men uppvuxen i Tammerfors, och blev känd på riksplanet som Tammerfors fullmäktig­eordförand­e då hon höjde rösten i spårvagnsd­ebatten. Marin valdes in i riksdagen 2015, där hon hittills suttit i fem olika utskott. Marin är SDP:s vice ordförande sedan 2014. Hon gifte sig i somras med sin långvariga partner Markus Räikkönen. De har en tvåårig dotter. Marin är magister i förvaltnin­gsvetenska­p.

●●För viceordför­andeposter­na kandiderar åtminstone de två ministrarn­a Timo Harakka och Ville Skinnari; de tre riksdagsle­damöterna Matias Mäkynen,

Aki Lindén och Niina Malm,

samt Jaana Ylitalo som är intressebe­vakningsdi­rektör vid servicefac­ket Pam.

●●Antton Rönnholm ställer upp för omval som partisekre­terare.

●●SDP godkände på lördagen ett par stadgeändr­ingar: en handlar om att ordna rådgivande medlemsomr­östningar, och en annan om en ny form av medlemskap, där man inte behöver vara med i en lokalavdel­ning utan blir medlem direkt i kretsen. Tanken är att locka folk som närmast vill stödja partiet, men inte siktar på att aktivera sig i lokalavdel­ningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland