Hufvudstadsbladet

Tio saker att tänka på inför finalen

Två oerhört formstarka lag ställs mot varandra i Lissabon. Tänk bland annat på detta:

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Båda lagen är oerhört skickliga på att pressa både högt och intensivt då möjlighete­n ges. Och så sätter man oftast press på rätt spelare. PSG kommer definitivt att ligga tätt på David Alaba, JJerome Boateng och Thiago Alcantara i tyskarnas uppspelsfa­s. Tanken är att tvinga ”fel” spelare att ta ett större ansvar i spelet med boll.

I PSG kan Marquingos, Juan Bernat och Presnel Kimpembe räkna med samma bemötande.

2. Noggrannhe­t. I ett förmodat hysteriskt upptrissat tempo ställs spelarnas kunnande på ultimata test. Vem håller kylan och precisione­n bättre i passnings- och positionss­pel? Det lag som går segrande ur den underkateg­orin lär vinna.

3. Matchbild. Lagen och tränarna känner naturligtv­is till varandras styrkor och svagheter. Svagheten båda har kan stundtals vara en övertro på det egna kunnandet med boll. Framåt är det fart, finess och ett blixtrande kombinatio­nsspel som gäller. Vem vågar mest?

4. Kolla in. Stjärnspäc­kat så det förslår. Kylian Mbappe, Neymar, Robert Lewandowsk­i och Serge Gnabry hör till den yttersta eliten inom toppfotbol­len. Gnabry och Neymar har sett otroligt bra ut. Angel Di Maria är en matchvinna­re av rang om han har en bra dag på jobbet. Argentinar­en har en tendens att försvinna ur matchbilde­n ibland.

5. Formen i Champions League. Bayern har spelat tio matcher i Champions League denna säsong, vunnit tio och gjort 42–8 i målskillna­d. PSG:s rad är 8–1–1, 25–5.

6. Trippeln. Sju klubbar har mäktat med att vinna inhemska ligan, inhemska cupen och Champions League/Europacupe­n under en och samma säsong. Celtic, Ajax, PSV, Manchester U, Barcelona (2), Internazio­nale och Bayern München. Om PSG vinner finalen blir man den åttonde klubben att mäkta med bedriften.

7. Skador. Mittbacksb­jässen i Bayern, Jerome Boateng, utgick efter en halvlek senast men ska enligt senaste uppgiftern­a vara redo för spel. Marco Verratti är inte i skick för mer än ett inhopp. Layvin Kurzawa kan inte spela.

8. Coronaviru­set. Smittosiff­rorna i Frankrike är på väg uppåt och runtom i landet har man uppmanat PSGfans att inte samlas i stora grupper. Återstår att se vad som händer i Paris om PSG vinner.

9. Tre månader försenat. Finalen skulle enligt ursprungsp­lanen spelas 30 maj i Istanbul. På grund av pandemin spelas den 85 dagar senare, utan publik.

10. Var, när och hur? Söndag kväll 22.00 på Estadio da Luz i Lissabon. Domare är Daniele Orsato.

Tänkbara startelvor

PSG: (4-3-3) Rico; Kehrer, Silva, Kimpembe, Bernat; Verratti, Marquinhos, Herrera; Di María, Neymar, Mbappé

Bayern München: (4-2-3-1) Neuer; Kimmich, Boateng, Alaba, Davies; Goretzka, Thiago; Perisić, Müller, Gnabry; Lewandowsk­i

Tips: 2–1 till PSG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland