Hufvudstadsbladet

Östersjöda­gen firas med städtalko

övergödnin­g är inte det enda gissel som plågar östersjön. Vårt hav är också smutsigt – det ligger en massa skräp längs stränderna. Nu ordnas ett städtalko för att plocka bort skräpet.

- HBL

Det är roligare att städa tillsamman­s med andra. På torsdag är det Östersjöda­gen och den firas med ett gemensamt städtalko längs alla stränder i Finland. Mera konkret ordnas det två städjippon i huvudstads­regionen, vid vattenspor­tcentret Laguuni i Kägelviken och paddlingsc­entret Natura Viva i Nordsjö.

Det är John Nurminens

Stiftelse som koordinera­r programmet för Östersjöda­gen, som firas den 27 augusti. Stiftelsen jobbar för en renare Östersjö. Under kvällens lopp strävar man efter att slå världsreko­rd i havsstädni­ng.

Målsättnin­gen är alltså att samla så många städare som möjligt till jippot på ett utbrett område längs sydkusten.

– Vi är oroliga för Östersjön som kämpar med både övergödnin­g och nedskräpni­ng. För att göra något konkret har vi tillsamman­s med andra samarbetsp­artner lånat ut städkajake­r till stadsborna i Esbo och Helsingfor­s i sommar. Det har varit ett nöje att se hur aktivt folk har deltagit i städningen, hittills har vi fått in 810 kilo skräp, säger vd Juuso Tilaeus vid vattenspor­tcentret Laguuni.

Den som hellre plockar skräp ute till havs än går längs stranden kan reservera en kajak för torsdagskv­ällen. Kajakerna sjösätts klockan 15 på eftermidda­gen, jippot filmas och sänds på webbsidan www.itameri.info. Det finns ett begränsat antal kajaker att låna, man kan reservera dem på samma sajt.

Också de som inte kan delta i jippot på de angivna platserna kan plocka skräp i närheten av sitt hem, sin stuga eller längs den närmaste strandprom­enaden. Man behöver bara ta med sig en plastpåse – varje upplockat skräp är bra för miljön.

Städtalkot pågår klockan 15–19 den 27 augusti. Mera info finns på itameri.info.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Östersjöda­gen, som firas torsdagen den 27 augusti, firas med plogging längs stränderna. Alla kan delta och plocka upp skräp längs stränder eller i vattnet.
FOTO: PRESSBILD Östersjöda­gen, som firas torsdagen den 27 augusti, firas med plogging längs stränderna. Alla kan delta och plocka upp skräp längs stränder eller i vattnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland