Hufvudstadsbladet

”Stort hopp” om snar lösning i Mali

Redan på måndag kan det finnas en lösning på den akuta politiska situatione­n i Mali. Åtminstone enligt den delegation från västafrika­nska samarbetso­rganisatio­nen Ecowas som har träffat de militärer som i veckan störtade Malis regering och frihetsber­övade

- TT-AFP

Ecowasdele­gationen, ledd av Nigerias ex-president Goodluck Jonathan, träffade kuppmakarn­a på lördagskvä­llen vid försvarsde­partemente­t i huvudstade­n Bamako.

Mötet var tänkt att pågå i en och en halv timme men var över redan efter 20–30 minuter. De första kommentare­rna efter mötet signalerad­e optimism från båda sidor.

– Det var en mycket positiv anda och vi kände en uppriktig önskan om att gå framåt, sade Ecowas delegation­sledare Jean-Claude Kassi Brou, och lade till:

– Vi hoppas kunna ha en lösning till på måndag.

Ismael Wague, talesperso­n för juntan, sade kort att förhandlin­garna gick ”mycket bra”.

En källa nära juntan hade tidigare uppgett att delegation­en gjort ”ett gott intryck” och att juntan är ”öppen för diskussion­er”.

Ökat internatio­nellt tryck

Före ankomsten till Mali fick delegation­en klartecken för ett möte med expresiden­ten Ibrahim Boubacar Keïta. Han och andra regeringsf­öreträdare hålls inlåsta sedan kuppen i tisdags.

– Vi har träffat president Keïta, sade Goodluck Jonathan på lördagskvä­llen, och lade till att ”förhandlin­garna går bra”.

Omvärldens tryck på juntan för att snarast återgå till civilt styre, hålla val och att släppa fångarna har vuxit avsevärt de senaste dagarna. Farhågor luftas om att kuppen ytterligar­e hotar säkerhetsl­äget i Mali och hela Sahelregio­nen, som redan försämrats kraftigt de senaste åren.

Ecowas har stängt av Mali från medlemskap, stoppat finansiell­a transaktio­ner och stängt sina gränser till landet. Delegation­en har nu som mål ”att förhandla det omedelbara frisläppan­det av presidente­n och även säkerställ­a återställa­ndet av den konstituti­onella regeringen”.

Under söndagen ska delegation­en enligt planen träffa Maliambass­adörerna från de fem permanenta medlemmarn­a i FN:s säkerhetsr­åd.

Fyra soldater dog

Keïta vann valet 2013 stort och fick fortsatt förtroende 2018. Regeringen störtades av militären sedan stora protester pågått i Mali sedan början av juni mot den utbredda korruption och det förvärrade säkerhetsl­äge som presidente­n inte lyckats åtgärda.

Den försämrade säkerheten underströk­s ytterligar­e på lördagen av att fyra maliska soldater dödades när en sprängladd­ning detonerade intill deras fordon i Kororegion­en nära gränsen till Burkina Faso.

Tusentals malier deltog i en manifestat­ion i fredags i Bamako för att fira att regeringen störtats.

Juntan har inte sagt ett ord om att återinsätt­a Keïta. Den har däremot lovat en återgång till civilt styre. I torsdags sade juntan att ett övergångsr­åd ska bildas med ”en övergångsp­resident som antingen kommer att vara militär eller civil”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland