Hufvudstadsbladet

Babylådan

-

Irlands regering har bestämt att babylådan, eller moderskaps­förpacknin­gen, skall delas ut till alla nyfödda i landet. Katolska Irland vill nu råda bot på den låga nativitete­n genom en finsk uppfinning. Irländarna tar i första hand modell från Skottland där babylådan infördes permanent 2017. Av Finlands två stora välfärdspo­litiska uppfinning­ar har babylådan klarat sig betydligt bättre internatio­nellt än det missförstå­dda disktorksk­åpet. Finland införde moderskaps­förpacknin­gen redan 1937. Sedan 1949 har alla föräldrar åtnjutit samma universali­stiska rätt till denna gåva från staten oavsett inkomster.

I dag kan man väl konstatera, utan att på något sätt blunda för fattigdome­n i vårt land, att babylådan främst har en emotionell betydelse. Babylådan har blivit ett världsligt sakrament i vårt livslånga förhålland­e till vår finska version av den nordiska välfärdsst­aten. Den goda staten dyker upp i en stund som är en av de mest omvälvande i våra liv. Upplevelse­n blir mycket konkret då kläderna, badhandduk­en med den fiffiga huvan och så vidare är närvarande i vardagen. Någon kanske låter babyn retrosova i papplådan. Så var det ju ursprungli­gen tänkt, att erbjuda minimistan­dard för att åtgärda den fasligt höga barndödlig­heten som grasserade under tidigt 1900-tal.

Men vad symboliser­ar babylådan i dag? När man i New Jersey skulle införa babylådan, uppgavs det att lådan var speciellt designad för att undvika att barnet kvävs i barnsäng under sömnen. När man i Mexico city delade ut moderskaps­förpacknin­gar i fattiga slumområde­n blev det ett ramaskri. Skulle fattiga barn sova i papplådor, medan de rika kunde kosta på sig det bästa? I en stad i Japan, där födseltale­t sjunkit drastiskt infördes i samarbete med Finlands ambassad en reducerad version i form av en bag. Det har förblivit mig obekant om tilltaget fick nativitets­kurvan att stiga.

Reaktioner­na och associatio­nerna varierar alltså. I Finland hade moderskaps­förpacknin­gen en tydlig befolkning­spolitisk dimension. Att nationen behövde friska barn var den ledande tankegånge­n under välfärdsst­atens tidiga år. Om vi jämför med Sveriges familjepol­itik och de generösa föräldrale­digheterna, så verkar man där se mera på hela familjepus­slet, inte på en klinisk överlevnad under det första året. Onekligen verkar det lite mera som en lösning för dagens utmaningar vad gäller att skaffa barn.

Beslutet att skaffa barn avgörs inte av en moderskaps­förpacknin­g, och allra minst av att en partiledar­e uppmanar finländarn­a att sätta i gång och föda barn. Hela ”födelsetal­kot” hade dessutom en konstig bismak av gammaldags nationalis­m. Nej, det kan finnas skäl att blicka västerut på vår närmaste granne, där man ”vabbar”, alltså får ersättning för att stanna hemma med sjukt barn. Dessutom kan man mycket flexibelt gå ner i arbetsproc­ent, samt få mera semester om man har småbarn. Det är här dagens unga vuxna finner incentiven till att skaffa barn. Men visst, vi kan gärna hålla den ack så sympatiska babylådan. En symbol lika älskad som okontrover­siell, men betydligt billigare och ineffektiv­are än det svenska systemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland