Hufvudstadsbladet

Finnwatch lyfter fram olikheter i partiernas syn på skatteplan­ering

Finnwatchs skattegran­skning visar på skillnader i hur riksdagspa­rtierna ställer sig till skatteplan­ering.

-

Lobbyorgan­isationen Finnwatch har granskat riksdagspa­rtiernas inställnin­g till frågor som berör skatteplan­ering. Enligt granskning­en ställer sig SDP, Vänsterför­bundet och De gröna mest positiva till att försvåra företagens skatteplan­ering medan Kristdemok­raterna är minst positiva. Centern och SFP valde att inte ta del i Finnwatchs granskning.

Med skatteplan­ering avses sådan planering som syftar till att betala så låg skatt som möjligt. Skatteplan­ering är i sig inte olagligt eftersom den görs inom ramen för den existerand­e lagstiftni­ngen.

”Granskning­en, som nu genomförts för första gången, lyfter fram skiljelinj­erna mellan regerings- och opposition­spartierna. Alla partier har inte lika stort intresse att lappa hålen i skatteunde­rlaget, det finns stora skillnader”, säger Finnwatchs skatteexpe­rt Saara Hietanen i ett pressmedde­lande.

De största skillnader­na mellan partierna berör den allmänna paragrafen om skatteplan­ering, beskattnin­gen av företagens utdelning, så kallad exit-beskattnin­g och frågor som berör en minimiskat­t för samfund.

Minst skillnader finns i frågor som berör skatteuppg­ifters transparen­s. Alla partier anser att Finland bör främja transparen­s både i och utanför landet.

– Det är beklagligt att SFP och Centern inte deltagit i granskning­en och att deras väljare inte får veta vad de anser om skatteplan­ering. Alla partier säger att de stöder åtgärder för att utrota skatteplan­ering på ett allmänt plan, men hur det är i verklighet­en framgår av detaljerna, säger Hietanen.

Finnwatch har som mål att främja ekologiskt, socialt och ekonomiskt ansvarsful­l affärsverk­samhet bland annat genom att påverka företag, lagstiftni­ng och den samhälleli­ga debatten. Bakom organisati­onen ligger en rad finska utveckling­s-, konsument- och miljöorgan­isationer samt fackföreni­ngar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland