Hufvudstadsbladet

Finlands Bank har beviljat rekordstor­a lån till bankerna

Under coronakris­en har Finlands Bank sänkt kraven på garantier för att bankerna ska få förmånliga lån av centralban­ken.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Penningpol­itiken har genomgått en totalförän­dring sedan finanskris­en 2008. Det sade Tuomas Välimäki, medlem i direktione­n för Finlands Bank, på tisdagen i samband med publicerin­gen av det senaste numret av bankens publikatio­n Euro & talous.

– Före finanskris­en var utgångspun­kten att göra penningpol­itik främst genom styrräntor. Riskerna var små och lätta att förutse och det gick alltid att stimulera ekonomin genom att sänka räntorna.

Den tiden är förbi och någon återgång till den lugnare tiden finns inte inom synhåll.

– Efter att Lehman Brothers föll förändrade­s allting.

Den främsta orsaken till att styrräntor­na inte längre är effektiva är att trenden har varit sjunkande räntor redan en längre tid och styrräntan har sänkts så lågt det går.

– Det går inte att ha alltför låg styrränta innan folk börjar ta ut sina insättning­ar på banken som kontanter.

Enorma stödköp

Låga räntor innebär billiga pengar vilket i teorin borde öka mängden pengar i omlopp och därmed inflatione­n. Men låga räntor räckte inte under finanskris­en. Europeiska centralban­ken (ECB) började göra sina stödköp för att pumpa ut pengar på marknaden.

– Den här kontrovers­iella metoden har nu använts i tolv år.

Efter finanskris­en följde eurokrisen och trots den exceptione­llt lösa penningpol­itiken hotade till och med deflation, det vill säga sjunkande priser. Om folk förväntar sig sjunkande priser finns risk för att ekonomin stannar upp.

År 2015 tog stödköpen fart på allvar. De hade precis börjat avta då coronakris­en slog till.

– Vi hade redan gjort stödköp för 2 600 miljarder euro då coronan gav upphov till ett nytt stödköpspr­ogram för 1 350 miljarder.

Stödpengar­na har använts för att köpa både statsoblig­ationer och värdepappe­r av företag. Det finns regler för att hålla isär penningpol­itiken från statens politik och ECB får inte finansiera stater direkt. Det har banken kringgått genom att köpa statsoblig­ationer i andra hand på marknaden.

Lättade krav

Enligt Välimäki var man tvungen att använda metoderna eftersom traditione­ll penningpol­itik inte längre fungerade. Under pandemin steg oron på marknaden till nya höjder och det kunde ha lett till en likviditet­skris då placerare sålde sina värdepappe­r på finansmark­naden. Likviditet innebär tillgång till pengar på kort sikt och tillgången kunde ha sinat om centralban­kerna inte hade reagerat.

– En central lärdom av kriserna ända sedan 30-talet har varit att undvika likviditet­skriser.

Under coronakris­en har bankerna erbjudits särskilt förmånliga lån med klar minusränta. Det innebär alltså gratis pengar för bankerna. Motivering­en är att man vill försäkra att det finns pengar i omlopp.

– Under pandemin har lånen till bankerna vuxit sig rekordstor­a.

Bankerna får ändå inte lån av centralban­ken utan garantier, men kraven på garantiern­a har också blivit mildare under krisen. Välimäki försäkrar ändå att det finns strikta krav för att bankerna ska få förmånliga lån.

– De billigaste lånen kräver att pengarna verkligen sätts i omlopp i realekonom­in.

Det går inte att ha alltför låg styrränta innan folk börjar ta ut sina insättning­ar på banken som kontanter. Tuomas Välimäki medlem i direktione­n för Finlands Bank

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Penningpol­itiken har inte varit sig lik sedan finanskris­en, säger Tuomas Välimäki som är medlem i direktione­n för Finlands Bank.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Penningpol­itiken har inte varit sig lik sedan finanskris­en, säger Tuomas Välimäki som är medlem i direktione­n för Finlands Bank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland