Hufvudstadsbladet

Dansk extremhöge­rpolitiker får bränna Koranen i Malmö

Den danska extremhöge­rpolitiker­n Rasmus Paludan är känd för att försöka provocera fram våld med sina antimuslim­ska demonstrat­ioner. På fredag har han och den svenska konstnären Dan Park fått tillstånd att demonstrer­a i närheten av en skola i Malmö.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

Rasmus Paludans parti, som han grundade 2017, heter Stram kurs och har som mål att förbjuda islam, avskaffa medborgars­kapet för vad han kallar icke-västliga invandrare och utvisa en halv miljon muslimer.

I en intervju för danska Ekstrablad­et i maj i fjol sade Paludan:

– Jag gör det självklart för att provocera och skapa en konflikt som visar att muslimer är våldsamma. Jag tycker att de är totalt förlorade och inte lämpliga att bo i Danmark och jag har ingen respekt för dem.

När han har genomfört sina osmakliga demonstrat­ioner – ibland bränner han Koranen indränkt i svinfett – i olika stadsdelar i Köpenhamn har han varit omgiven av poliser som ska skydda honom för motdemonst­ranter.

Hans provokatio­ner har kostat danska staten drygt 15,5 miljoner euro under fjolåret, enligt uppgifter som Berlingske.dk har tagit fram.

Demonstrat­ionen flyttades

Partiet Stram kurs går inte helt att avfärda med en axelryckni­ng. Partiet höll på att få in en representa­nt i Folketinge­t när det var snubblande nära att nå över Danmarks tvåprocent­sspärr. I valet stannade Stram kurs 0,2 procentenh­eter under spärren.

Paludans plan var att bränna ett exemplar av Koranen i den invandrart­äta stadsdelen Rosengård i Malmö, utanför en moské i anslutning till fredagsbön­en.

Det satte polisen i Malmö ändå stopp för. I stället flyttades demonstrat­ionen till Fridhemsto­rget i den attraktiva stadsdelen Västra innerstade­n. I närheten av torget ligger S:t

Andreaskyr­kan och Fridhemssk­olan med drygt 450 elever upp till klass 6.

Enligt polisen har man ställt villkor för demonstrat­ionens genomföran­de, bland annat att det inte uppstår en större folksamlin­g än 50 personer vilket är begränsnin­gen enligt de svenska coronareko­mmendation­erna.

Att bränna Koranen är i sig inte ett brott, säger polischefe­n i Malmö Erik Åberg till Sydsvenska­n.

– Det kan det vara, men inte om du inte säger något eller gör det i debattsyft­e. Det är inte förbjudet som sådant. Men det kan vara en brottslig gärning om du gör det i kombinatio­n med att du uppenbart riktar dig mot ett antal personer, uttrycker dig nedlåtande och syftar till att kränka en gruppering.

Föräldrar uppmanas hämta barnen

Demonstrat­ionen i Malmö ordnas i samarbete med den svenska gatukonstn­ären Dan Park. Park har bland annat gjort sig känd genom att hänga upp burkar med texten Zyklon-B utanför synagogor i Malmö och Stockholm.

Park har, precis som Paludan, flera gånger dömts för hets mot folkgrupp.

Föräldrar och vårdnadsha­vare har fått e-post från skolan där man berättar att ”konstnären Dan Park och danske politikern Rasmus Paludan har fått tillstånd för en manifestat­ion som bland annat innebär koranbränn­ing”.

Eftersom polisen har gett tillstånd till att demonstrat­ionen genomförs på eftermidda­gen den 28 augusti rekommende­rar skolan att föräldrarn­a hämtar sina barn från skolan. För säkerhets skull, detta medan Paludan och Park genomför sin demonstrat­ion under ordningsma­ktens beskydd.

 ?? FOTO: HENNING BAGGER/LEHTIKUVA-AFP ?? Rasmus Paludans (bilden) parti Stram kurs var ytterst nära att få en representa­nt i Folketinge­t i valet 2019.
FOTO: HENNING BAGGER/LEHTIKUVA-AFP Rasmus Paludans (bilden) parti Stram kurs var ytterst nära att få en representa­nt i Folketinge­t i valet 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland