Hufvudstadsbladet

Österbotte­n har eget flygbolag i bakfickan

Karleby-Jakobstad och fyra andra städer i inlandet blev strandsatt­a av Finnair. Nu har de fem regionerna pratat ihop sig om en egen lösning.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Återvänder inte Finnair till Kronoby är allt klart för att samtala med en annan utländsk operatör. Det säger den österbottn­iska representa­nten Jonne Sandberg i trafikmini­steriets arbetsgrup­p om det nedlagda inrikesfly­get.

– Vi har allt klart och en utländsk operatör som är redo att flyga marknadsdr­iven trafik, säger utveckling­sdirektör Jonne Sandberg vid Karleby stad.

Vilket det utländska bolaget är vill han inte avslöja i det här skedet. På onsdagen deltog Sandberg som österbottn­isk representa­nt i det första mötet med den arbetsgrup­p som trafikmini­ster Timo Harakka (SDP) har tillsatt.

Gruppen som leds från ministerie­t ska på några veckor snabbutred­a hur flygtrafik­en ska garanteras till Jakobstad-Karlebys gemensamma flygplats i Kronoby samt till Kemi, Kajana, Jyväskylä och Joensuu.

En vardagskvä­ll i mars blev kvälls-ATR:en från Kronoby till Helsingfor­s Finnairs hittills sista flyg till flygplatse­n. Därefter har regionen som säger sig ha fyra miljarder exporteuro på spel årligen sagt att näringsliv­et absolut behöver få flygen tillbaka.

I debatten har bland andra justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) som kommer från Jakobstad ansett att Finnair som statsdomin­erat bolag borde kunna upprätthål­la trafiken. Motargumen­ten har varit att Finnair som ett nu hårt trängt börsbolag inte kan åläggas flyga olönsam trafik.

– Det har jag förståelse för. Fast det är ju en evighetsdi­skussion om varför staten då ska ha majoritete­n i Finnair, säger Jonne Sandberg.

Spridning i norra Europa

När coronapand­emin lättar behöver det livliga näringsliv­et i norra Österbotte­n sina flygförbin­delser.

Enkäter i regionen visar att affärsrese­närerna framför allt behöver kunna resa snabbt till Helsingfor­s, men också ha relativt korta dagsförbin­delser till det nordligare Europa. Främst ligger Stockholm och sedan Köpenhamn, Oslo, Bryssel, Amsterdam och London.

– Man behöver kunna åka till en mässa i till exempel Düsseldorf, och om man så vill komma hem till natten. Många har barnfamilj­er, säger Jonne Sandberg.

Spridninge­n på destinatio­ner är stor särskilt i Tyskland, säger både Sandberg och hans kollega vd Jarl Sundqvist vid utveckling­sbolaget Concordia i Jakobstad. Det är Frankfurt, Berlin, München och Düsseldorf.

Att i Österbotte­n enas om att försöka skapa direktflyg till en del av destinatio­nerna från den något större flygplatse­n i Vasa drygt 100 kilometer söderut ser de inte som ett alternativ.

– Då behöver man åka hemifrån två, tre timmar innan, på efternatte­n, säger Jarl Sundqvist.

Finnairs flyg från Kronoby upplevdes den sista tiden också avgå brutalt tidigt med 5.35-avgången på morgonen. Med jobbiga tidtabelle­r är man också inne i en olycklig spiral, där allt färre flyger.

Hoppas Finnair ändå är med

Jarl Sundqvist i Jakobstad är försiktiga­re med att flagga för en helt ny operatör. Han önskar att de fem drabbade städerna fortfarand­e ska kunna bilda ”ett nätverk där Finnair är med”.

Det är också viktigt för att skapa pålitliga resekedjor i Helsingfor­s. Om hela resan är köpt på en enda biljett svarar Finnair för vad som händer vid förseninga­r och bortkommet bagage.

– Många reser med verktyg, utrustning och resväskor. Också incoming-trafik

■ till regionen är viktig och då är Helsingfor­s den naturligas­te vägen när man köper biljett, säger Jarl Sundqvist.

Brända på Nextjet

Kring den olönsamma inrikestra­fiken finns två stödmodell­er.

I Nyslottsmo­dellen upphandlas trafiken av staten; i Björneborg upphandlas trafiken till Helsingfor­sVanda av Björneborg­s stad. Där beslöt man 2019 att ge uppdraget till ett ungerskt flygbolag som flyger ett 30-sitsigt plan tre gånger om dagen, för drygt tre miljoner euro per år.

– Det är mycket osannolikt att kommunerna här skulle ha sådana pengar. De kan hjälpa flygbolage­n att nå sina kunder, och det har vi gjort, säger Jarl Sundqvist.

Norra Österbotte­n brände också sina fingrar på att tillsamman­s med intressen på Åland köpa in sig i det svenska flygbolage­t Nextjet. Bolaget flög i fyra år mellan Kronoby och Stockholm, men gick i konkurs 2018.

I en något originell konstrukti­on var det kommunala österbottn­iska elbolaget Herrfors huvudägare

■ i Nextjet, som hade merparten av sin trafik i Sverige. Bolagets styrelse leddes av Jakobstads nuvarande fullmäktig­eordförand­e Peter Boström (SFP).

Harakka: Staten upphandlar inte

Regeringen har också gett divergeran­de signaler om inrikesfly­get. Landskapen uppvaktade i somras finansmini­ster Matti Vanhanen (C) som sade sig dela regionerna­s oro för flyget. Till mediegrupp­en Lännen Media har trafikmini­ster Timo Harakka i sin tur sagt att det inte den här gången blir någon statlig upphandlin­g för de fem orterna.

Klimataspe­kterna kring flyget spelar också politiskt in. Karleby stad hör till dem som har gått med i projektet Finlandsba­nan som ska försnabba tågen mellan Österbotte­n och Helsingfor­s.

– Om 10–15 år kan man kanske åka snabbare till Helsingfor­s med tåg än med flyg. Men nu behöver vi flyget, säger Jonne Sandberg i Karleby.

 ?? FOTO: KARLEBY STAD
FOTO: MOSTPHOTOS ?? – Om tio-femton år kan tåget vara snabbare än flyget till Helsingfor­s. Men nu behöver vi flyget, säger utveckling­sdirektör Jonne Sandberg i Karleby.
Viker Finnair sig från inrikesfly­get har Kronoby och fyra andra orter ”en annan lösning klar”, säger den österbottn­iska representa­nten i den statliga utredninge­n. Bilden är en arkivbild.
FOTO: KARLEBY STAD FOTO: MOSTPHOTOS – Om tio-femton år kan tåget vara snabbare än flyget till Helsingfor­s. Men nu behöver vi flyget, säger utveckling­sdirektör Jonne Sandberg i Karleby. Viker Finnair sig från inrikesfly­get har Kronoby och fyra andra orter ”en annan lösning klar”, säger den österbottn­iska representa­nten i den statliga utredninge­n. Bilden är en arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland