Hufvudstadsbladet

Nya militärövn­ingar i Medelhavet

-

Grekland, Frankrike, Italien och Cypern kommer att hålla en gemensam militärövn­ing i östra Medelhavet, som de senaste månaderna har varit skådeplats för ökande spänningar mellan Grekland och Turkiet. Samtidigt uppger sig Turkiet ha utfört övningar tillsamman­s med USA.

Två turkiska fregatter har utfört övningar tillsamman­s med en amerikansk jagare, uppger det turkiska försvarsde­partemente­t via Twitter. Övningen ska ha skett i östra Medelhavet.

Det turkiska beskedet kommer efter det att Grekland meddelat sin plan på övningar söder om Kreta, övningar som enligt försvarsde­partemente­t i Aten ska pågå i tre dagar.

Enligt grekisk tv inleddes övningen på onsdagen, något som dock inte har bekräftats av landets försvar.

Stridsflyg och örlogsfart­yg

Natolandet Turkiet har med sina provborrni­ngar efter olja och gas hamnat på kollisions­kurs med Grekland, som både är en allianspar­tner och en historisk ärkefiende.

EU-kommission­en har slutit upp bakom Aten, då de turkiska aktivitete­rna

skett inom Greklands exklusiva ekonomiska zon. Bland annat har Frankrike skickat stridsflyg och örlogsfart­yg till regionen.

Frankrikes försvarsmi­nister Florence Parly sade på onsdagen att Medelhavet ”inte ska vara en lekplats för vissas ambitioner” och att regionen är en ”delad resurs”.

Kritiskt läge

Turkiet, å sin sida, anser sig ha rätt att borra i området.

– Vi kommer inte att kompromiss­a med det som tillhör oss, säger president Recep Tayyip Erdogan vid en ceremoni för att fira det muslimska Seldjukisk­a imperiets seger över Bysantinsk­a riket i Manzikert (i dag Malazgirt i östra Turkiet) år 1071.

Heiko Maas, utrikesmin­ister i EU:s ordförande­land Tyskland, manar till besinning för att inte utlösa ”en katastrof”.

– Läget är väldigt kritiskt. Ingen vill lösa detta militärt, konstatera­de han efter ett möte med sin turkiske kollega Mevlüt Cavusoglu i Ankara i tisdags.

TT-AFP-REUTERS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland