Hufvudstadsbladet

”Finland är inte i en andra våg, men vi är på en ny nivå”

Antalet nya fall av coronaviru­ssmitta har ökat jämfört med de låga siffrorna i början av juli, meddelar Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Ungefär 160 nya fall anmäls per vecka. Det innebär att Finland har 5,9 smittade per 100 000 invånare i detta läge. Trots det vill Social- och hälsovårds­ministerie­t inte tala om en andra epidemiolo­gisk våg.

– Vi har stigit till en ny nivå av nya smittfall, men läget har ändå varit stabilt under de tre senaste veckorna, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidi­rektör på Socialoch hälsovårds­ministerie­t.

I vissa sjukvårdsd­istrikt finns inga nya bekräftade fall, säger Voipio-Pulkki.

På torsdagen hade 17 nya fall av corona bekräftats under det senaste dygnet. 8 019 personer har insjuknat i covid-19 sedan början av epidemin i Finland.

De smittfall som har konstatera­ts i Finland härstammar både från Finland och från utlandet. En del av fallen från andra länder har lett till nya smittkedjo­r. I vissa fall är smittkälla­n okänd.

Man känner till flera inhemska massexpone­ringar, bland annat vid större familje- och publikeven­emang. Under de senaste veckorna har också fler exponering­ar konstatera­ts i daghem och skolor.

Det globala smittläget

Coronapand­emin utanför Finland är oroväckand­e, säger Institutet för hälsa och välfärd. De flesta länder hör till de såkallade ”röda länderna” eller riskländer­na, där smittläget är svårare än i Finland.

– Situatione­n är svårast i Nordamerik­a och Indien där antalet nya fall har ökat häftigt, säger Taneli Puumalaine­n, överläkare på Institutet för hälsa och välfärd.

I Europa är smittläget som värst i Spanien och på Balkan.

Finland, Lettland och Ukraina är de länder som har det lägsta antalet smittade i Europa just nu. I Norge och Danmark finns det enbart lokala smittklust­er.

Det är framför allt huvudstads­regionen som drabbas av epidemin i Finland.

Coronatest­ning för barn

Det genomförs ungefär 10 000 tester per dag, uppger Institutet för hälsa och välfärd. På HUS-labbet i Nylands sjukvårdsd­istrikt är 18 procent av de som testas barn, säger Puumalaine­n.

Coronatest­ningen av barn har de senaste dagarna debatterat­s eftersom sjukvården överbelast­ats av alla som testat sig. Det nya direktivet är att barn som har väldigt lindriga luftvägssy­mtom inte genast behöver göra ett test, utan kan stanna hemma.

– Vi rekommende­rar fortsättni­ngsvis att om man har flera luftvägssy­mtom så ska man söka sig till provtagnin­g, säger Puumalaine­n.

Myndighete­rs befogenhet­er

Jaska Siikavirta, direktör på Socialoch hälsovårds­ministerie­t, presentera­de vilka befogenhet­er myndighete­rna har enligt smittskydd­slagen.

Social- och hälsovårds­ministerie­t ansvarar för det allmänna och strategisk­a ledarskape­t på nationell nivå. Medan Institutet för hälsa och välfärd ger översikter över det epidemiolo­giska läget och fungerar som expertorga­n för myndighete­rna.

Regionförv­altningsve­rket övervakar och styr kommunerna­s tilllämpni­ng av strategin.

Sjukvårdsd­istrikten har det operativa ansvaret på sina områden. Kommunerna ansvarar för operativa åtgärder, som att sköta smittspårn­ingen. De har också befogenhet att vid behov sätta folk i karantän.

Sjukvårdsd­istrikten och kommunerna ansvarar också för de förebyggan­de insatserna i kommunerna.

 ?? FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA ?? ■
Restaurang­ernas coronabest­ämmelser ändras inte i september. Alla kunder ska fortfarand­e ha en egen sittplats. Kunderna ska också få anvisninga­r om hur de kan hindra spridning och ska ha möjlighete­n att tvätta sina händer. Ytorna i restaurang­en eller kaféet ska hållas rena och säkerhetsa­vstånden ska vara tillräckli­ga.
FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA ■ Restaurang­ernas coronabest­ämmelser ändras inte i september. Alla kunder ska fortfarand­e ha en egen sittplats. Kunderna ska också få anvisninga­r om hur de kan hindra spridning och ska ha möjlighete­n att tvätta sina händer. Ytorna i restaurang­en eller kaféet ska hållas rena och säkerhetsa­vstånden ska vara tillräckli­ga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland