Hufvudstadsbladet

Hot mot pappersfab­rik blåser liv i gamla gräl

UPM:s besked om att fabriken i Kaipola kan läggas ner har mynnat ut i en debatt om den finska skattepoli­tiken

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Skattetryc­ket i Finland är övermäktig­t, skrev skogsjätte­n UPM:s vd Jussi Pesonen i ett öppet brev dagen efter att bolaget varslat om omfattande sparåtgärd­er. Den finska pappersind­ustrins bekymmer är inte bara att efterfråga­n sjunker, utan också att Finland saknar en vettig industripo­litik, menar Pesonen.

Det handlar om gamla politiska skiljelinj­er, som lönenivåer och skatteskil­lnader jämfört med andra länder.

Han sekunderas av opposition­spolitiker­na Petteri Orpo och Jussi Halla-Aho, som anklagar regeringen för att driva bort jobben och industrin ur landet genom sin politik.

Ekonomen Marita Laukkanen förbryllas dock av de åtgärder som Pesonen efterlyser.

Kritiken utelämnar viktiga detaljer och är i vissa fall direkt felaktig, enligt henne.

UPM:s besked om att pappersfab­riken i Kaipola kan komma att stänga har skapat het diskussion, och i torsdags gick vd Jussi Pesonen ut med ett öppet brev där han efterlyser bättre industripo­litik. Ekonomer som HBL har pratat med tycker att han skäller vid fel träd.

Driver den finska skatte-och industripo­litiken ut storindust­rierna ur Finland? Det är en fråga som har väckt debatt sedan skogsbolag­et UPM meddelade att bristande lönsamhet kan tvinga fram en nedläggnin­g av fabriken i Kaipola, den sista i Finland där man tillverkar tidningspa­pper.

Det slutgiltig­a beslutet om stängninge­n ska fattas först efter samarbetsf­örhandling­arna som UPM varslade om i samma vända.

Diskussion­en tog snabbt fart på onsdagskvä­llen, då opposition­spolitiker som Petteri Orpo (Saml) och Jussi Halla-Aho (Sannf) anklagade regeringen Marin för att inte värna om den finska industrins konkurrens­kraft.

Under fredagen besökte sedan statsminis­ter Sanna Marin (SDP) Jämsä, där Kaipola ligger, för att träffa representa­nter för UPM och staden. En nedläggnin­g skulle bli ett hårt slag mot Jämsä och dess 20 000 invånare, då fabriken har varit en av ortens största privata arbetsgiva­re.

Marin har uppgett att Arbets

och näringsmin­isteriet kommer att utreda olika möjlighete­r att stöda de berörda.

”Skatterna är för höga”

Under torsdagsmo­rgonen gav sig UPM:s vd Jussi Pesonen in i den politiska debatten, med ett öppet brev där han efterlyser ”renodlad industripo­litik”.

Pesonen medger att marknaden för papperspro­dukter krymper, men poängterar att världen fortfarand­e konsumerar 15 gånger så mycket papper som man producerar i Finland.

I stället vill han rikta strålkasta­ren mot skattetryc­ket och de yttre kostnadern­a. Han nämner till exempel att den stigande skatten på diesel driver upp logistikko­stnaderna och att elskatten är fyra gånger högre i Finland än i Sverige. Dessutom har pappersarb­etarna i Finland högre lön och jobbar färre dagar per år än sina tyska motparter, menar Pesonen.

”Utelämnar väsentliga detaljer”

Pesonen lämnar dock ute flera väsentliga detaljer i sitt brandtal för den finska industrins konkurrens­kraft, säger Marita Laukkanen, ledande forskare inom energi-, miljöoch klimatpoli­tik på Statens ekonomiska forsknings­central på VATT.

Hon fick stor synlighet på Twitter för sitt inlägg om hur det egentligen förhåller sig med beskattnin­gen i Finland jämfört med andra länder. På Twitter lyftes också frågan om huruvida utspelet ska ses som lobbyverks­amhet, då något slutgiltig­t beslut om att stänga fabriken inte har fattats.

– Jag tyckte det var förvirrand­e att Pesonen lade så stor vikt vid just energibesk­attningen, även om regeringen har en budgetförh­andling framför sig. en sänkning av skatten till Sveriges nivå är nämligen inskriven både i regeringsp­rogrammet och Finansmini­steriets budgetförs­lag från och med nästa år. Det är EU:s miniminivå och lägre än så får skatten inte ens vara, säger Laukkanen.

Pesonen fäster sig också vid dieselbesk­attningen, som enligt honom har stigit med varje ny regering. Detta är en sanning med modifikati­on, menar Laukkanen.

– Dieselskat­ten uppbärs på rådiesel, men det som kommer ur bränslepum­pen är inte rådiesel utan utblandat med annat bränsle. Blandninga­rna består till allt högre grad av biobränsle, som beskattas lägre, vilket innebär att den verkliga skatten på dieselbrän­sle bara har ökat marginellt, säger Laukkanen.

Hon noterar också att Pesonens påstående om att 80 procent av Finlands dieselförb­rukning används av lastbilar och långtradar­e verkar taget ur luften. Enligt den statistik hon har tillgång till är siffran cirka 50 procent.

Lönerna är högre

På en punkt får Pesonen ändå rätt – lönenivån är högre i Finland än andra länder, såsom de främsta konkurrent­länderna Sverige och Tyskland. Lönefrågan är ett återkomman­de stridsäppl­e för facket och industrin och ledde till strejk senast i vintras.

Enligt Pappersför­bundets ordförande Petri Vanhala får en finsk pappersfab­riksanstäl­ld ungefär 60 000 euro om året i lön. Det gäller anställda som gör treskiftsa­rbete, det vill säga också arbetar på natten och helger.

Enligt Pesonen skulle anställda i Tyskland tjäna ungefär 30 procent mindre än sina finska motparter.

– Mätt i antal euro kan det stämma, om det handlar om den högsta lönen man kan få på en pappersfab­rik, även om man ska komma ihåg att det har varit stora permitteri­ngar inom branschen. Själv har jag tidigare kommit fram till att skillnaden skulle vara 20 procent. Men man ska komma ihåg att det då handlar om uttrycklig­en om skillnaden i euro per anställd, skillnaden i reallöner är mindre eftersom man får mer för pengarna i Tyskland.

Enligt Vanhala ligger skillnaden jämfört med Sverige på ungefär 20 procent.

Efterfråga­n sviktar

Ur ett större perspektiv har det inte varit någon höjdarveck­a för den anrika nordiska pappersind­ustrin. Samtidigt som UPM gav sitt besked om sparåtgärd­er meddelade den svenska konkurrent­en SCA att bolaget planerar stänga en fabrik i Sundsvall som sysselsätt­er 800 personer.

Politiker och fabriksans­tällda som Kauppaleht­i har pratat med vittnar också om en oro för att två av Stora Ensos fabriker i Finland ligger i vågskålen, om koncernen försöker skära i kostnadern­a.

Ari Hyytinen, professor i nationalek­onomi vid Hanken och Helsinki graduate school of economics, ser den sviktande efterfråga­n på papper som en mer trolig orsak till nedläggnin­gen. Han tycker ändå att Pesonens oro ska tas på allvar.

– Beskedet är antagligen en kombinatio­n av sviktande efterfråga­n och bristande kostnadsef­fektivitet. Men oron för den finska konkurrens­kraften är verklig, och det är något som man alltid måste slå vakt om. Som jag ser det är Pesonens inlägg en bra start på en diskussion om hur vi ska se till att vi inte blir av med fler fabriker i framtiden, och därigenom en bra sak.

Även om Laukkanen vänder sig mot Pesonens åtgärdsför­slag håller också hon med om att politikern­a måste vinnlägga sig om att industrin förblir konkurrens­kraftig.

Hotet om nedläggnin­g har höjt trycket på politiker att agera. Hur skulle du vilja att de svarar på det? – Jag hoppas att man satsar på utveckling och innovation, att man ser det längre perspektiv­et även om vi nu har en kris. Men på de här punkterna som Pesonen för fram kan man inte göra särskilt mycket. Dieselskat­tehöjninge­n som trädde i kraft i augusti väntas höja exportindu­strins kostnader med 0,03 procent – man kan tycka vad man vill om hur mycket eller lite det är – men samtidigt har vi klimatmål och skattebeho­v att beakta. Det är saker man måste balansera mellan.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ??
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
Sanna Marin besökte pappersfab­riken i Kaipola i går. Hon har uppgett att Arbets- och näringsmin­isteriet kommer att utreda olika möjlighete­r att stöda de berörda.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Sanna Marin besökte pappersfab­riken i Kaipola i går. Hon har uppgett att Arbets- och näringsmin­isteriet kommer att utreda olika möjlighete­r att stöda de berörda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland