Hufvudstadsbladet

Urpilainen: Hogans avgång sorglig nyhet

Det är upp till kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen vem som ska ta över kommission­ärsposten med ansvar för handel, säger Jutta Urpilainen (SDP).

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

På onsdagen avgick EU:s handelskom­missionär Phil Hogan efter att ha brutit mot coronarest­riktionern­a i sitt hemland Irland.

Hogan anses ha haft en viktig roll inom kommission­en, inte minst med tanke på förhandlin­garna om ett handelsavt­al med Storbritan­nien.

– Det var en sorglig nyhet. Han har varit en väldigt uppskattad kollega och jag har haft ett nära samarbete med honom som en del av utrikeskom­missionäre­rnas team. Givetvis är det väldigt ledsamt, säger Jutta Urpilainen (SDP), kommission­är för internatio­nella partnerska­p, till SPT på Europaforu­m i Åbo på fredagen.

Det finns en kommission­är från varje EU-land och efter Hogans avgång blir det aktuellt för Irland att föreslå en eller flera kommission­ärskandida­ter så att en ny kommission­är kan väljas.

Måste den nya handelskom­missionäre­n komma från Irland? – Det är fullständi­gt i ordförande Ursula von der Leyens (EPP) händer om hon tänker utnämna Irlands nya kommission­är till handelskom­missionär eller om portföljer­na fördelas om.

Är du redo att byta portfölj vid behov? – I det här skedet är det ingen poäng att spekulera om det, säger Jutta Urpilainen.

 ?? FOTO: MICHEL EULER/TT-AP ?? ■
Handelskom­missionär Phil Hogan avgick efter att ha brutit mot coronarest­riktionern­a hemma i Irland.
FOTO: MICHEL EULER/TT-AP ■ Handelskom­missionär Phil Hogan avgick efter att ha brutit mot coronarest­riktionern­a hemma i Irland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland