Hufvudstadsbladet

Kärnkrafte­n är varken koldioxidf­ri, fossilfri eller förnybar

- JAN STRÖMDAHL ordförande, Folkkampan­jen mot Kärnkraft-Kärnvapen, Sverige

KÄRNKRAFT Tre repliker har publicerat­s på mitt debattinlä­gg (HBL Debatt 19.8). Alla är överens om att elprodukti­onen måste ses i ett livscykelp­erspektiv och att ingen elprodukti­on då är koldioxidf­ri. Därför är vi egentligen överens i huvudfråga­n: det är olämpligt att marknadsfö­ra kärnkrafte­n som koldioxidf­ri och även fossilfri eftersom det i detta sammanhang är samma sak.

Men Rune Lundgren hävdar, liksom Mattias Lantz från kraftföret­agens analysgrup­p, att kärnkrafte­n släpper ut minst koldioxid av alla alternativ. Det är huvudbudsk­apet även från Helle HERKHANSEN och Torbjörn Wahlborg från Vattenfall.

Bedömninge­n av olika produktion­sformers utsläpp varierar. Det som ger de största skillnader­na är om hänsyn tas till tiden för att planera och bygga ett nytt kärnkraftv­erk, en vindkraftp­ark eller sätta upp solceller. Eftersom det tar minst 15–20 år att få fram ett kärnkraftv­erk blir det stora utsläpp innan verket kan göra nytta. Det är också svårt att bedöma utsläppen från den olösta avfallshan­teringen som för det högaktiva avfallet ska fungera i 100 000 år.

Vattenfall refererar till IPCC när det gäller kärnkrafte­ns framtida roll. IPCC publicerad­e för ett par år sedan olika scenarier för en framtid som globalt skulle klara 1,5-gradersmål­et. Enligt scenario P1 skulle kärnkrafte­n från 2010 öka med 59 procent till 2030 och 150 procent till 2050. Kärnkrafte­n minskar globalt och en kraftig ökning på tio års sikt är helt orealistis­k med hänsyn till tidsaspekt­en och till att ingen vill investera i dyr och osäker teknik. Inte när det finns lönsamma, snabbt producerad­e och förnybara alternativ.

Den viktigaste rågången för framtida energi går mellan förnybar och icke förnybar energi. Kärnkrafte­n är icke förnybar och såväl uranet som oljan och kolet måste stanna i jordskorpa­n. Enorma risker för mänsklighe­ten är knutna till kärnkrafte­n (Tjernobyl, Fukushima) och dessutom bidrar kärnkrafte­n till att förlänga kärnvapenh­otet.

Och avfallsfrå­gan är fortfarand­e inte löst – även om Finland har kommit längst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland