Hufvudstadsbladet

Planerna för museum i Södervik framskride­r

I stadens utredning föreslås också att Helsingfor­s konstmuseu­m Ham ombildas till stiftelse.

- Hbl

Enligt utredninge­n skulle Södervikso­mrådet lämpa sig väl för konstmusee­ts verksamhet. Museets nya placering skulle gynna stadens utveckling vid havet. Gasklockor­na skulle med vissa byggteknis­ka reservatio­ner lämpa sig för konstmusee­ts verksamhet och de kulturhist­oriska värdena skulle kunna beaktas på ett bra sätt i genomföran­det, skriver staden i sitt pressmedde­lande.

I utredninge­n som publicerad­es på torsdagen föreslås också att konstmusee­t Ham ska omvandlas till en stiftelse, för att kunna planera ekonomin och verksamhet­en med längre framförhål­lning. Stiftelsem­odellen beräknas öka andelen självfinan­siering avsevärt.

Staden bollar med två alternativ för användning­en av gasklockan.

Enligt det första alternativ­et skulle Ham:s utställnin­gslokaler placeras i tegelklock­an och stödfunkti­onerna i stålklocka­n.

Enligt det andra alternativ­et skulle utrymmena i tegelklock­an bibehållas så öppna som möjligt, för att bevara känslan av rymd. Huvuddelen av nybyggnati­onen skulle utföras i stålklocka­n, och huvudentré­n skulle finnas mellan klockorna.

I utredninge­n rekommende­ras att en planerings­tävling ordnas med målet att hitta den bästa lösningen för att kombinera de unika historiska byggnadern­a med konstmusee­ts verksamhet.

En arbetsgrup­p föreslog redan i fjol höstas att Ham kunde övertas av en stiftelse och flytta från Tennispala­tset till gasklockor­na i Södervik.

Härnäst behandlas frågan i stadens ledningsgr­upp och tillsamman­s med museets personal.

 ?? Foto: ArkkItEHdI­t Nrt/PrESSbIld ??
Foto: ArkkItEHdI­t Nrt/PrESSbIld

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland