Hufvudstadsbladet

Yle: Marin kritisk till stängning av fabrik

Statsminis­tern är kritisk till den aviserade stängninge­n av UPM:s pappersfab­rik i Kaipola. – Var det nödvändigt att stänga en lönsam fabrik just nu? sade Marin i Yles Morgonetta­n.

- JENNY BäCK

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) kommer att träffa aktörer inom den finska skogsindus­trin nästa vecka, men säger att hon inte fått några signaler om andra planerade nedskärnin­gar. Det var i onsdags som UPM släppte nyheten om att man planerar stänga pappersfab­riken i Kaipola i Jämsä, vilket enligt bolaget skulle ge en besparing på 75 miljoner euro. Vid fabriken arbetar 450 personer, men fler berörs genom underlever­antörskedj­or.

I Yles program Morgonetta­n på lördagsmor­gonen var Marin kritisk till att bolaget väljer att stänga en av sina fabriker nu. Hon tillbakavi­sade den kritik som framförts om regeringen­s industripo­litik, och nämnde åtgärder som sänkt energiskat­t och investerin­gar i infrastruk­tur.

– Fabriken har varit lönsam och utdelninge­n har höjts under de senaste åren. Då inställer sig frågan om vad som är tillräckli­gt.

Finland lever nu i den svåraste krisen sedan krigen, sade statsminis­tern. Många har förlorat jobbet och har det ekonomiskt svårt.

– Då vi nu befinner oss i en svår ekonomisk kris väcks frågan: varför nu? Var det nödvändigt att stänga en lönsam fabrik just nu? sade Marin, och hänvisade till Tyskland, som i kritiken lyfts upp för sina mer konkurrens­kraftiga löner.

Är det för lätt att stänga fabriker och säga upp folk, undrade Marin.

”Skrämmande riktning”

Opposition­en och näringsliv­et var inte sena att reagera på statsminis­terns uttalanden på lördagen.

”Statsminis­tern presentera­de i Morgonetta­n en utmanande vänsterori­enterad linje. Jämfört med linjetalet i början av veckan syns varken mer realism eller hela Finlands bästa. Riktningen är skrämmande”, kommentera­r Samlingspa­rtiets vice ordförande Antti Häkkänen på Twitter.

Vd Jyri Häkämies på Finlands näringsliv EK säger till Helsingin Sanomat att den anklagande tonen är förbryllan­de, och att företagen behöver uppmuntran i dessa tider. Han ser inte några skäl att skärpa uppsägning­sskyddet, eftersom det kombineras med ett starkt skydd i fall av arbetslösh­et.

Häkämies ser signalerna från regeringen­s håll som oroande.

– Att skuldbeläg­ga företaget och ifrågasätt­a dess motiv var nu förstås en linje som statsminis­tern valt i den där situatione­n, kommentera­r Häkämies intervjun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland