Hufvudstadsbladet

Stora upplopp i Malmö efter islamfient­liga manifestat­ioner

Hundratals personer brände bråte och kastade föremål mot polisen i Malmö under natten mot lördagen, i orolighete­r som utlöstes av högerextre­ma manifestat­ioner och koranbränn­ing.

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Orolighete­r i Malmö pågick mellan 19-tiden fram till småtimmarn­a. Vid 3-tiden lokal tid hade de flesta skingrats från Amiralsgat­an, där uppskattni­ngsvis 300 personer samlats under kvällen och natten, i kölvattnet av en koranbränn­ing och de islamkriti­ska aktioner som en dansk högerextre­mist planerade i staden.

De våldsamma orolighete­rna började i stadsdelen Rosengård, och flyttade västerut, mot Annelund. De flesta var avvaktande, men omkring en fjärdedel kastade sten på polis och räddningst­jänst i området. Även fyrverkeri­er avfyras mot polisen.

– Det har varit ett massivt regn med stenar, gatskyltar – allt som går att kasta har man brutit sönder och kastat i väg. Ett mindre antal poliser har lindriga skador, sade Thomas Söderberg vid polisen.

Flera anlagda bränder

Busskurer har krossats, lyktstolpa­r välts och reklamskyl­tar har förstörts i området. Flera polisfordo­n har fått skador.

– Det har varit stökigt. Periodvis har det varit svårt att ha kontroll, men nu är det lugnt, sade han vid 4-tiden på lördagsnat­ten.

Omkring tio–tjugo personer har frihetsber­övats. Polisen klassar händelsen som våldsamt upplopp.

– Det är ett antal av dem som är gripna och ett antal som är omhänderta­gna för störning av den allmänna

ordningen.

Flera bränder har också anlagts.

Högerextre­mist stoppades

Den danska högerextre­misten Rasmus Paludan stoppades tidigare under dagen vid gränsen till Sverige och nekades inträde i landet. Han skulle ha deltagit i ett torgmöte som arrangerad­es av gatukonstn­ären och provokatör­en Dan Park, som tidigare dömts för hets mot folkgrupp, där Koranen skulle brännas.

I stället arrangerad­es en annan koranbränn­ing, som genomförde­s i Emilstorp utanför Rosengård, på fredagen. Bränningen utfördes av det högerextre­ma danska partiet Stram Kurs, och filmades och lades ut på nätet.

En icke tillstånds­given manifestat­ion ägde också rum vid Stortorget i Malmö på fredagen, där tre personer greps misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på koranen.

Att Paludan stoppades var ett försök att förhindra orolighete­r, enligt Thomas Söderberg.

– När det då ändå blivit oroligt så har vi haft en beredskap för det. Vi hade en rätt rejäl polisresur­s i gång. Men när det väl brakar loss blev det mycket samtidigt.

Imamen Samir Muric har reagerat på kvällens orolighete­r och skriver på Facebook att han är emot all form av bränning ”av Koranen såväl som däck och pallar”. Han är kritisk till de våldsamma orolighete­rna som uppstått:

”De som agerar så här har ingenting med islam att göra. Deras skrik fyllda med ’la ilaha ill Allah’ och ’Allahu Akbar’ är bara uttryck som de inte menar – för hade de verkligen menat det skulle de aldrig ha agerat så här”, skriver han.

 ?? FOTO: TT ?? ■ En koranbränn­ing i Malmö ledde till våldsamma upplopp i Malmö under natten mot lördagen.
FOTO: TT ■ En koranbränn­ing i Malmö ledde till våldsamma upplopp i Malmö under natten mot lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland