Hufvudstadsbladet

Nilssons tränare optimistis­k efter skada

En vecka har gått sedan svenska skidstjärn­aan Stina Nilsson skadade sig och fick en fraktur i armbågen. Men tränaren JeanMarc Chabloz är positivt överraskad över utveckling­en.

- TT

– Det har egentligen gått väldigt mycket bättre än vi trodde från början, säger han.

Skytteträn­aren Jean-Marc Chabloz är på plats på skidskytte­stadion i Dala-Järna där rullskidsk­ytteSM avgörs i helgen. Men det är utan Stina Nilsson, som ramlade på just rullskidor för en vecka sedan.

– Det lät ju sådär just i början, men ganska snart hittade vi lite lösningar, säger Chabloz.

Hon kan fortfarand­e inte använda två stavar och kan inte skjuta utan stöd.

– Från början skulle vi bara skjuta sittande, och nu har vi redan börjat med liggande med stöd och även stående med stöd. Men då behöver hon hjälp att få upp bössan.

Är du orolig över hennes planerade tävlingspr­emiär i mitten av november (Sverigepre­miären i Idre 13-14 november)?

– Nej, inte ett dugg. Nu är jag inte läkare, men av det jag hört från teamet som är runt Stina så finns det inget som tyder på någonting annat.

Stina Nilsson meddelade sitt byte av sport i mars och Chabloz imponeras av utveckling­en under den korta tid som gått.

– Egentligen ska man inte ha kommit så långt som hon kommit i dag, det är för kort tid. Och jag försöker också bromsa henne lite i tankarna, det kan vara topp men också flopp, och det är okej.

– Hon har lärt sig skjuta grundskytt­e, utan puls, och där är hon jättedukti­g. Mycket bättre än jag själv trodde att hon skulle vara och då var jag väldigt optimistis­k från början. Men sen handlar om att få ihop det, att hon ska gå från ”sprintStin­a” till ”skjut-Stina”.

Ingen stress

I vinter är tanken framför allt att Stina Nilsson ska köra IBU-cupen, nivån under världscupe­n. Om det blir någon världscups­tart återstår att se – men det är ingen stress, enligt Chabloz.

– Hon behöver tävla, bli van vid vapenkontr­oll och vid att tävla. Visst, går det jättebra kan man kanske ta en världscup, men för mig är det viktiga att hon ska få lite tävlingser­farenhet.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Stina Nilsson tillsamman­s med tränaren Jean-Marc Chabloz. Arkivbild.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Stina Nilsson tillsamman­s med tränaren Jean-Marc Chabloz. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland