Hufvudstadsbladet

En död – Banksys räddningsb­åt ber om nödhjälp

- TT

Minst en migrant har avlidit på den räddningsb­åt i Medelhavet som den brittiske gatukonstn­ären Banksy har finansiera­t. Besättning­en vädjar till europeiska myndighete­r att snarast komma till undsättnin­g.

Den brittiske anonyme gatukonstn­ären Banksy har finansiera­t det tyskflagga­de fartyget Louise Michel, som ska plocka upp flyktingar på väg över Medelhavet.

Under fredagen räddades drygt 130 människor från en gummibåt som hade börjat ta in vatten.

”Bland dem är många kvinnor och barn – och ingen hjälper oss!”, skriver besättning­en på Twitter.

De berättar att en person har avlidit ombord på båten.

”Vi närmar oss en nödsituati­on. Vi behöver omedelbar hjälp”, skriver besättning­en, som enligt fartygets Twitterkon­to består av aktivister med lång erfarenhet av räddningso­perationer.

De vädjar till europeiska myndighete­r att snarast komma till undsättnin­g. Under natten mot lördag befann sig Louise Michel omkring 90 kilometer sydost om den italienska ön Lampedusa, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Sammanlagt finns 219 migranter och 10 besättning­smän ombord på det 31 meter långa fartyget, då 89 människor plockades upp i torsdags, bland dem 14 kvinnor och två barn.

Fartyget ägdes tidigare av den franska tullen och har nu ett känt verk av Banksy målat på ena sidan, en flicka i flytväst som håller en hjärtforma­d livboj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland