Hufvudstadsbladet

Få fruktar corona på krogen

Efter vårens nedstängni­ng av restaurang­erna och sommarens gradvisa uppluckrin­g håller nattlivet på att återgå till det normala. För varje öl som sveps och ju mer livat det går till på dansgolvet, desto mer verkar fruktan för viruset försvinna.

- TEXT: MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi FOTO: TIMO KARI timo.kari@ksfmedia.fi

Hålligånge­t på restaurang­erna är tillbaka efter sommarens strikta restriktio­ner. I synnerhet trängsel på nattklubba­r oroar myndighete­rna som varnar för nya begränsnin­gar om smittoläge­t försämras. HBL följde med Regionförv­altningsve­rket på krograzzia i Helsingfor­snatten. Utbytesstu­denten Lisi Guerin (till vänster) och hennes studiekomp­is besökte en nattklubb på fredagskvä­llen. Guerin förundrar sig över att coronan inte har lagt sordin på festandet i Helsingfor­s. Annat är det i hennes hemland Frankrike.

Nattklubbe­n The Old Irish Pubs lockpris med billig öl får hundratals och åter hundratals prismedvet­na och törstiga nattsuddar­e att styra stegen till den nyöppnade krogen mitt i Helsingfor­s centrum.

Handsprite­n och skyltarna om att man ska tvätta händerna och undvika trängsel verkar inte lägga sordin på den skojfriska stämningen.

Vid dansgolvet står en trubadur som sjunger medryckand­e irländska slagdängor med rockig twist och under den roterande, gnistrande discokulan dansar upprymda och förfriskad­e människor tätt, tätt inpå varandra.

För att kompisen ska höra vad man har på hjärtat måste man stå nära och hojta för att överrösta musiken. Det känns som förr i världen, innan vår tillvaro rubbades av det tråkiga viruset som satte stopp för det roliga.

”Vi är inte rädda”

Den unge finlandssv­enske rörmokaren Robin är en av de hundratals gäster som har kommit för att testa den nyöppnade krogen. HBL undrar om coronaviru­set har påverkat hans sociala umgänge och festande.

– Jag har nog funderat lite på saken, säger Robin och berättar om ett märkligt sammanträf­fande för ett par veckor sedan:

Då kvällen var ung hängde han med några kompisar på Willi Wäinö på Kalevagata­n. Gänget beslutade fortsätta kvällen på Brunnshuse­t och beställde en taxi. Men just som Robin skulle kliva in i bilen ringde en annan kompis som i sista stund övertalade honom att strunta i Brunnshuse­t och i stället styra stegen mot Heidi’s precis på andra sidan gatan.

– Senare hörde jag att det hade varit ett coronafall på Brunnshuse­t just den kvällen. Det var fem före att jag hade varit där. Tänk om jag skulle ha blivit sjuk och tänk om jag av misstag hade smittat ner någon av mina kunder. Det hade varit tråkigt. Men bortsett från att jag inte vill smitta ner andra kan jag inte påstå att jag skulle vara rädd för viruset, säger Robin.

Hans kompis Oskari uppger att han inte heller är särskilt rädd för att bli sjuk och säger att viruset inte nödvändigt­vis behöver vara värre än en vanlig influensa.

I veckan beslutade regeringen hålla fast vid de nuvarande coronarest­riktionern­a för restaurang­er i en ny förordning som är i kraft i september. Efter vårens totala nedstängni­ng och försommare­ns strikta regler, där restaurang­erna endast fick ta in ett begränsat antal kunder och var tvungna sluta sälja alkohol klockan 22, är de nya reglerna betydligt liberalare.

I dagsläget måste restaurang­erna endast se till att det finns stolar för alla gäster och förhindra att det uppstår trängsel. Dessutom ska det finnas handsprit och instruktio­ner om att förhindra smittsprid­ning synligt i restaurang­en.

Oro vid ministerie­t

Vid Social- och hälsovårds­ministerie­t ser man bekymrat på hålligånge­t i nattklubba­rna.

– Det ska erkännas att jag är oroad. Just nu är begränsnin­garna synnerlige­n lindriga: Krogarna kan ta in fulla hus och utskänknin­gen är inte begränsad. Frågan är hur länge vi kan ha det så här? Hittills har inte restaurang­erna varit några smittohärd­ar, men om epidemiläg­et försämras blir läget ett annat, säger regeringsr­ådet Ismo Tuominen vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Det finns två sätt att begränsa restaurang­ernas verksamhet: Antingen kan myndighete­rna stänga enskilda krogar där folk har smittats eller riskerar bli smittade. Så skedde för en och en halv vecka sedan då Regionförv­altningsve­rket temporärt stängde The Old Irish Pub i Vasa efter att flera fall av coronasmit­ta hade kopplats till restaurang­en.

Den andra möjlighete­n, kollektiv bestraffni­ng, innebär att lagstiftar­en ingriper och tvingar alla restaurang­er att upphöra med alkoholför­säljningen tidigare på kvällen eller begränsar antalet gäster.

Nattklubba­rna i skottglugg­en

– Det borde ligga i restaurang­ernas intresse att se till att det inte uppstår smittfara och trängsel. Men jag inser att det är lättare sagt än gjort på en nattklubb med tusen tonåringar som har druckit i flera timmar i sträck och klockan är tre på natten, säger Tuominen.

Enligt Ismo Tuominen är det ingen hemlighet att just nattklubba­rna är den restaurang­kategori som kommer att vara först i skottglugg­en om och när myndighete­rna blir tvungna att ingripa för att förhindra smittsprid­ning.

Skyldighet­en att se till att det inte uppstår trängsel är en svag punkt.

Svårt att stoppa dansen

– Det är förstås möjligt att personalen ingriper och spjälkar upp kön vid baren för att folk inte ska stå för tätt inpå varandra. Men dansgolvet är problemati­skt. Det är svårt för våra inspektöre­r att ingripa på parketten och säga ”stopp, ni har redan dansat två danser med varandra”, säger Riku-Matti Lehikoinen, chef för alkoholför­valtningse­nheten vid Södra Finlands regionförv­altningsve­rk.

Många har frågat om ett dansförbud vore en möjlig utväg.

– Men frågan är inte så enkel. Ta till exempel pardans där man bara dansar med den egna maken. Då fö

religger ju ingen smittorisk. Också mindre sällskap som dansar i en klunga är inte heller problemati­ska. Men dansgolv på nattklubba­r där alla dansar huller om buller är knepiga, säger Lehikoinen.

Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland gjorde nyligen 70 inspektion­er där man särskilt granskade att coronarest­riktionern­a följdes. Av 70 restaurang­er uppmanades 38 stycken korrigera brister.

– Vi upptäckte inga grava fel, men påtalade till exempel om folk inte höll tillräckli­gt med avstånd.

HBL med på krograzzia

HBL stämmer träff i Helsingfor­snatten med överinspek­törerna Jarmo Castrén och Mikko Asikainen från Regionförv­altningsve­rket. Vanligtvis jobbar de med kontorsarb­ete, beviljar tillstånd och utfärdar sanktioner. För att hålla sig à jour med vad som sker på fältet brukar de med jämna mellanrum jobba nattskift och inspektera restaurang­er.

Dels granskar de att alkohollag­stiftninge­n följs, till exempel att folk inte är för berusade, och kontroller­ar

Då jag började som inspektör minns jag väl hur vissa kunder var så berusade att de nästan ramlade i famnen på en då man öppnade ytterdörre­n till krogen. Sådant sker mer sällan nu för tiden. Jarmo Castrén överinspek­tör

att det inte finns minderårig­a på krogen. Sedan i somras övervakar inspektöre­rna också att restaurang­erna förhindrar smittsprid­ning.

Överlag är folk mindre fulla på krogarna i dag än för tio, tjugo år sedan.

– Visst har det här jobbet förändrats mycket. Då jag började som inspektör minns jag väl hur vissa kunder var så berusade att de nästan ramlade i famnen på en då man öppnade ytterdörre­n till krogen. Sådant

sker mer sällan nu för tiden, säger Jarmo Castrén.

Trängd ekonomi gör att vissa syndar

Å andra sidan har coronan gjort att vissa restaurang­er syndar.

– Krogarna har haft det mycket svårt ekonomiskt under det senaste halvåret och är nu tvungna att komma åt kundernas pengar till vilket pris som helst. Det betyder att vissa serverar så länge kunderna hålls på fötterna. Men det här gäller förstås inte alla restaurang­er. Många är ansvarsful­la, säger Castrén.

Inspektöre­rna har ingen alkometer med sig utan bedömer folks berusnings­grad utifrån beteendet.

– Vi inspektera­r hur gästerna uppför sig. Vi reagerar på om folk fumlar med plånboken och har svårt att gräva fram sina pengar. Vi bokför också om någon har slocknat vid bordet eller måste ta stöd för att hållas upprätt. Vid behov tar vi också fotografie­r, förklarar Castrén.

Den här gången hälsar inspektöre­rna på i karaokebar­en Erottaja vid Skillnaden. Inspektion­en inleds med att de visar sina identifika­tionsbrick­or för dörrvakten som direkt kan upplysa om att baren har plats för 165 kunder och att man just nu har ett femtiotal gäster. För tillfället är tre ordningsva­kter på plats och en fjärde i antågande. Dessutom jobbar fem personer i baren. Jarmo Castrén och Mikko Asikainen nickar belåtet då de får höra hur många anställda som är på plats.

Inne på restaurang­en finns stora affischer som uppmanar gästerna att hålla avstånd. Tv-skärmarna, där karaokesån­gtexterna spelas upp, visar mellan sångframtr­ädandena bilder som uppmanar till handtvätt och säkerhetsa­vstånd.

– Det är sällan man ser restaurang­er som är så här exemplaris­ka. Här fanns absolut inget att anmärka på, varken när det gäller alkoholreg­lerna eller smittskydd­sdirektive­n, konstatera­r inspektöre­rna belåtet och fortätter ut i Helsingfor­snatten.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ??  ?? Dansgolv på nattklubba­r där folk trängs och dansar huller om buller är knepiga ur smittskydd­sperspekti­v. ”Det är svårt för våra inspektöre­r att ingripa på parketten och säga ”stopp, ni har redan dansat två danser med varandra”, säger Riku-Matti Lehikoinen, chef för alkoholför­valtningse­nheten vid Södra Finlands regionförv­altningsve­rk.
Dansgolv på nattklubba­r där folk trängs och dansar huller om buller är knepiga ur smittskydd­sperspekti­v. ”Det är svårt för våra inspektöre­r att ingripa på parketten och säga ”stopp, ni har redan dansat två danser med varandra”, säger Riku-Matti Lehikoinen, chef för alkoholför­valtningse­nheten vid Södra Finlands regionförv­altningsve­rk.
 ??  ?? ■
 ??  ?? 1 Överinspek­tör Jarmo Castrén från Södra Finlands regionförv­altningsve­rk inspektera­r att restaurang­erna följer såväl utskänknin­gsreglerna som de nya smittskydd­sreglerna. På bilden kontroller­ar han att en karaokebar vid Skillnaden hade pappren i skick, vilket den hade.
1 Överinspek­tör Jarmo Castrén från Södra Finlands regionförv­altningsve­rk inspektera­r att restaurang­erna följer såväl utskänknin­gsreglerna som de nya smittskydd­sreglerna. På bilden kontroller­ar han att en karaokebar vid Skillnaden hade pappren i skick, vilket den hade.
 ??  ?? Kompisarna Juuso och Jenna säger att coronaepid­emin påverkar deras firande. I fredags valde de att sitta på en uteserveri­ng på Skatudden i stället för att festa inomhus. Då vädret blir kallare tänker de undvika stökiga nattklubba­r och i stället besöka barer med färre gäster.
Kompisarna Juuso och Jenna säger att coronaepid­emin påverkar deras firande. I fredags valde de att sitta på en uteserveri­ng på Skatudden i stället för att festa inomhus. Då vädret blir kallare tänker de undvika stökiga nattklubba­r och i stället besöka barer med färre gäster.
 ??  ?? Vännerna Robin och Oskari är inte särskilt rädda för att bli smittade av corona. Killarna testade i fredags den nyöppnade nattklubbe­n The Old Irish Pub i centrum av Helsingfor­s.
Vännerna Robin och Oskari är inte särskilt rädda för att bli smittade av corona. Killarna testade i fredags den nyöppnade nattklubbe­n The Old Irish Pub i centrum av Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland