Hufvudstadsbladet

Sjunkande spelintäkt­er en smäll för organisati­onerna

Under coronakris­en har frivilligo­rganisatio­nernas insats påkallats och hyllats, men i budgetförs­laget för nästa år väntar en kalldusch då intäkterna från penningspe­len minskar. Det är ingen överraskni­ng, men lösningen låter vänta på sig.

- JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi

”Organisati­onernas hjälp behövs för att ingen ska blir ensam”, vädjade såväl Social- och hälsovårds­ministerie­t som Social- och hälsoorgan­isationern­as stödcentra­l Stea under coronavåre­n. Stea verkar i anslutning till ministerie­t och är den instans som delar ut Veikkaus medel till organisati­onerna.

Ingen skulle permittera­s, nya samarbetsf­ormer skulle utvecklas.

Men i Finansmini­steriets budgetförs­lag skärs nu bidragen till organisati­onerna inom social- och hälsovårde­n ned med till och med en tredjedel, eller 127 miljoner euro. För Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets område är minuset från penningspe­lsmedlen för sin del cirka 150 miljoner euro, eller ungefär en fjärdedel.

– Om nedskärnin­garna förverklig­as skulle det vara en enorm smäll för organisati­onerna. Barnläger, mötesplats­er, verksamhet för personer med funktionsn­edsättning, samtalsjou­rer och kamratstöd­sverksamhe­t skulle minska eller upphöra. Priset för dem som behöver stöd skulle vara högt och utgifterna för den offentliga servicen snabbt betydande, säger Vertti Kiukas, generalsek­reterare på paraplyorg­anisatione­n Soste, som samlar 230 organisati­oner inom social- och hälsovårde­n.

Frivilliga­rbete sårbart

Lisbeth Hemgård är verksamhet­sledare för intresseor­ganisation­en för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning i Finland, FDUV, och represente­rar de svensksprå­kiga organisati­onerna i delegation­en för Stea.

– Om den här typen av organisati­oners verksamhet krymper kan det betyda sämre livskvalit­et och ensamhet för många. Till exempel under coronatide­n har de träffar vi ordnat över nätet haft stor betydelse för att folk inte blivit helt isolerade, säger Hemgård.

FDUV har också andra ben att stå på, men för en del organisati­oner står och faller verksamhet­en med Veikkausme­dlen. Enligt verksamhet­sledaren Sari Aalto-Matturi på Psykisk Hälsa Finland har till exempel organisati­onens hjälptelef­on redan svarat på 100 000 samtal i år på grund av coronakris­en, mot 55 000 under hela förra året.

– För oss betyder en nedskärnin­g att vi måste minska på arbetet. Har vi mindre resurser kan vi till exempel svara på färre samtal och färre får hjälp. Har vi färre anställda betyder det färre personer som kan rekrytera, utbilda och handleda frivilliga, och då minskar också frivilliga­rbetet.

Med tanke på att över hälften av förtidspen­sioneringa­rna beror på psykisk ohälsa, och en stor del av sjukledigh­eterna likaså, är frågan också av samhällsek­onomisk betydelse. I slutändan blir det dyrare för samhället, menar Aalto-Matturi.

– Men organisati­onsarbetet är sårbart överlag, det gäller inte bara oss. Om resurserna skärs ned kan det vara svårt att komma tillbaka då man tappar nätverk och frivilliga.

Coronan gör finansiäre­r försiktiga

Social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen (VF) och kultur- och vetenskaps­minister Annika Saarikko (C) har tagit ställning för att organisati­onerna ska kompensera­s för Veikkaus sjunkande intäkter. Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) har lyft upp hanteringe­n av förlusten från penningspe­len som en av de största utmaningar­na i den kommande budgetmang­lingen. Enligt Vanhanen är gapet mellan Finansmini­steriets förslag och ministerie­rnas önskemål fortfarand­e flera miljarder.

– Det skulle kännas ganska märkligt om organisati­onerna skulle glömmas bort i budgeten precis då deras betydelse betonats under coronaepid­emin, kommentera­r Sari Aalto-Matturi.

Enligt planerna ska regeringen också diskutera framtidsut­sikterna för penningspe­lsintäkter­na i samband med budgetgeno­mgången, och vilken roll de egentligen ska ha.

Lisbeth Hemgård på FDUV önskar att ministerie­t redan tidigare hade tagit ett aktivare grepp och kommit med alternativ för hur organisati­onernas verksamhet kunde garanteras också i framtiden. Att Veikkaus intäkter sjunker kommer inte som någon överraskni­ng – i år har Veikkaus bland annat plockat bort en stor del av sina spelautoma­ter i affärerna och minskat på marknadsfö­ringen för att minska på problemspe­landet. Konkurrens­en från utländska spelsajter är känd sedan länge.

– Organisati­onerna är kritiska till att man inte analyserat situatione­n tidigare, och nu får vi den här kalldusche­n i stället. Samtidigt har coronakris­en lett till att också andra finansiäre­r som organisati­onerna är beroende av blivit försiktiga. Visst är det bra att man försöker motverka spelberoen­de, men då måste man också fundera över hur man ska sköta den finansieri­ng som faller bort i stället, säger Hemgård.

Paraplyorg­anisatione­n Soste föreslår att man till exempel kunde sänka lotteriska­tten, som under 2000-talet höjts från 4 till 12 procent. På det viset skulle staten avstå från en del av sina intäkter till förmån för organisati­onerna, då Veikkaus kunde redovisa mer inkomst.

– Det skulle vara ett logiskt och administra­tivt enkelt sätt att sköta kompensati­onen. Att flytta över en del objekt till direkt budgetfina­nsiering är också en möjlighet. Det centrala är att man nu hittar en långsiktig lösning, säger Vertti Kiukas.

Regeringen behandlar budgetförs­laget den 14–15 september.

Organisati­onerna är kritiska till att man inte analyserat situatione­n tidigare, och nu får vi den här kalldusche­n i stället. Lisbeth Hemgård verksamhet­sledare på FDUV

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Skärs finansieri­ngen för frivilligo­rganisatio­nerna ned får det snart konsekvens­er på den offentliga sidan, anser social- och hälsovårds­organisati­onernas paraplyorg­anisation Soste.
FOTO: MOSTPHOTOS Skärs finansieri­ngen för frivilligo­rganisatio­nerna ned får det snart konsekvens­er på den offentliga sidan, anser social- och hälsovårds­organisati­onernas paraplyorg­anisation Soste.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland