Hufvudstadsbladet

Kampen hårdnar inför Centerns ordförande­val

Kulmunis utmanare vill skärpa bilden om partiets roll i regeringen och framtida mål

- TEXT: SYLVIA BJON Sylvia.bjon@ksfmedia.fi

De fyra ordförande­kandidater­na i Centern möttes i debatt i Helsingfor­s i går. Utmanarna till partiets sittande ordförande Katri Kulmuni anser att bilden utåt behöver skärpas. Kritiken gäller bland annat att det uppstått en osäkerhet kring hur bundet partiet är till regeringen. Ordförande­kandidater­na är också överens om att det behövs starkare målbilder och framtidsvi­sioner.

Annika Saarikko, som i olika mätningar betecknats som förhandsfa­vorit åtminstone bland partiets kretsaktiv­a, säger att hon ställt upp i valet för att hon ”stod vid ett vägskäl” där det inte kan fortsätta så att hon inte tror på det sätt man gör saker i partiet.

Trots att Saarikko flaggat starkt för regeringsa­rbetet sade hon att den ekonomiska politiken måste sammanlänk­as i regeringen.

– Detta är inte trots, men vi måste hitta en gemensam ton mellan SDP och Centern och de övriga. Om det inte sker, måste vi på allvar fundera om vi kan fortsätta i regeringen.

Kulmuni understryk­er att regeringen inte får fatta sådana beslut som ökar företagens kostnader.

Centern måste stå för initiativ och framtidsvi­sion, inte för kortsiktig­t spel. Så lyder så gott som alla fyra ordförande­kandidater­s analys. Men med en knapp vecka kvar till ordförande­valet kom spänningar­na fram då kandidater­na möttes i en debatt i Helsingfor­s.

– När jag följde politiken från sidan om under ett års tid, såg jag att politiken är som bäst när man verkligen tvingas hitta ens de minsta gemensamma nämnarna för att lösa krisen och lämnar det kortsiktig­a spelandet åt sidan, säger Annika Saarikko, nyligen återkommen från ett års föräldrale­dighet och den som först öppnade ordförande­kampen i Centern genom att i juli utmana den sittande ordförande­n Katri Kulmuni efter att hon suttit i mindre än ett år.

Upplägget är mycket ovanligt: Kulmunis tid som ordförande har ännu inte mätts i ett enda val, något hon också själv framhåller.

– Centerns väljarstöd har sjunkit i sex år. Det tar tid att återställa förtroende­t, men nu blir jag prövad i en sprinttävl­ing, säger Kulmuni.

De fyra kandidater­na Kulmuni, Saarikko, riksdagsle­damoten Petri Honkonen och företagare­n Ilkka Tiainen möttes i en paneldebat­t arrangerad av föreningen Politiska journalist­erna.

”Riksdagsgr­uppen var saligt ovetande”

Med enbart några dagar till partikongr­essen var det nu en hårdnad stämning – stundvis rentav dålig stämning mellan Kulmuni och Saarikko, som inledde ordväxling­en redan i början. I somras sade Saarikko att det rådde alltför mycket ”kaos” och spekulatio­n kring om Centern skulle hållas i regeringen eller var på väg att fälla den.

– Mitt uttalande handlade om att det både inom partiet och via massmedia kom alltför många rykten om att regeringss­amarbetet var i vågskålen i Centern, säger Saarikko.

– Men Annika, du skulle ha kunnat ringa mig i juni när du sade att det spekulerad­es i medierna. Från Centerns håll skulle det nog ha klarnat, skjuter Kulmuni in.

– Vi kan gå in på detaljerna sen, men saken är den att hela Centerns riksdagsgr­upp var saligt ovetande om vad som pågick i partiet just då. Men det är att gräva i det förflutna. Jag påpekade bara att den bild av oss, och av regeringen, som spreds då inte bidrog till landets stabilitet i folkets ögon, kvitterade Saarikko.

Kulmuni svarar att oklarheten var något som odlades i massmedier­na, inte i Centern. Riksdagsle­damoten Petri Honkonen håller däremot med Saarikko om att det rådde ett visst kaos och att det behövs klara besked som lugnar ner diskussion­en.

Plats för framtidsvi­sioner

Ordförande­kandidater­na delar alla analysen att Centern kan vinna större förtroende bland väljarna enbart genom att ta initiative­t kring framtidsvi­sioner och att måla upp hur Finland klarar av att upprätthål­la välfärdsst­aten, ha lönsamma företag och industri och hålla ihop olika regioner av landet.

Petri Honkonen säger att den tidigare partiledar­en Juha Sipilä satte sig själv på spel för att påverka konkurrens­kraften, och anser att det nu behövs liknande ledarskap.

UPM:s beslut att lägga ner pappersfab­riken i Kaipola har lett till en debatt som fokuserar alltför mycket på att framföra beskyllnin­gar åt olika håll, anser både Honkonen och Saarikko.

– Det är inte regeringen som hittat på digitala tidningar och annat som minskar efterfråga­n på tidningspa­pper, säger Honkonen och tillägger att hans prioriteri­ngar för industrin framöver vore att se till att transport och bränsle inte blir dyrare.

– Om arbetsmark­naden skulle fungera, så skulle arbetsgiva­rna och löntagarna nu aktivt sitta och fundera på vad de kan göra åt priset på arbetskraf­t, men det gör de inte, säger Honkonen.

Kulmuni säger att regeringen inte kan ta ställning till enskilda företag, men däremot se till att ”inte en enda kostnad får stiga för företagen”.

– Därför kan vi inte slopa återbäring­en av energiskat­ter till industrin direkt när vi sänker elskatten, utan det behövs en längre övergångst­id. Annars uppstår det en situation för en del företag där kostnadern­a stiger.

– Vi måste få digitalise­ringen i mål, det är min generation­s största infrastruk­turprojekt. I dagens läge har vi bildligt sett fått vägarna byggda, men inga korsningar. Via digitalise­ring kan vi decentrali­sera landet, säger företagare­n Ilkka Tiainen.

”Kan inte vara mini-sannfinlän­dare”

Debatten berörde också EU:s återhämtni­ngsfond och invandring. EUfonden får mest kritik av Honkonen och Tiainen. Kulmuni och Saarikko anser att kompromiss­en, även om den inte är allt Finland försökte få igenom, kan stödjas som engångsför­eteelse.

Inte heller Honkonen är på väg att fälla återhämtni­ngsfonden i riksdagen, men bekymrar sig för hur EU:s folkliga stöd kan äventyras.

Kulmuni fick en fråga om sin pamflett, där hon skrivit bland annat om brottsligh­eten bland invandrare, och om Centern vill locka tillbaka väljare från Sannfinlän­darna.

Kulmuni säger att det stämmer att väljare bytt parti, men att hennes oro har sin upprinnels­e i klyftor mellan regioner och stadsdelar.

– Det är inte rätt att det finns stadsdelar i Helsingfor­s där det ständigt är lägre sysselsätt­ning, sämre skolframgå­ngar och lägre valdeltaga­nde. Om det gäller områden med invandrare har integratio­nen inte lyckats, säger Kulmuni.

Saarikko håller med om klyftorna men ifrågasätt­er om tematiken får tillbaka väljare: Centern kan inte vara ”mini-sannfinlän­dare”, säger hon.

– Det är det inte fråga om heller, utan om att skapa hopp, samma hopp för alla. Jag hoppas alla partier talar om invandring, det är inte Sannfinlän­darnas ensamrätt, kvitterar Kulmuni.

Jag förstod att jag är vid ett vägskäl, där jag inte kan fortsätta om jag inte tror på det sätt man gör saker i partiet.

Annika Saarikko

Jag har blivit kallad för en landsplåga, men jag ställer gärna upp på att vara en landsplåga om det innebär att försvara jordbrukar­e, företagare och jobb.

Katri Kulmuni

När man ser på statsminis­tern, så behöver hon nog stöd med att förstå hur företagen fungerar och hur jobben skapas. Jag kan erbjuda det och vi har mycket kunskap i partiet.

Pekka Tiainen

När partiet är i regeringen, så är det omöjligt att leda partiet om man själv inte sitter där.

Petri Honkonen

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Katri Kulmuni framhåller att hennes arbete ännu inte mätts i ett enda val. Annika Saarikko säger att partierna inte finns till enbart för valens skull, utan också för hur verksamhet­en ser ut däremellan.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Katri Kulmuni framhåller att hennes arbete ännu inte mätts i ett enda val. Annika Saarikko säger att partierna inte finns till enbart för valens skull, utan också för hur verksamhet­en ser ut däremellan.
 ??  ??
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Riksdagsle­damoten Petri Honkonen (C), i mitten, vill se nya samtal om landets konkurrens­kraft och priset på arbete. Företagare­n Ilkka Tiainen, till höger, erbjuder statsminis­ter Sanna Marin coachning om hur företag fungerar.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Riksdagsle­damoten Petri Honkonen (C), i mitten, vill se nya samtal om landets konkurrens­kraft och priset på arbete. Företagare­n Ilkka Tiainen, till höger, erbjuder statsminis­ter Sanna Marin coachning om hur företag fungerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland