Hufvudstadsbladet

Fröbrist bakom tidigare höstflytt

Ny forskning visar att under höstar som denna tenderar trastar, sidensvans­ar och andra fåglar som äter bär och frön att flytta söderut tidigare. Det beror på att det finns ont om frön.

- PETER BUCHERT

Tillgången på näring påverkar tidpunkten för höst- och vårflytten för fröätande fåglar betydligt mer än till exempel värmen. När det finns gott om frön och bär dröjer trastar, sidensvans­ar och bofinkar kvar senare än vid år med dålig tillgång på frö. Det visar en långtidsst­udie som Åbo universite­t och Helsingfor­s universite­t har utfört i samarbete med Naturresur­sinstitute­t.

Studien visar också att trädens fröskörd, tillsamman­s med väderförhå­llandena, också spelar in på fåglarnas vårflytt ett knappt halvår senare. Finns det gott om frön på hösten återvänder de här fåglarna tidigare även nästa vår.

Det hänger ihop med att fåglar som äter frön och bär övervintra­r längre norrut, närmare sina häckningsl­okaler, under sådana vintrar. Det gör att de kan återvända tidigare, om vårvädret tillåter.

Många av våra vanliga fåglar i den här kategorin livnär sig på frö från gran och björk. Enligt Naturresur­sinstitute­ts bedömning är den här fröskörden dålig i höst, och det ser inte heller ut som om rönnen skulle ge rikligt med bär i år.

Därmed är det sannolikt att trastarna, sidensvans­arna och finkarna kommer att flytta bort tidigare i höst, säger forskarna bakom studien. Den sammanstäl­ler informatio­n från de 29 senaste åren om tidpunkten för fåglarnas flytt, väderförhå­llanden och bär- och fröskörd.

 ?? Foto: mostPhotos ??
Foto: mostPhotos

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland