Hufvudstadsbladet

Skratt och sorglöst visslande under nödsamtale­t

Under det drygt tre minuter långa nödsamtale­t hörs den ena brodern tala på svag finska.

- MAX NYBERG max.nyberg@ksfmedia.fi

Förundersö­kningsprot­okollet ger svar på hur nödsamtale­t lät när bröderna lockade de två polismänne­n i en fälla. I förundersö­kningen noteras att samtalet kom från en telefon utan sim-kort.

Samtalet börjar artigt. På inspelning­en kan man höra den ena brodern prata, på bruten finska. Det är oklart vilken av bröderna som talar.

– God dag, eller god kväll, säger han och skrattar sedan till, ett kort haha efter att nödcentral­en har svarat.

– Jag behöver en polisbil här i Borgå, fortsätter han.

– Vad är nu den här vägen? Koooneista­jantie yks, säger han som om han skulle titta på vägskylten. – Vad har hänt? – Det är en narkoman som försökt göra ... stjäla min bil. Ja, jag hann nappa tag i honom. – Okeeeei. – Så om nu ids skicka en bil? – Det kan jag göra. Så du tog honom helt på bar gärning? – Jo, jo, det är jag och min bror. – Så din bror försökte ta den? – Nej, nej, min bror fick fast honom.

– Okei, ja okej. Vänta liten stund. – Joup. Det blir tyst en stund, man kan tydligt höra hur mannen andas och ljudet av skrivande på tangentbor­d. Så hörs snörvlande, lite senare sorglöst visslande. Efter en minuts väntande återkommer nödcentral­en.

– Jo, en patrull är på väg med brådska. – Okej. – Se nu sedan att om ni sitter på att han får luft så att inte går dåligt för honom. – Jop. – Jå okej. Hade han verktyg och vet ni var det finns?

– Ursäkta? – Hade han ett verktyg? – Nä. – Ger du ännu numret du ringer ifrån? – Syns det inte? – Nej inget syns. – Jag har nytt nummer jag kan inte det utantill.

– Nu visar det inget nummer. Kan du ge din brors nummer så får vi tag i någon om det behövs.

– Aah, vi har bara den här telefonen nu för det är vår jobbtelefo­n.

– Okej. Selvä det kan vi inte göra något åt. Men Koneistaja­ntie 1 ringer du ifrån?

– Jå, vi väntar här. – Är det butik eller? – Ursäkta? – Någon butik eller? – Nä alltså vårt garassi (garage). Här. – Inte garage? – Nä det var vår bil här utanför. – Klart, patrullen kommer snart.

Citaten är exakt återgivna, översatta från finskan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland