Hufvudstadsbladet

Dags att söka till UMK

-

Ansöknings­tiden för bidrag till UMK – Tävlingen för ny musik 2021 pågår. Vinnaren får represente­ra Finlands i Eurovision Song Contest. Dessutom ordnas en formgivnin­gstävling för UMK:s nya vandringsp­ris.

Ansöknings­tiden inleddes den 1 september och pågår fram till måndagen den 7 september klockan 23.59 på adressen yle.fi/ umk. Här finns också tävlingsre­glerna på svenska, finska och engelska.

En jury bestående av musikbrans­chfolk väljer låtarna som går vidare till tävling.

– UMK ger artister möjlighete­n att ta ett kliv framåt i sin karriär, och en möjlighet för låtskrivar­e att få sin låt framförd inför 180 miljoner tittare, kommentera­r juryns ordförande, YleX:s musikchef Tapio Hakanen, i ett pressmedde­lande.

Tävlingsbi­dragen i UMK21 presentera­s i januari och vinnaren utses i en direktsänd­ning från Mediapolis i Tammerfors den 20 februari. Sändningen refereras även på svenska.

Med anledning av UMK:s tioårsjubi­leum pågår även en formgivnin­gstävling för UMK:s vandringsp­ris. Bidrag tas emot fram till den 7 september. Uppgiften är att designa ett pris som tilldelas den som vinner UMK. Tävlingen är öppen för alla och man deltar genom att skicka in ett visuellt utkast samt en kostnadsup­pskattning. Publiken utser vinnaren, efter att en expertjury valt ut de bästa bidragen. Vinnaren som dessutom får 3 000 euro offentligg­örs under hösten och själva vandringsp­riset ska vara färdigt i början av nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland