Hufvudstadsbladet

Finlands bästa sommelier 2020 är Taneli Lehtonen

Taneli Lehtonen från Raumo är för tillfället Finlands bästa expert på vin – både vad gäller konsten att servera den ädla drycken och fakta om druvor, drycker och vinodlings­områden.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Tävlingen Finlands bästa sommelier 2020 utkämpades i Gamla Hamnen i Helsingfor­s på måndagskvä­llen. I finalen tävlade Taneli Lehtonen, Kirsi Seppänen och Juulia Eloranta – de gjorde upp om titeln i en tredelad final där sommeliere­rnas kunskaper mättes i både praktiska och teoretiska uppgifter. Finalister­na fick naturligtv­is servera vin, dekantera vinflaskor och blanda drinkar, men också svara på skriftliga frågor om druvor och vinproduce­rande länder samt smaka sig fram bland olika sorter i ett blindtest.

Tävlingen avgjordes inför en tudelad publik, en del av åskådarna fanns på plats i Gamla Hamnen och blev mellan uppgiftern­a serverade rödvin av konferenci­eren och sommeliere­n Samuil Angelov, medan andra satt hemma och följde med sändningen på distans.

– De viktigaste egenskaper­na för en sommelier är förstås tekniken när man serverar vin, men också personligh­eten och elegansen, förklarar Angelov, som själv driver ett par restaurang­er i Helsingfor­s.

Bland finalister­na fanns både erfarna sommeliere­r och nykomlinga­r. Årets vinnare Taneli Lehtonen från restaurang Muru i Helsingfor­s tog nu hem segern för fjärde gången, medan årets tvåa Kirsi Seppänen från Ravinteli Bertha i Tammerfors hade korats till årets sommelier 2018.

– Jag är här främst för att ha roligt! förklarade Seppänen om sin strategi, samtidigt som hon plockade hem stilpoäng för att ha utrustat sig med tygservett­er i samma nyans som flugan.

Juulia Eloranta, som placerade sig trea, snubblade bland annat på uppgiften om drinkar – hon kände inte till bakgrunden bakom aperitifen Sazerac, som ursprungli­gen kommer från New Orleans. Drinken ska serveras i gammaldags glas och består av konjak eller whiskey och absint och garneras med strimlor av citronskal.

Juryns bedömning av vinnaren Taneli Lehtonen lyder så här: Tanelis starka sidor är en bred allmän vinkunskap, bra tekniskt kunnande och sinnesnärv­aro också i snabbt förändrade tävlingssi­tuationer.

Stjärnregn över Savoy

I samband med sommeliert­ävlingen delades också en rad stjärnor ut. Star Wine List är dryckernas motsvarigh­et till Michelingu­iden – en handfull vinproffs och sommeliere­r som delar ut stjärnor till restaurang­er och barer med en exceptione­llt bra vinlista. Europas bästa sommelier 2016, lettiska Raimonds Tomsons, var på plats på Skatudden och delade ut stjärnor i sex olika kategorier (se faktaruta).

– Det är nu första gången vi har äran att dela ut utmärkelse­rna för de

bästa vinlistorn­a i Finland. Filosofin är enkel, vi har skapat en guide till restaurang­er och barer med det bästa vinutbudet. Det handlar inte bara om fine dining, vi vill gärna belöna en bra bistro med en lyckad vinlista. Just nu finns 25 länder med i Star Wine List, men antalet ökar hela tiden, säger Raimonds Tomsons.

Savoy är den stora vinnaren – den anrika restaurang­en tar hem priset i tre av de sex kategorier­na.

– Savoy har ett fascineran­de utbud av viner från många olika distrikt och länder, det är en blandning av vintage, klassiker, välkända vinnamn och nyare, mindre kända producente­r, motiverar Marc Almert, världens bästa sommelier 2019.

 ?? FOTO: JANNE SUOMI /DEUTSCHES WEININSTIT­UT ?? Taneli Lehtonen, sommelier på restaurang Muru, deltog nu för femte gången i tävlingen Finlands bästa sommelier och tog hem sin fjärde seger.
FOTO: JANNE SUOMI /DEUTSCHES WEININSTIT­UT Taneli Lehtonen, sommelier på restaurang Muru, deltog nu för femte gången i tävlingen Finlands bästa sommelier och tog hem sin fjärde seger.
 ?? FOTO: PASI MURTO ?? Raimonds Tomsons delade ut de
■ första Star Wine List-utmärkelse­rna i Finland. Hälften av utmärkelse­rna gick till Savoy.
FOTO: PASI MURTO Raimonds Tomsons delade ut de ■ första Star Wine List-utmärkelse­rna i Finland. Hälften av utmärkelse­rna gick till Savoy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland