Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiet kräver att regeringsp­rogrammet uppdateras

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Samlingspa­rtiet upprepar sitt krav på att regeringen ska förnya sitt regeringsp­rogram med tanke på den förändrade ekonomin, och presentera det för riksdagen. Om det inte sker leder det till interpella­tion, säger partiledar­e Petteri Orpo.

Opposition­spartiet Samlingspa­rtiet vill att regeringen svarar på fyra frågor efter budgetförh­andlingen i mitten av september: Hur regeringsp­rogrammet ska uppdateras, hur man når en sysselsätt­ningsgrad på över 75 procent, hur skuldsättn­ingen ska brytas, och hur man säkerställ­er att landet lockar industri och företag.

– Nu har vi nått en situation där det finns ett regeringsp­rogram – det som fördes fram i december då regeringen Marin tillträdde och godkändes i riksdagen, men som utgick från att landets ekonomin är i balans 2023 och att sysselsätt­ningsgrade­n blir 75. Men i praktiken finns det de facto ett annat program där ingen talar om balans 2023, och där regeringen fortfarand­e strider om 30 000 jobb i höst fast det nu behövs över hundra tusen, säger gruppordfö­rande Kai Mykkänen (Saml).

Han frågar sig om regeringen kan fortsätta vila på det parlamenta­riska stöd som gällde i december.

– Ett uppdaterat program ska lämnas till riksdagen i form av ett meddelande, säger partiledar­e Petteri Orpo (Saml).

Statsrådet­s meddelande är ett förfarande som kan leda till förtroende­omröstning i riksdagen, och det används då en regering presentera­r sitt regeringsp­rogram.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) har signalerat att regeringsp­rogrammet inte kommer att skrivas om.

Om det inte sker planerar Samlingspa­rtiet en interpella­tion efter budgetförh­andlingen. Också en interpella­tion efterföljs av en omröstning om regeringen­s förtroende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland