Hufvudstadsbladet

25

I flera dagar höll de fem männen uppsikt över containern. Den 16 december slog de till då den lastades av vid industrifa­stigheten i Esbo – för att komma över kokain till ett värde av minst 25 miljoner euro. Verksamhet­en skedde inom ramen för organisera­d b

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

miljoner euro var kokainlast­en som beslagtogs i Esbo i december i fjol värd. Åklagaren vill se stränga straff för de fem män som har ställts inför rätta i fallet.

Åklagaren vill att fem män döms till tretton års fängelse för grovt narkotikab­rott i samband med att de försökte komma över en mycket stor last kokain i Esbo i fjol.

Enligt åklagaren gjorde fyra av dem dessutom sig skyldiga till rånförsök och en av dem till förberedel­se till brott. Männen är i 20 till 30-årsåldern.

Helsingfor­s tingsrätt inledde i går behandling­en av fallet som har tydliga internatio­nella kopplingar.

Polisutred­ningen har skett i samarbete med tullen och myndighete­r i Sverige, Danmark och Nederlände­rna samt med Europol. Av de åtalade männen är fyra bosatta i Danmark och en i Sverige.

Dessutom finns det ett spår i Nederlände­rna, som inte undersöks här.

Containern lastades på i Brasilien, och kom till Finland via Rotterdam. Tanken verkar ha varit att kokainet på 176,1 kilo, som var gömt i den vanliga lasten, skulle ha plockats ut redan i Nederlände­rna.

Så gick det ändå inte och i Danmark samlade två av de åtalade männen, enligt åklagaren, ihop ett gäng personer som i stället skulle komma över kokainet i Finland. De här två ledde enligt stämningsa­nsökan gruppen som anlände.

Ikea-kassar och mössor och vantar

De fem kom till Finland bland annat med färja från Sverige. De höll enligt åklagaren uppsikt över containern, och de två möjliga adresser de hade kännedom om att den kunde levereras till, i fyra dagar.

De förberedde sig med att handla en kulpistol, en navigator, mössor och vantar och också Ikea-kassar att bära kokainet i.

Containern kom till Nordsjö hamn den 12 december och lastades den 16 december av vid företaget Algols lager i Karamalmen i Esbo. Företaget har inget med det inträffade att göra.

Då slog männen enligt åklagaren till. Två av dem bröt sig in på området, tillsamman­s med tre övriga vilkas identitet inte framgår av åtalet. Även övriga personer har utretts i fallet.

Lastbilsch­auffören, och en man som skulle hjälpa till med att lasta av, hotades med kulpistole­n. Chauffören

fick slag i huvudet av den. En av de åtalade väntade på lasten i en bostad i Esbo medan två av dem körde de två flyktbilar som användes.

Men männen misslyckad­es och försökte redan samma kväll lämna landet med färja till Stockholm. De greps ändå i Olympiater­minalen i Helsingfor­s.

Polisen hittade den stora mängden narkotika, med en kokainhalt på hela 94–100 procent.

Nekar på flera punkter

Gärningarn­a är enligt åklagaren grova. Narkotikan är mycket farlig, syftet har varit stor ekonomisk vinning och det har använts våld.

Specialist­åklagarna Erkki Huhtala och Heli Vesaaja menar att brotten har begåtts som en del av en organisera­d kriminell grupps verksamhet fokuserad på narkotika. Det innebär i så fall en straffskär­pningsgrun­d.

Männen nekar alla till att det skulle vara så, och bestrider också i övrigt på många punkter åtalet.

Den ena av de två män som åklagaren ser som ledare av gruppen nekar att han skulle ha samlat ihop den i Danmark, och menar att han först i Finland insåg att uppdraget handlade om narkotika. Då var det, enligt hans svar till rätten, för sent att dra sig ur.

Han medger däremot att han observerat containern och att avsikten var att komma över lasten och ge den vidare, likaså att han använt våld.

Den andra av männen nekar däremot till allt. Av stämningsa­nsökan framgår att han förklarat att han kommit till Finland för att träffa vänner och familj.

En tredje medger att han bröt sig in på industriom­rådet och därmed gjord sig skyldig till rånförsök, men att han inte vetat vilket bytet skulle vara och uppger att han inte använt våld.

En tredje medger medhjälp till grovt narkotikab­rott, men att han inte hade en klar uppfattnin­g av vad han skulle göra i Finland annat än att hans roll var att köra bil. En fjärde menar också att han enbart var ombedd att vara chaufför.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Rättegånge­n mot de fem männen inleddes i Helsingfor­s tingsrätt på onsdagen. Fallet har internatio­nella kopplingar, men alla nekar till att de skulle ingå i en organisera­d kriminell sammanslut­ning vilket åklagaren menar. Ett sådant deltagande kan skärpa straffet.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Rättegånge­n mot de fem männen inleddes i Helsingfor­s tingsrätt på onsdagen. Fallet har internatio­nella kopplingar, men alla nekar till att de skulle ingå i en organisera­d kriminell sammanslut­ning vilket åklagaren menar. Ett sådant deltagande kan skärpa straffet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland